Bób ze szparagami i pistacjową dukkah.

Jeszcze jeden pomysł na przepyszny bób. Zielone szparagi fajnie wzbogacają danie, ale nie są tu niezbędne. Sam bób z dukkah też smakuje znakomicie. Kremowe sosy na bazie śmietany robię sporadycznie, ale tu akurat taki sos wyjątkowo pasuje. W razie potrzeby, klasyczną śmietanę zastąp jogurtem albo śmietaną wegańską. W żadnym razie nie rezygnuj jednak z pistacjowej dukkah, ponieważ ten składnik robi tu wspaniałą robotę!

Bób ze szparagami i pistacjową dukkah

Bób ze szparagami i pistacjową dukkah – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2-3 łyżki pistacjowej dukkah według tego przepisu
  • 20 zielonych szparagów, posiekanych w zgrabne kawałki, główki w całości
  • około 500 g bobu, ugotowanego i obranego ze skórki
  • 3 łyżki oleju dobrej jakości
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • sok z cytryny
  • 180 g śmietany 18%
  • duża garść listków koperku, grubo posiekanego
  • duża garść natki pietruszki, posiekanej
  • około 50-70 g fety lub innego kruchego i słonego sera (np. bryndzy)

Bób ze szparagami i pistacjową dukkah – PRZEPIS:

  1. Przygotuj pistacjową mieszankę dukkah wg tego przepisu.
  2. Przygotuj kurkumowy olej: w głębokiej patelni rozgrzej olej (nie za mocno – nie może zacząć dymić), po czym dodaj kurkumę. Wymieszaj, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, po czym przelej do miseczki i wlej sok z cytryny. Gdy sos ostygnie, dodaj śmietanę i dokładnie rozmieszaj, uzyskując gładką konsystencję.
  3. W tej samej patelni podduś bób i szparagi (przez około 3-4 minuty). 
  4. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj zioła oraz około połowy sosu przygotowanego zgodnie z pkt 2 przepisu. Sosu powinno być tyle, by ładnie oblepił składniki, które jednak nie powinny w nim pływać. Wymieszaj.
  5. Podziel warzywa na porcje, dopraw pokruszoną fetą i dukkah oraz odrobiną koperku.

Bób ze szparagami i pistacjową dukkah

Bób ze szparagami i pistacjową dukkah

Bób ze szparagami i pistacjową dukkah

Bób ze szparagami i pistacjową dukkah