Gotowany bób w sosie limonkowym.
Najlepszy gotowany bób z przepysznym sosem na bazie miodu i soku z limonki. Proporcje składników sosu radzę dobrać samodzielnie, w zależności od skłonności do kwaśnych i słodkich smaków. Ja lubię wyraziście kwaskowate nuty z wyczuwalnym słodkim akcentem, dlatego do miodu dodaję więcej soku z limonki niż oliwy. Dodatkowo, zawsze używam jeszcze trochę oliwy na sam koniec. Blender świetnie łączy składniki i podbija moc przypraw, które dobrze wzbogacają naturalnie łagodny smak bobu. Całość jest bardzo prosta i smakuje fantastycznie!
Gotowany bób w sosie limonkowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 600 g bobu (waga bez skórki po ugotowaniu i obraniu)
- 1-2 limonki
- 4 łyżeczki miodu (u mnie: wielokwiatowy z Guadalupe de Graciosa)
- oliwa extra vergine
- duża szczypta czarnego pieprzu
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- szczypta płatków ostrej chili
- duża szczypta płatków łagodnej chili
- garść posiekanej kolendry
- szczypta suszonego majeranku
- garść posiekanej natki pietruszki
- szczypta suszonego estragonu
- sól (używam różowej himalajskiej roztartej w moździerzu)
Gotowany bób w sosie limonkowym – PRZEPIS:
- W blenderze ręcznym (używam Zyle z tytanowymi ostrzami) zmiksuj sok z limonki, oliwę, miód, płatki chili, sól, roztarty w dłoniach czerwony pieprz, czarny pieprz i suszone zioła.
- Ugotuj bób (3 minuty) i obierz go ze skórki.
- Obrany bób wymieszaj z sosem i posiekanymi ziołami. W razie potrzeby dopraw. Przełóż bób do głębszych talerzy lub misek i skrop oliwą, gotowe!
Przepyszne!!!! Dziękuję :)