Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin.
Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin – prosta letnia zapiekanka, która świetnie sprawdza się także jako śniadanie. Ogromną zaletą pięknych małych bakłażanków jest ich miękka skórka, dlatego najlepiej po prostu je upiec i zjeść, bez cudowania.
Bakłażany szalenie lubią się z miodem, o czym najdobitniej świadczy ten przepis, a tu dołączają do nich jeszcze sezonowe owoce: słodkawe różowe porzeczki i świeżo wyciśnięty, zredukowany sok z malin. Pekany możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami, na przykład włoskimi lub pistacjami. Nie zapomnij o soli, ale dodaj ją dopiero na sam koniec, doprawiając gotowe danie – sól w połączeniu z miodem znakomicie podkręca całość.
Sprawdź też inne przepisy z bakłażanem w roli głównej (lub drugoplanowej): bakłażan.
Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 1 kg małych bakłażanów
- pół kg malin na sok
- trochę porzeczek dowolnej odmiany (u mnie: różowe, słodsze od czerwonych)
- garść orzechów pecan
- 2 łyżeczki miodu (u mnie: dębowy)
- po pół łyżeczki czarnej gorczycy, czarnego pieprzu i nasion kolendry, roztartych w moździerzu
- suszona papryczka piri-piri
- kwiat soli z chilli (lub bez)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Pieczone bakłażany z porzeczkami i sosem z malin – PRZEPIS:
- W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wyciśnij sok z malin.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Pokrój bakłażany wzdłuż na połówki i przełóż do miski. Dodaj przyprawy roztarte w moździerzu i wlej trochę oliwy, wymieszaj.
- Przełóż bakłażany do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia; powinny utworzyć pojedynczą warstwę. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
- W tym czasie w małym rondlu zredukuj sok z malin, uzyskując pożądaną gęstość.
- Upieczone bakłażany przełóż do głębszych naczyń i posyp pokruszonymi w palcach pekanami. Dodaj porzeczki.
- Całość skrop miodem i sokiem z malin oraz posyp kwiatem soli.
Sprawdź też: Wyciskarka wolnoobrotowa Wartmann – recenzja