Far Breton z suszonymi gruszkami w herbacie.
Far Breton z suszonymi gruszkami macerowanymi w herbacie, która zastępuje alkohol obecny w tradycyjnym przepisie na far z suszonymi śliwkami, to pyszna alternatywa dla tego bretońskiego klasyka. Wersja z domowymi gruszkami smakuje naprawdę rewelacyjnie – spróbuj jej raz, a nie uwolnisz się już ze słodkich objęć tej receptury :-)
Ciasto i gruszki przygotuj dzień wcześniej, a później tylko połącz składniki, wstaw do piekarnika i gotowe!
Czytaj też:
Far Breton z suszonymi gruszkami w herbacie – SKŁADNIKI na 8 porcji:
Na brytfankę o wymiarach 28 x 22 cm
- ok. 200-300 g suszonych gruszek (polecam ususzyć je samemu w dehydratorze Zyle, domowe są po prostu wspaniałe!)
- zaparzona i przestudzona herbata, najlepiej czarna (może być aromatyzowana, u mnie: z morwą) w takiej ilości, by całkiem zalać gruszki w misce (co najmniej 500 ml) – suszone gruszki wchłoną całą herbatę, a to, co ewentualnie zostanie dodaj do masy na pieczony naleśnik
- 500 ml pełnotłustego świeżego mleka (nie UHT!)
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 2 żółtka (zerówki, wolny wybieg)
- 100 g erytrytolu (albo cukru, jeżeli używasz); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie)
- 60 g roztopionego ghee / masła (może być solone lub niesolone, Bretończycy często używają solonego, co daje fajny efekt)
- ziarenka z 1 laski wanilii (u mnie: 1 tonka, roztarta w moździerzu lub starta na tarce)
- 1/8 łyżeczki soli
- 90 g mąki owsianej bezglutenowej (albo pszennej – jeżeli używasz)
- miękkie masło i odrobina mąki do natłuszczenia i oprószenia naczynia, w którym będzie się piekł Far Breton
Far Breton – tradycyjny deser z Bretanii – PRZEPIS:
- Ususz gruszki w dehydratorze zgodnie z tym lub tym przepisem.
- Suszone gruszki umieść w misce i zalej zaparzoną i przestudzoną wcześniej herbatą. Odstaw na kilka godzin albo na całą noc. Nie zalewaj gruszek wrzątkiem, ponieważ potraktowane w ten sposób mogą stracić apetyczny wygląd.
- Przygotuj ciasto: mleko, jajka, żółtka, erytrytol (albo cukier), roztopione masło (lekko ostudzone), wanilię (lub tonkę), odrobinę herbaty po namaczaniu gruszek, sól i mąkę dodaj do kielicha blendera i zmiksuj na idealnie gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na co najmniej cztery godziny lub na całą noc. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200º C.
- Obficie natłuść masłem dno i boki naczynia do zapiekania (nie używaj form z wyjmowanym dnem – ciasto będzie przeciekać). Oprósz naczynie mąką i strzep jej nadmiar.
- Na dnie naczynia ułóż nasączone wcześniej gruszki.
- Wymieszaj schłodzone ciasto, po czym zalej nim gruszki i piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
- Odstaw do całkowitego ostygnięcia, podziel na porcje i podawaj.
- Far Breton świetnie się przechowuje: możesz upiec go nawet 2-3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce.