Meandro do Vale Meão 2020 Tinto.
Historia słynnej Quinta do Vale Meão sięga roku 1877, kiedy to Antónia Adelaide Ferreira, ówczesna właścicielka winnic w Douro, nabyła na aukcji 300 ha dziewiczej ziemi od gminy Vila Nova de Foz Côa w Douro Superior. Jej marzeniem było stworzyć modelową winnicę z niczego, wykorzystując doświadczenie zdobyte w Douro. Realizacja ambitnego projektu A.A.Ferreira trwała ledwie osiem lat, a przerwała go jej niespodziewana śmierć w roku 1896. Od tego czasu majątek Quinta do Vale Meão zawsze pozostawał w rękach jej potomków. W latach ‘70 ubiegłego stulecia zarządzanie posiadłością przejął jej prapraprawnuk Francisco Javier de Olazabal, który zainicjował długi i żmudny proces przejmowania udziałów w spółce od rodziny i innych współwłaścicieli majątku. Od 1994 r. Francisco Olazabal oraz jego potomstwo pozostają jedynymi właścicielami winnic Vale Meão. W 1998 r. Francisco Javier de Olazabal zrezygnował z funkcji dyrektora zarządzającego A.A. Ferreira S.A., by wraz z synem enologiem Francisco de Olazabal y Nicolau de Almeida skoncentrować się w pełni na procesie produkcji, dojrzewania i sprzedaży win spod szyldu Quinta do Vale Meão, którym zarządza nowo powołana przez Francisco spółka F. Olazabal & Filhos Lda.
Bardzo deszczowa wiosna AD 2020, a po niej wyjątkowo suche i gorące lato, którego doświadczyliśmy w Douro na własnej skórze, nie pozostały bez wpływu na poziom produkcji z tego rocznika, która spadła o około 40% w porównaniu ze średnią z kilku poprzednich sezonów, a szczepem, który przez ekstremalne warunki klimatyczne ucierpiał najbardziej, okazała się Touriga Franca.
Nazwa wina – Meandro do Vale Meão – nawiązuje do miejsca położenia posiadłości Quinta do Vale Meão, z której pochodzi – tam, gdzie koryto rzeki Douro tworzy widowiskowy, pocztówkowy łuk. Meandro bazuje na trzech rdzennych szczepach Douro (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz), stanowiących około 95% blendu i uzupełnionych domieszką Tinta Barroca i Alicante Bouschet. Po wstępnym miażdżeniu, winogrona są schładzane i tradycyjnie deptane stopami przez cztery godziny w granitowych lagares, po czym trafiają do małych stalowych kadzi z kontrolą temperatury. Każda odmiana winorośli jest winifikowana oddzielnie, zarówno w kadziach ze stali nierdzewnej, jak i w granitowych lagares. Wino dojrzewa 14 miesięcy w dwu- i trzyletnich barriques. W kolorze głęboko skoncentrowana, nasycona czerwień. Aromat jest intensywny, owocowo-kwiatowy, z dominującą nutą ciemnych owoców (czereśnia, jeżyna, jagoda, czarna morwa), ale też czekolady, drewna i korzennych przypraw. Na podniebieniu bogate, charakterne, bardzo wyraziste, z mocną, ale zaokrągloną taniną. Soczyście owocowe, dżemowo-porzeczkowe, świeże ze świetną kwasowością i długim złożonym posmakiem. Bardzo dobre, z mocnymi w smaku długo dojrzewającymi serami tworzy doskonały zestaw.
Nazwa: Meandro do Vale Meão 2020 Tinto
Kraj: Portugalia
Region: Douro, Douro Superior
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 50% Touriga Nacional, 35% Touriga Franca, 10% Tinta Roriz, 4% Tinta Barroca, 1% Alicante Bouschet
Moc: 14%
Dystrybutor: Portugal Vineyards