Feta pieczona z pomidorami i rozmarynem – śniadanie dla zmarzlucha.
Pyszna, łatwa i szybka zapiekanka z dwu głównych składników, która sprawdza się doskonale o każdej porze dnia i nocy. Możesz upiec ją na śniadanie, lunch, kolację albo gdzieś pomiędzy – zawsze smakuje tak samo dobrze.
Feta to ser, który idealnie nadaje się do pieczenia, a upieczony smakuje jak marzenie. Pomidory są oczywistym dodatkiem, podobnie jak świeże zioła i chrupiące pistacje. Połączenie delikatnego, łagodnego sera, aromatycznej oliwy i soczystych pomidorów to zawsze dobry pomysł, a do tego tak prosty, że nie sposób cokolwiek w nim zepsuć. W razie potrzeby, pistacje zastąp innymi orzechami lub nawet pestkami słonecznika.
Z proporcji podanych w przepisie otrzymasz dwie niewielkie porcje, dlatego ilości składników, czyli sera i pomidorków spokojnie możesz podwoić. Jeżeli jesteś głodna/-y, potraktuj poniższe proporcje jak ilości na jedną porcję.
Feta pieczona z pomidorami i rozmarynem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g fety
- 200 g pomidorków daktylowych lub koktajlowych
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- pół łyżeczki pieprzu, roztartego w moździerzu
- trochę listków świeżego oregano lub tymianku
- mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Feta pieczona z pomidorami i rozmarynem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Na dno patelni nadającej się do użycia w piekarniku (albo naczynia do zapiekania) wlej trochę oliwy i wrzuć pomidorki.
- Na środku ułóż porcję fety. Całość posyp posiekanymi listkami rozmarynu i skrop oliwą.
- Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut.
- Gotowe danie oprósz pieprzem, posyp posiekanymi pistacjami oraz listkami oregano i – w razie potrzeby – skrop dodatkową porcją oliwy.