Smażone zielone pomidory.
Gdzie podawano najlepsze smażone zielone pomidory? Kto czytał bestseller wszech czasów albo chociaż oglądał film z 1991 o tym samym tytule, ten doskonale wie, że w Whistle Stop Café! Bazowa receptura Fried Green Tomatoes to pomidory, sól, pieprz, tłuszcz wytopiony z bekonu i mąka kukurydziana. Moja wersja jest trochę inna, ale to bez znaczenia, ponieważ efekt dosłownie rzuca na kolana :-)
Uwagi:
- Pomidory powinny być jędrne i twardawe, a zarazem soczyste; z miękkich i mocno dojrzałych nic fajnego nie wyjdzie.
- Nie żałuj pieprzu, w razie potrzeby dodaj do mąki również papryczkę piri piri oraz ulubione suszone zioła.
- Kolejną porcję plastrów pomidorów obtaczaj w mące, jajku i mielonych orzechach dopiero wtedy, gdy usmażysz wcześniejszą partię. Nie zostawiaj obtoczonych plastrów pomidorów w panierce na dłużej, ponieważ posypka nasiąknie i zrobi się wilgotna.
- Sól dodaję na sam koniec – do doprawienia gotowych pomidorów; nie solę wcześniej, by pomidory nie puściły soku.
- Mąkę z ciecierzycy możesz zastąpić ryżową lub kukurydzianą, ewentualnie polentą.
- Prażone orzechy laskowe możesz zastąpić innymi orzechami lub migdałami zmielonymi na mąkę, miej jednak na uwadze, że podprażone orzechy laskowe są wyjątkowo aromatyczne i mają bogaty smak, co przekłada się na finalny smak gotowej panierki.
Smażone zielone pomidory – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 4-5 zielonych lub cytrynowych pomidorów
- mąka z ciecierzycy
- ok. 150-200 g prażonych orzechów laskowych, zmielonych na mąkę
- 2 jajka (zerówka, wolny chów, rozmiar M)
- chlust świeżego mleka (u mnie: 2% tłuszczu)
- sporo pieprzu roztartego w moździerzu
- kwiat soli z chilli (lub bez)
- trochę czerwonego pieprzu
- garść listków świeżej mięty
- olej do smażenia
Smażone zielone pomidory – PRZEPIS:
- W robocie kuchennym Magimix zmiel prażone orzechy laskowe na mąkę.
- Do miski wbij dwa jajka, wlej trochę mleka i wymieszaj. Na dwóch talerzach przygotuj a) mąkę ciecierzycową doprawioną sporą ilością pieprzu oraz b) zmielone orzechy.
- Pomidory pokrój w dość grube plastry (ok. 1 cm), po czym obtaczaj plastry, kolejno, w mące z ciecierzycy, jajku rozbełtanym z mlekiem oraz mielonych orzechach.
- Pomidory smaż partiami na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni – przez ok. 2 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony.
- Usmażone plastry odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe smażone pomidory możesz podać na przykład tak: posypane grubo młotkowanym czerwonym pieprzem, kwiatem soli i listkami mięty.