Gotowany bób w sosie limonkowym.

Najlepszy gotowany bób z przepysznym sosem na bazie miodu i soku z limonki. Proporcje składników sosu radzę dobrać samodzielnie, w zależności od skłonności do kwaśnych i słodkich smaków. Ja lubię wyraziście kwaskowate nuty z wyczuwalnym słodkim akcentem, dlatego do miodu dodaję więcej soku z limonki niż oliwy. Dodatkowo, zawsze używam jeszcze trochę oliwy na sam koniec. Blender świetnie łączy składniki i podbija moc przypraw, które dobrze wzbogacają naturalnie łagodny smak bobu. Całość jest bardzo prosta i smakuje fantastycznie!

Gotowany bób w sosie limonkowym

Gotowany bób w sosie limonkowym

Gotowany bób w sosie limonkowym

Gotowany bób w sosie limonkowym

Gotowany bób w sosie limonkowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 600 g bobu (waga bez skórki po ugotowaniu i obraniu)
  • 1-2 limonki
  • 4 łyżeczki miodu (u mnie: wielokwiatowy z Guadalupe de Graciosa)
  • oliwa extra vergine
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • szczypta płatków ostrej chili
  • duża szczypta płatków łagodnej chili
  • garść posiekanej kolendry
  • szczypta suszonego majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • szczypta suszonego estragonu
  • sól (używam różowej himalajskiej roztartej w moździerzu)

Gotowany bób w sosie limonkowym – PRZEPIS:

  1. W blenderze ręcznym (używam Zyle z tytanowymi ostrzami) zmiksuj sok z limonki, oliwę, miód, płatki chili, sól, roztarty w dłoniach czerwony pieprz, czarny pieprz i suszone zioła.
  2. Ugotuj bób (3 minuty) i obierz go ze skórki. 
  3. Obrany bób wymieszaj z sosem i posiekanymi ziołami. W razie potrzeby dopraw. Przełóż bób do głębszych talerzy lub misek i skrop oliwą, gotowe!

Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Gotowany bób w sosie limonkowym

Gotowany bób w sosie limonkowym

Gotowany bób w sosie limonkowym

Gotowany bób w sosie limonkowym

Gotowany bób w sosie limonkowym