Smażony ryż ze szparagami.
Od kilku lat mam fazę na smażony ryż i przyrządzam go przez cały rok. Wariant na maj to smażony ryż ze szparagami i bobem, który dorzucam, ponieważ mam jeszcze zapas zamrożony zeszłego lata. To proste i szybkie jedzonko, super aromatyczne i tak pyszne, że nie ma prawa się znudzić. Bazę za każdym razem stanowi smażony ryż, a dodatkiem może być wszystko – podsmażony halloumi lub dowolne warzywa, na które akurat jest sezon.
Nie obawiaj się aromatycznych przypraw, ryż nie musi być bardzo ostry, ale wyraziste przyprawy wspaniale wzbogacają smak. Ryż smażę z dodatkiem cebuli do momentu, aż zacznie lekko przywierać do patelni; szparagi i bób potrzebują w tym momencie już tylko kilku minut smażenia. Możesz użyć innych odmian pieprzu (a nawet zwykłego czarnego), postaraj się jednak dodać za’atar, który doskonale sprawdza się w tego typu daniach. Podane proporcje składników wystarczą na cztery mniejsze porcje albo dwie duże porcje dla bardzo głodnych.
Smażony ryż ze szparagami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 200 g ryżu (u mnie: tajski jaśminowy; basmati też będzie OK)
- 500 g zielonych szparagów
- 300 g bobu (ugotowany – 3 minuty i obrany ze skórki)
- 2-3 białe cebule lub duże szalotki (w zależności od wielkości)
- przyprawy: 1 kopiasta łyżeczka zielonego zataru, 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego roztartego w moździerzu, 1 płaska łyżeczka nasion fenkułu roztartych w moździerzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu roztartego w moździerzu, mała szczypta płatków ostrej chili, ½ łyżeczki pieprzu jamajskiego roztartego w moździerzu), ½ łyżeczki pieprzu voatsiperifery roztartego w moździerzu
- sól Maldon
- garść listków mięty (odłóż najmniejsze listki)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Smażony ryż ze szparagami – PRZEPIS:
- Ugotuj ryż (12 minut) i odcedź.
- W głębokiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę/szalotkę i dodaj ugotowany wcześniej ryż.
- Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając, aż ryż zacznie lekko przywierać do patelni. W trakcie smażenia dodaj sól i wszystkie przyprawy oraz suszony rozmaryn.
- Dodaj bób i zielone szparagi posiekane na niewielkie kawałki (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a główki pozostaw w całości). Wymieszaj, przykryj patelnię i smaż około 5 minut. W tym czasie przemieszaj całość raz czy dwa. Dodaj grubo posiekane listki mięty. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
- Podziel na porcje, skrop oliwą i posyp odłożonymi wcześniej drobnymi listkami mięty.