Panforte z serem i miodem.
Zostało Ci po świętach trochę panforte? Spróbuj zestawić go z dobrym, wyrazistym, długo dojrzewającym serem (takim jak na przykład Parmigiano Reggiano, Luis Trenker, Pecorino vecchio), miodem i orzechami pekan. Smakuje wybornie! W takim zestawie sprawdzi się absolutnie każde panforte (przepisy), wiele rodzajów serów, niemal każde orzechy i dobry miód, najlepiej z lekko pikantną nutą (np. kasztanowy, spadziowy, gryczany, etc.). Panforte, który widzisz na zdjęciach, to placek z figami i pistacjami. Poniżej podaję przepis.
Panforte z serem i miodem
Upieczone i „wypoczęte” panforte (odłożone po upieczeniu w suche miejsce na co najmniej 1-2 tygodnie) pokrój w plastry lub cząstki, dodaj pokruszony ser, posyp posiekanymi orzechami i skrop miodem, gotowe!
Moje dodatki do panforte to:
- Górski włoski ser Luis Trenker z Alto Adige (Południowy Tyrol) z nutami kakao, karmelu, siana i prażonych orzechów, wytwarzany z pasteryzowanego krowiego mleka
- Miód kasztanowy
- Orzechy pekan
Figowe panforte z pistacjami – SKŁADNIKI na formę o średnicy 20 cm:
- 400 g suszonych fig (odetnij twarde szypułki)
- 250 g migdałów
- 150 ml soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 200 g miodu kasztanowego
- 100 g dowolnej mąki (u mnie: mąka z wiórków po wyciskaniu mleka z migdałów ziemnych – chufa)
- 80 g pistacji, niesolonych i nieprażonych
- ziarenko tonki, roztarte w moździerzu
- przyprawy roztarte w moździerzu: łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka białego pieprzu, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), łyżeczka goździków, łyżeczka ziela angielskiego
- łyżka mielonego cynamonu
- szczypta soli (tu: różowa himalajska roztarta w moździerzu)
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
Figowe panforte z pistacjami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.
- Wszystkie składniki – poza pistacjami – umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj na dość jednolitą masę.
- Przełóż do miski, dodaj pistacje i wymieszaj.
- Silikonową formę do pieczenia natłuść olejem kokosowym i przełóż do niej masę. Wyrównaj i starannie dociśnij.
- Piecz ok. 40-50 minut. Na ostatnie 5-10 minut możesz wyłączyć górną grzałkę. Uważaj, by wierzch się nie przypalił.
- Wystudź w formie przez 2 godziny, po czym przełóż na kratkę lub drewnianą deskę. Panforte di Siena lubi odpocząć.
- Pamiętaj, że to solidny, zwarty i dość twardy placek (panforte oznacza „silny chleb”), który jest bardzo sycący, dlatego najlepiej podawać go w postaci cienko krojonych plastrów lub cząstek – w zależności od upodobań i średnicy ciasta.