Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin.

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin – prosta letnia zapiekanka, która świetnie sprawdza się także jako śniadanie. Ogromną zaletą pięknych małych bakłażanków jest ich miękka skórka, dlatego najlepiej po prostu je upiec i zjeść, bez cudowania.

Bakłażany szalenie lubią się z miodem, o czym najdobitniej świadczy ten przepis, a tu dołączają do nich jeszcze sezonowe owoce: słodkawe różowe porzeczki i świeżo wyciśnięty, zredukowany sok z malin. Pekany możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami, na przykład włoskimi lub pistacjami. Nie zapomnij o soli, ale dodaj ją dopiero na sam koniec, doprawiając gotowe danie – sól w połączeniu z miodem znakomicie podkręca całość.

Sprawdź też inne przepisy z bakłażanem w roli głównej (lub drugoplanowej): bakłażan.

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 1 kg małych bakłażanów
  • pół kg malin na sok
  • trochę porzeczek dowolnej odmiany (u mnie: różowe, słodsze od czerwonych)
  • garść orzechów pecan
  • 2 łyżeczki miodu (u mnie: dębowy)
  • po pół łyżeczki czarnej gorczycy, czarnego pieprzu i nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • suszona papryczka piri-piri
  • kwiat soli z chilli (lub bez)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin – PRZEPIS:

  1. W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wyciśnij sok z malin.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Pokrój bakłażany wzdłuż na połówki i przełóż do miski. Dodaj przyprawy roztarte w moździerzu i wlej trochę oliwy, wymieszaj.
  4. Przełóż bakłażany do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia; powinny utworzyć pojedynczą warstwę. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
  5. W tym czasie w małym rondlu zredukuj sok z malin, uzyskując pożądaną gęstość.
  6. Upieczone bakłażany przełóż do głębszych naczyń i posyp pokruszonymi w palcach pekanami. Dodaj porzeczki.
  7. Całość skrop miodem i sokiem z malin oraz posyp kwiatem soli.

Sprawdź też: Wyciskarka wolnoobrotowa Wartmann – recenzja

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – za wszystko, co kupisz, zapłacisz mniej!

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin

Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin