Bób ze szparagami i pistacjową dukkah.
Jeszcze jeden pomysł na przepyszny bób. Zielone szparagi fajnie wzbogacają danie, ale nie są tu niezbędne. Sam bób z dukkah też smakuje znakomicie. Kremowe sosy na bazie śmietany robię sporadycznie, ale tu akurat taki sos wyjątkowo pasuje. W razie potrzeby, klasyczną śmietanę zastąp jogurtem albo śmietaną wegańską. W żadnym razie nie rezygnuj jednak z pistacjowej dukkah, ponieważ ten składnik robi tu wspaniałą robotę!
Bób ze szparagami i pistacjową dukkah – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2-3 łyżki pistacjowej dukkah według tego przepisu
- 20 zielonych szparagów, posiekanych w zgrabne kawałki, główki w całości
- około 500 g bobu, ugotowanego i obranego ze skórki
- 3 łyżki oleju dobrej jakości
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- sok z cytryny
- 180 g śmietany 18%
- duża garść listków koperku, grubo posiekanego
- duża garść natki pietruszki, posiekanej
- około 50-70 g fety lub innego kruchego i słonego sera (np. bryndzy)
Bób ze szparagami i pistacjową dukkah – PRZEPIS:
- Przygotuj pistacjową mieszankę dukkah wg tego przepisu.
- Przygotuj kurkumowy olej: w głębokiej patelni rozgrzej olej (nie za mocno – nie może zacząć dymić), po czym dodaj kurkumę. Wymieszaj, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, po czym przelej do miseczki i wlej sok z cytryny. Gdy sos ostygnie, dodaj śmietanę i dokładnie rozmieszaj, uzyskując gładką konsystencję.
- W tej samej patelni podduś bób i szparagi (przez około 3-4 minuty).
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj zioła oraz około połowy sosu przygotowanego zgodnie z pkt 2 przepisu. Sosu powinno być tyle, by ładnie oblepił składniki, które jednak nie powinny w nim pływać. Wymieszaj.
- Podziel warzywa na porcje, dopraw pokruszoną fetą i dukkah oraz odrobiną koperku.