Far Breton z rodzynkami.

Far Breton z rodzynkami to doskonały budyniowy deser prosto z Bretanii, który świetnie sprawdza się także w roli dekadenckiego śniadania. Zimową porą, raz na jakiś czas warto zacząć dzień od takiego przepisu. Miksujesz składniki, wstawiasz na noc do lodówki, rano zalewasz ciastem owoce, pieczesz i gotowe.

Far to po prostu bretońskie określenie flana, czyli słodkiego mleczno-jajecznego deseru z ciasta, które do złudzenia przypomina ciasto na inne pokrewne desery, takie jak flaugnarde czy clafoutis. W Bretanii klasycznym dodatkiem do Far Breton są suszone śliwki uprzednio namoczone w armaniaku (smakują mistrzowsko), które niekiedy bywają zastępowane przez Francuzów właśnie rodzynkami. Upieczony Far Breton powinien mieć mocno spieczoną skórkę i kremowy budyniowy środek.

Far Breton z rodzynkami

Far Breton z rodzynkami

Far Breton z rodzynkami

Far Breton z rodzynkami

Far Breton z rodzynkami

Far Breton z rodzynkami – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

Na brytfankę o wymiarach 28 x 22 cm

  • ok. 150 g rodzynek
  • ok. 80-100 ml likieru z gorzkich pomarańczy Cointreau (albo whisky, koniaku, brandy, armaniaku, calvadosu, wódki, ciemnego rumu lub… śliwowicy)
  • 500 ml pełnotłustego świeżego mleka (nie UHT!)
  • 4 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • ok. 60 g erytrytolu (albo cukru, jeżeli używasz); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
  • 60 g roztopionego ghee / masła (może być solone lub niesolone, Bretończycy często używają solonego, co daje fajny efekt)
  • tonka, roztarta w moździerzu lub starta na tarce
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 90 g mąki owsianej bezglutenowej (lub dowolnej innej)
  • miękkie masło i odrobina mąki do natłuszczenia i oprószenia naczynia, w którym będzie się piekł Far Breton

Far Breton z rodzynkami – PRZEPIS:

  1. Do małego rondla dodaj rodzynki i alkohol. Podgrzewaj na średnim ogniu, kilkukrotnie mieszając, do momentu, aż owoce wchłoną większość płynu. Przykryj, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Najwygodniej jest przygotować rodzynki dzień wcześniej (np. wieczorem) i odstawić do rana w temperaturze pokojowej.
  2. Jeżeli nie chcesz używać alkoholu, zalej rodzynki wrzątkiem, przykryj i odstaw na noc.
  3. Przygotuj ciasto: mleko, jajka, erytrytol (lub cukier), roztopione masło (lekko ostudzone), wanilię (lub tonkę), sól i mąkę dodaj do kielicha blendera i zmiksuj na idealnie gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na co najmniej cztery godziny albo na całą noc. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200º C.
  5. Obficie natłuść masłem dno i boki naczynia do zapiekania (nie używaj form z wyjmowanym dnem – ciasto będzie przeciekać). Dodatkowo, możesz oprószyć naczynie mąką i strzepać jej nadmiar.
  6. Na dnie naczynia ułóż nasączone wcześniej rodzynki.
  7. Wymieszaj łyżką schłodzone ciasto, po czym zalej nim owoce i piecz ok. 35-40 minut, aż wierzch mocno się zrumieni.
  8. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, podziel na porcje i podawaj.
  9. Far Breton świetnie się przechowuje: możesz upiec go nawet 2-3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce. Przed podaniem pozostaw w temperaturze pokojowej, najlepiej przez ok. godzinę, by nabrał budyniowej konsystencji.

Far Breton z rodzynkami

Far Breton z rodzynkami

Far Breton z rodzynkami