• 40 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g łuskanych nasion konopi
  • 10 g niebieskiego maku
  • 35 g mielonego lnu
  • 120 g mąki owsianej
  • 350 ml półsłodkiego czerwonego wina (może być też słodkie)
  • 60 ml oliwy extra vergine
  • domowa przyprawa korzenna - utarte w moździerzu lub sproszkowane, i wymieszane:
  • 20 goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub miąższ z 2 lasek wanilii
  • 2 łyżki domowego pudru z malin
  • 1 łyżka syropu daktylowego (lub więcej, jeśli wolisz)

Pieczywo chrupkie korzenne na czerwonym winie – bezglutenowe i wegańskie.

To kolejny pomysł na PIECZYWO CHRUPKIE DOMOWEJ ROBOTY. Tym razem w bardzo zimowym wydaniu – z dodatkiem sporej ilości wina (pół butelki!), niebieskiego maku i przyprawione bogactwem korzennych przypraw. Tak przygotowane chlebki to dosłownie grzaniec w kromkach;-)

Przepis – tak jak w poprzednich wersjach – jest banalnie prosty. Rodzaj mąki możesz dowolnie zmieniać (sprawdzi się każda inna bezglutenowa, np. ryżowa, kasztanowa, teff, z quinoa). To samo dotyczy zestawu użytych nasion – ważne tylko, by zachować właściwe proporcje podstawowych grup produktów, czyli wina, oliwy, płatków i innych sypkich dodatków.

Dodane wino może być półsłodkie lub słodkie, a skład przyprawy korzennej możesz dopasować do własnych potrzeb. Chlebki mają aromat grzańca, a dodatek wina i pudru malinowego nadaje im lekko kwaskowaty posmak.

Tak przygotowane pieczywo chrupkie jest bezglutenowe, wegańskie i nie zawiera cukru. Za sprawą konopi jest natomiast bogate w wartościowe białko roślinne.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 18 pysznych kromek. Możesz przechowywać je co najmniej przez 2 tygodnie (z upływem czasu nie tracą smaku, zyskują natomiast na chrupkości).

Jak zrobić DOMOWY PUDER Z MALIN

Pieczywo chrupkie grzaniec L_09

Pieczywo chrupkie grzaniec L_11

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Przygotuj korzenną mieszankę przyprawową (ZOBACZ – utrzyj przyprawy w moździerzu lub zmiel w młynku albo wymieszaj sproszkowane, w zależności od tego, czym dysponujesz).
  3. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
  4. Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała cienka warstwa (ZOBACZ). Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i drewnianą łopatką podziel ciasto na kromki.
  6. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę (ZOBACZ).

Pieczywo chrupkie grzaniec L_05

Pieczywo chrupkie grzaniec L_13

Pieczywo chrupkie grzaniec L_08

Pieczywo chrupkie grzaniec L_12