Zielona cataplana ze szparagami.
Jeszcze jedna zielona, w stu procentach roślinna cataplana*, tym razem pełna zielonych liści. W rolach głównych młody szpinak, młody jarmuż, pak choi i kolendra. Do tego zestaw roślin niezbędnych w każdej klasycznej portugalskiej cataplanie: ziemniaki, cebula oraz pomidory. Szpinak wstępnie blanszuję, przelewając wrzątkiem, by stracił objętość i wraz z innymi warzywami zmieścił się w cataplanie. Białe wino oraz oliwa dodatkowo podbijają smaki, całość jest cudnie aromatyczna i pyszna. Jak zwykle przy cataplanie do gotowania warzyw nie dodaję wody, zawsze wystarcza woda uwolniona z warzyw. Zielone szparagi dodaję na sam koniec, by tylko podgrzały się na parze. Dodane od razu, wraz z resztą składników, za bardzo by zmiękły, stałyby się włókniste i przez to niejadalne. Zielona cataplana to wegański raj!
*Cataplana to charakterystyczne, zamykane na klipsy miedziane naczynie, przypominające muszlę. Działa jak tradycyjny antyczny szybkowar, w którym potrawy gotują się błyskawicznie. Dzięki naturalnie zawartej w warzywach wodzie i niewielkiej ilości dodanych płynów (wino czyni cuda) składniki w praktyce gotują się na parze. W rezultacie, z jednej strony idealnie miękną, a z drugiej zachowują zarówno kształt (nie rozpadają się), jak i pełnię skondensowanego smaku i aromatu. Cataplana to także nazwa potrawy przyrządzanej w tym naczyniu (podobnie jak paella i paellera).
Zielona cataplana ze szparagami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- nieduże ziemniaki – 2 sztuki
- pomidory malinowe – 2 sztuki
- czerwone cebule – 2 sztuki
- jarmuż (bez łodyg) – 2 garście
- 200 g młodego szpinaku
- 2 małe kapusty pak choi (albo jedna duża)
- garść listków kolendry
- zielone szparagi – 10 sztuk
- 200 ml białego wytrawnego wina
- oliwa extra vergine
- sól roztarta w moździerzu
- czarny pieprz roztarty w moździerzu
- drobno posiekane listki estragonu lub rozmarynu
Zielona cataplana ze szparagami – PRZEPIS:
- W cataplanie ułóż kolejno warstwami pokrojone pomidory, talarki cebuli i ziemniaki pokrojone w dość cienkie plasterki. Ziemniaki dopraw solą i posyp połową posiekanego estragonu.
- Na ziemniakach rozłóż posiekane kapusty pak choi i listki jarmużu porwane na dość drobne kawałki.
- Ułóż drugą warstwę ziemniaków, dociskając całość. Na ziemniakach ułóż zblanszowany (przelany wrzątkiem) i odciśnięty szpinak. Dopraw solą, pieprzem i estragonem. Na wierzchu rozłóż kolendrę. Wlej wino i porządny chlust oliwy.
- Zamknij cataplanę i gotuj około 20-25 minut, w zależności od grubości plasterków ziemniaków.
- Zdejmij cataplanę z ognia i odczekaj minutę. Otwórz cataplanę i rozłóż na wierzchu zielone szparagi przekrojone na pół. Zamknij cataplanę i odczekaj jeszcze 3 minuty. Podawaj od razu.