Smażony ryż z halloumi.

Smażony ryż z halloumi to doskonały patent awaryjny, kiedy w domu niby nie ma co jeść, a fajny ciepły posiłek mimo wszystko da się zrobić.

Po pierwsze, halloumi. To ser stworzony do smażenia, grillowania i pieczenia, który obecnie można już kupić niemal wszędzie (u nas na wsi – w prawie każdym supermarkecie), a jego wielka zaleta polega na tym, że jest pakowany próżniowo i ma długi termin przydatności do spożycia. Można kupić od razu więcej sztuk i przechowywać w lodówce.

Po drugie, ryż z patelni. Smażony ryż z kilkoma prostymi dodatkami to pyszna propozycja na treściwe śniadanie na ciepło lub szybki obiad po pracy. 

Po trzecie, dodatki. Takie składniki, jak chilli, szalotki czy czerwone cebule mam zawsze pod reką, podobnie jak zasłoikowane oliwki, kapary, papryki piquillo oraz oczywiście suszone pomidory w oliwie. Te ostatnie co roku robimy sami, ale nie ma przeszkód, by w razie potrzeby sięgnąć po sklepowe, byle tylko ich skład nie odstraszał (powinny zawierać suszone pomidory, olej lub oliwę i przyprawy). 

Smażony jaśminowy ryż z dodatkiem oliwek, kaparów, piquillo i suszonych pomidorów sprawdza się doskonale. Jest aromatyczny, pełen smaku, świetny do jedzenia sauté lub jako dodatek do smażonego sera, pieczonej, gotowanej na parze lub smażonej ryby i wszystkiego innego, co tylko sobie wymyślisz.

Nie dodaję soli, ponieważ marynowane kapary czy oliwki są już wystarczająco słone. Podane w przepisie proporcje składników są orientacyjne, co oznacza, że możesz je swobodnie modyfikować wedle własnego uznania, pamiętając jedynie, że to ryż powinien stanowić podstawę dania. Tak przyrządzony ryż jest pyszny sam w sobie, a dodatek podsmażonego na patelni halloumi czyni całą potrawę jeszcze smaczniejszą i bardziej konkretną, co o tej porze roku (styczeń) nie jest bez znaczenia.

Smażony ryż z halloumi

Smażony ryż z halloumi

Smażony ryż z halloumi

Smażony ryż z halloumi

Smażony ryż z halloumi – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 200 g tajskiego ryżu jaśminowego (Basmati też będzie w sam raz)
  • 250 g sera halloumi
  • 2 małe albo 1 duża czerwona cebula
  • papryczka chilli
  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie (u: mnie domowej roboty z tego przepisu)
  • 4-5 marynowanych papryk piquillo z zalewy
  • 5 łyżek oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • 4 łyżeczki marynowanych kaparów
  • po 1 dużej garści listków natki pietruszki (posiekanych) oraz listków koperku (posiekanych)
  • 1-2 duże szczypty suszonego tymianku
  • duża szczypta suszonego estragonu
  • po pół łyżeczki czarnego pieprzu, nasion gorczycy, nasion kolendry (rozgniecionych w moździerzu)
  • oliwa extra vergine

Smażony ryż z halloumi – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W głębokiej patelni podduś na oliwie cebulę aż zmięknie, a następnie dodaj drobno posiekane chilli i pokrojone suszone pomidory w oliwie.
  3. Podsmaż całość przez 3-4 minuty, po czym dodaj posiekane oliwki (bez pestek) i pokrojone papryczki. Podsmaż całość przez kolejnych kilka minut, dodaj kapary oraz ryż. Dopraw suszonymi ziołami i przyprawami, dokładnie przemieszaj.
  4. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając, aż ryż zacznie lekko przywierać do dna patelni. Zdejmij patelnię z ognia. 
  5. W tym czasie na drugiej patelni usmaż halloumi pokrojony w plastry, aż ładnie zezłoci się z obydwu stron. Z porcji 250 g sera otrzymasz 6 plastrów o grubości widocznej na zdjęciach.
  6. Ryż podaj z plastrami halloumi.

Smażony ryż z halloumi

Smażony ryż z halloumi

Smażony ryż z halloumi