Pistacjowa dukkah.
Dukkah to rewelacyjna, super aromatyczna egipska mieszanka orzechów, nasion, przypraw i ziół, która doskonale sprawdza się jako rodzaj przyprawy (w formie posypki/kruszonki) do wielu dań. Zwykle przygotowuję od razu większą ilość i zużywam stopniowo. Proporcje składników podaję orientacyjnie, ponieważ w praktyce nigdy ich nie odmierzam i sypię na oko, uważając tylko, by gotowa dukkah nie była zbyt ostra. W zależności od przyjętych proporcji składników, dukkah może mieć różny smak, i o to chodzi.
Taką kruszonkę możesz dodawać do wszystkiego – do chleba z oliwą, do serów, zup i sałatek, do ryb lub gotowanych, grillowanych czy pieczonych warzyw.
Pistacjowa dukkah – SKŁADNIKI:
- 70 g pistacji, niesolonych i bez łupinek
- przyprawy: pół łyżeczki czarnego pieprzu, pół łyżeczki zielonego pieprzu, papryczka piri piri, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka kminku, łyżeczka owoców kopru włoskiego (fenkułu), łyżeczka ziaren kolendry, łyżeczka białej gorczycy, łyżeczka białego sezamu
- suszone zioła: kopiasta łyżeczka suszonej mięty, kopiasta łyżeczka suszonego oregano, kopiasta łyżeczka suszonej werbeny cytrynowej
- sól Maldon
Pistacjowa dukkah – PRZEPIS:
- Na suchej rozgrzanej patelni upraż przyprawy, aż zaczną intensywnie pachnieć i strzelać (gorczyca powinna zacząć strzelać pierwsza). Przesyp do moździerza.
- Na patelnię wsyp sezam i praż do momentu, aż zacznie się brązowić. Przesyp do moździerza. Dodaj do moździerza suszone zioła.
- Upraż na patelni pistacje i dodaj do pozostałych składników w moździerzu. Dodaj sól.
- Całość rozgnieć dość drobno, pozostawiając jednak większe kawałki pistacji.