Sbriciolata z porzeczkami nie ma konkurencji.

Sbriciolata to genialny w swej prostocie włoski patent na ciasto z kruszonki, które zawsze się udaje. Z podwójnym nadzieniem z soczystych owoców i kremowej ricotty. Czas przygotowania placka jest tak krótki, że naprawdę żal go nie upiec – wraz z pieczeniem zajmie Ci nie więcej niż 60 minut.

Sbriciolata z porzeczkami nie ma konkurencji, ponieważ najlepiej odnajdują się w tym cieście owoce drobne, soczyste i kwaskowate, takie jak czerwone lub czarne porzeczki, maliny czy jeżyny. Soczysto-kwaskowaty owocowy środek, puszysta ricotta i słodkie kruche ciasto dają wspaniały efekt. Ten placek to po prostu petarda!

Przepis jest absolutnie uniwersalny, dlatego możesz użyć zarówno dowolnych owoców, jak i dowolnej mąki (każdej bezglutenowej albo pszennej w zależności od preferencji; mielone orzechy też będą OK). U mnie bazą ciasta jest mąka kasztanowa i owsiana bg w równych proporcjach.

Sbriciolata z porzeczkami

Sbriciolata z porzeczkami

Sbriciolata z porzeczkami

Sbriciolata z porzeczkami – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)

Kruszonka

  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 150 g mąki kasztanowej
  • 60 g mielonych prażonych orzechów laskowych
  • 100 g erytrytolu (albo cukru kokosowego); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
  • 2 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
  • 60 g oliwy extra vergine
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli roztartej w moździerzu

Krem z ricotty

  • 250 g ricotty (lub zmielonego twarożku)
  • 50 g erytrytolu
  • jajko (zerówka, wolny chów, rozmiar M)

Owoce

  • 500 g czerwonych porzeczek

Sbriciolata z porzeczkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C.
  2. Przygotuj kruszonkę: w misce lub robocie planetarnym wymieszaj krótko mąkę owsianą i kasztanową (lub inne), jajka, oliwę, słodzidło, proszek do pieczenia i szczyptę soli, do uzyskania okruchów.
  3. W misce wymieszaj ricottę z jajkiem i słodzidłem do uzyskania jedwabiście gładkiego kremu.
  4. Przygotuj owoce: umyj porzeczki i usuń szypułki.
  5. Natłuść formę do pieczenia (używam ghee), wsyp na dno około 3/5 kruszonki, wyrównaj i lekko ugnieć. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
  6. Na podpieczoną kruszonkę wyłóż przygotowany wcześniej krem z ricotty i rozprowadź po całej powierzchni. Na kremie z ricotty ułóż porzeczki. Owoce przykryj pozostałą kruszonką.
  7. Piecz w temperaturze 180 °C przez około 50 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
  8. Wyjmij z piekarnika, ostudź w formie i podziel na porcje.
  9. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Sbriciolata z porzeczkami

Sbriciolata z porzeczkami

Sbriciolata z porzeczkami

Sbriciolata z porzeczkami

Sbriciolata z porzeczkami

Sbriciolata z porzeczkami