Smażone zielone pomidory.

Gdzie podawano najlepsze smażone zielone pomidory? Kto czytał bestseller wszech czasów albo chociaż oglądał film z 1991 o tym samym tytule, ten doskonale wie, że w Whistle Stop Café! Bazowa receptura Fried Green Tomatoes to pomidory, sól, pieprz, tłuszcz wytopiony z bekonu i mąka kukurydziana. Moja wersja jest trochę inna, ale to bez znaczenia, ponieważ efekt dosłownie rzuca na kolana 🙂

Uwagi:

  • Pomidory powinny być jędrne i twardawe, a zarazem soczyste; z miękkich i mocno dojrzałych nic fajnego nie wyjdzie.
  • Nie żałuj pieprzu, w razie potrzeby dodaj do mąki również papryczkę piri piri oraz ulubione suszone zioła.
  • Kolejną porcję plastrów pomidorów obtaczaj w mące, jajku i mielonych orzechach dopiero wtedy, gdy usmażysz wcześniejszą partię. Nie zostawiaj obtoczonych plastrów pomidorów w panierce na dłużej, ponieważ posypka nasiąknie i zrobi się wilgotna.
  • Sól dodaję na sam koniec – do doprawienia gotowych pomidorów; nie solę wcześniej, by pomidory nie puściły soku.
  • Mąkę z ciecierzycy możesz zastąpić ryżową lub kukurydzianą, ewentualnie polentą.
  • Prażone orzechy laskowe możesz zastąpić innymi orzechami lub migdałami zmielonymi na mąkę, miej jednak na uwadze, że podprażone orzechy laskowe są wyjątkowo aromatyczne i mają bogaty smak, co przekłada się na finalny smak gotowej panierki.

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 4-5 zielonych lub cytrynowych pomidorów
  • mąka z ciecierzycy
  • ok. 150-200 g prażonych orzechów laskowych, zmielonych na mąkę
  • 2 jajka (zerówka, wolny chów, rozmiar M)
  • chlust świeżego mleka (u mnie: 2% tłuszczu)
  • sporo pieprzu roztartego w moździerzu
  • kwiat soli z chilli (lub bez)
  • trochę czerwonego pieprzu
  • garść listków świeżej mięty
  • olej do smażenia

Smażone zielone pomidory – PRZEPIS:

  1. robocie kuchennym Magimix zmiel prażone orzechy laskowe na mąkę.
  2. Do miski wbij dwa jajka, wlej trochę mleka i wymieszaj. Na dwóch talerzach przygotuj a) mąkę ciecierzycową doprawioną sporą ilością pieprzu oraz b) zmielone orzechy.
  3. Pomidory pokrój w dość grube plastry (ok. 1 cm), po czym obtaczaj plastry, kolejno, w mące z ciecierzycy, jajku rozbełtanym z mlekiem oraz mielonych orzechach.
  4. Pomidory smaż partiami na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni – przez ok. 2 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony.
  5. Usmażone plastry odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Gotowe smażone pomidory możesz podać na przykład tak: posypane grubo młotkowanym czerwonym pieprzem, kwiatem soli i listkami mięty.

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory

Smażone zielone pomidory