Far Breton z suszonymi gruszkami w herbacie.

Far Breton z suszonymi gruszkami macerowanymi w herbacie, która zastępuje alkohol obecny w tradycyjnym przepisie na far z suszonymi śliwkami, to pyszna alternatywa dla tego bretońskiego klasyka. Wersja z domowymi gruszkami smakuje naprawdę rewelacyjnie – spróbuj jej raz, a nie uwolnisz się już ze słodkich objęć tej receptury :-)

Ciasto i gruszki przygotuj dzień wcześniej, a później tylko połącz składniki, wstaw do piekarnika i gotowe!

Far Breton z suszonymi gruszkami macerowanymi w herbacie

Far Breton z suszonymi gruszkami macerowanymi w herbacie

Far Breton z suszonymi gruszkami macerowanymi w herbacie

Far Breton z suszonymi gruszkami macerowanymi w herbacie

Far Breton z suszonymi gruszkami macerowanymi w herbacie

Czytaj też:

Far Breton z suszonymi gruszkami w herbacie – SKŁADNIKI na 8 porcji:

Na brytfankę o wymiarach 28 x 22 cm

  • ok. 200-300 g suszonych gruszek (polecam ususzyć je samemu w dehydratorze Zyle, domowe są po prostu wspaniałe!)
  • zaparzona i przestudzona herbata, najlepiej czarna (może być aromatyzowana, u mnie: z morwą) w takiej ilości, by całkiem zalać gruszki w misce (co najmniej 500 ml) – suszone gruszki wchłoną całą herbatę, a to, co ewentualnie zostanie dodaj do masy na pieczony naleśnik
  • 500 ml pełnotłustego świeżego mleka (nie UHT!)
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 2 żółtka (zerówki, wolny wybieg)
  • 100 g erytrytolu (albo cukru, jeżeli używasz); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie)
  • 60 g roztopionego ghee / masła (może być solone lub niesolone, Bretończycy często używają solonego, co daje fajny efekt)
  • ziarenka z 1 laski wanilii (u mnie: 1 tonka, roztarta w moździerzu lub starta na tarce)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 90 g mąki owsianej bezglutenowej (albo pszennej – jeżeli używasz)
  • miękkie masło i odrobina mąki do natłuszczenia i oprószenia naczynia, w którym będzie się piekł Far Breton

Far Breton – tradycyjny deser z Bretanii – PRZEPIS:

  1. Ususz gruszki w dehydratorze zgodnie z tym lub tym przepisem.
  2. Suszone gruszki umieść w misce i zalej zaparzoną i przestudzoną wcześniej herbatą. Odstaw na kilka godzin albo na całą noc. Nie zalewaj gruszek wrzątkiem, ponieważ potraktowane w ten sposób mogą stracić apetyczny wygląd.
  3. Przygotuj ciasto: mleko, jajka, żółtka, erytrytol (albo cukier), roztopione masło (lekko ostudzone), wanilię (lub tonkę), odrobinę herbaty po namaczaniu gruszek, sól i mąkę dodaj do kielicha blendera i zmiksuj na idealnie gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na co najmniej cztery godziny lub na całą noc. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200º C.
  5. Obficie natłuść masłem dno i boki naczynia do zapiekania (nie używaj form z wyjmowanym dnem – ciasto będzie przeciekać). Oprósz naczynie mąką i strzep jej nadmiar.
  6. Na dnie naczynia ułóż nasączone wcześniej gruszki.
  7. Wymieszaj schłodzone ciasto, po czym zalej nim gruszki i piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
  8. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, podziel na porcje i podawaj.
  9. Far Breton świetnie się przechowuje: możesz upiec go nawet 2-3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce.

Far Breton z suszonymi gruszkami macerowanymi w herbacie

 

Far Breton z suszonymi gruszkami macerowanymi w herbacie