Sałatka z cukinii i awokado z pistacjowym pesto.
Sałatka z cukinii i awokado z pistacjowym pesto jest nie tylko przepyszna, prosta i zarazem wykwintna, ale również bardzo, bardzo zielona. Jedną z jej niewątpliwych zalet – poza smakiem – jest spora dowolność w doborze składników. Zamiast lub oprócz cukinii możesz dodać do niej na przykład bób, zielony groszek, groszek cukrowy lub szparagi, a pesto skomponować z innych ulubionych ziół.
Jednym z kluczy do sukcesu jest awokado, które nadaje pesto wyjątkową kremową konsystencję. Używam do niego sporo soku z limonki, ale bez obaw, sałatka nie będzie zbyt kwaśna. Kwaskowate pesto błyskawicznie marynuje i zmiękcza surową cukinię, dodaje smaku komosie ryżowej, a całej sałatce fajnego, orzeźwiającego charakteru.
Sprawdź też inne przepisy: #SPAGHETTI Z CUKINII
Sałatka z cukinii i awokado – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 2 duże cukinie
- 150 g białej quinoa (komosy ryżowej)
- duży pęczek kolendry
- pęczek pietruszki
- pęczek świeżej mięty
- 3 dojrzałe awokado (najlepiej Hass)
- ok. 7 łyżek pistacji niesolonych i nieprażonych
- 2 zielone chilli (lub jalapeno)
- 5 łyżek oliwy extra vergine plus trochę do skropienia gotowej sałatki
- 3 limonki (albo cytryny)
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Sałatka z cukinii i awokado – PRZEPIS:
- Przepłucz komosę pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 15 minut). Odstaw do ostygnięcia.
- Przy pomocy mandoliny albo obieraczki do warzyw przygotuj spaghetti z miąższu cukinii (możesz użyć też przystawki do robota kuchennego, jeśli taką posiadasz). Przełóż spaghetti z cukinii do dużej miski i odstaw.
- Przygotuj pesto: w robocie kuchennym zmiksuj kolendrę i pietruszkę (listki wraz z cieńszymi łodyżkami), listki mięty z połowy pęczka, jedno awokado obrane ze skóry i wypestkowane, 4 łyżki pistacji, chilli (możesz usunąć pestki, jeśli wolisz mniej ostre), oliwę, sok z dwóch limonek (albo cytryn), sól i pieprz.
- W razie potrzeby, jeżeli pesto będzie zbyt gęste, dodaj więcej soku z limonki lub oliwy.
- Do miski z cukinią przełóż ostudzoną komosę, dodaj listki mięty z pozostałej połówki pęczka (odłóż trochę najładniejszych szczytowych listków do dekoracji), 2 awokado pokrojone na kawałki oraz resztę pistacji (3 łyżki).
- Wlej sok z połowy limonki i dodaj pesto. Nie musisz zużywać całego pesto: pozostałe możesz przełożyć do słoika i dodać później na przykład do omletu, kaszy, ryżu, makaronu, innej sałatki, etc.
- Wymieszaj składniki sałatki, przełóż do czystego naczynia (miski lub salaterki) i podawaj.
Przepis przygotowałem w ramach współpracy z Magazynem Kuchnia (publikacja w nr 05/2018)