Smażony ryż ze szparagami.

Od kilku lat mam fazę na smażony ryż i przyrządzam go przez cały rok. Wariant na maj to smażony ryż ze szparagami i bobem, który dorzucam, ponieważ mam jeszcze zapas zamrożony zeszłego lata. To proste i szybkie jedzonko, super aromatyczne i tak pyszne, że nie ma prawa się znudzić. Bazę za każdym razem stanowi smażony ryż, a dodatkiem może być wszystko – podsmażony halloumi lub dowolne warzywa, na które akurat jest sezon. 

Nie obawiaj się aromatycznych przypraw, ryż nie musi być bardzo ostry, ale wyraziste przyprawy wspaniale wzbogacają smak. Ryż smażę z dodatkiem cebuli do momentu, aż zacznie lekko przywierać do patelni; szparagi i bób potrzebują w tym momencie już tylko kilku minut smażenia. Możesz użyć innych odmian pieprzu (a nawet zwykłego czarnego), postaraj się jednak dodać za’atar, który doskonale sprawdza się w tego typu daniach. Podane proporcje składników wystarczą na cztery mniejsze porcje albo dwie duże porcje dla bardzo głodnych.

Smażony ryż ze szparagami

Smażony ryż ze szparagami

Smażony ryż ze szparagami

Smażony ryż ze szparagami

Smażony ryż ze szparagami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 200 g ryżu (u mnie: tajski jaśminowy; basmati też będzie OK)
  • 500 g zielonych szparagów
  • 300 g bobu (ugotowany – 3 minuty i obrany ze skórki)
  • 2-3 białe cebule lub duże szalotki (w zależności od wielkości)
  • przyprawy: 1 kopiasta łyżeczka zielonego zataru, 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego roztartego w moździerzu, 1 płaska łyżeczka nasion fenkułu roztartych w moździerzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu roztartego w moździerzu, mała szczypta płatków ostrej chili, ½ łyżeczki pieprzu jamajskiego roztartego w moździerzu), ½ łyżeczki pieprzu voatsiperifery roztartego w moździerzu
  • sól Maldon
  • garść listków mięty (odłóż najmniejsze listki)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Smażony ryż ze szparagami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż (12 minut) i odcedź.
  2. W głębokiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę/szalotkę i dodaj ugotowany wcześniej ryż.
  3. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając, aż ryż zacznie lekko przywierać do patelni. W trakcie smażenia dodaj sól i wszystkie przyprawy oraz suszony rozmaryn.
  4. Dodaj bób i zielone szparagi posiekane na niewielkie kawałki (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a główki pozostaw w całości). Wymieszaj, przykryj patelnię i smaż około 5 minut. W tym czasie przemieszaj całość raz czy dwa. Dodaj grubo posiekane listki mięty. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
  5. Podziel na porcje, skrop oliwą i posyp odłożonymi wcześniej drobnymi listkami mięty.

Smażony ryż ze szparagami

Smażony ryż ze szparagami

Smażony ryż ze szparagami