Grillowana cukinia z labneh.
Co roku czekam na pyszne i chrupkie małe cukinie od Majlertów. Są znakomite na surowo i świetnie nadają się do grillowania. Pieczone lub smażone warzywa/owoce i kremowy labneh to patent, do którego wracam niezależnie od sezonu. Był kalafior i bób, była dynia i brukselka, były pomidorki koktajlowe, pora zatem na cukinię.
Domowy labneh to łatwizna, dlatego zachęcam do zrobienia go we własnym zakresie, a jeśli nie masz na to ochoty, zastąp go ricottą lub ewentualnie mascarpone. Małe zgrabne cukinie możesz grillować w połówkach, przekrojone wzdłuż. Jeżeli nie masz dostępu do mini cukinii w takim rozmiarze, możesz usmażyć na patelni grillowej większą cukinię, pokrojoną w plasterki. Nie przejmuj się grillowaniem cukinii na raty – usmażone cukinie odłożone na talerz wprawdzie nieco przestygną, ale za to dodatkowo zmiękną i będą jeszcze smaczniejsze. Jak zwykle, proponuję mój zestaw ziół i przypraw, który możesz zmieniać wedle uznania.
Grillowana cukinia z labneh – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 500 g labneh przygotowanego wg tego przepisu
- 600 g małych/średnich cukinii
- po pół łyżeczki czarnego i zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- szczypta płatków łagodnej chili
- garść posiekanego koperku
- szczypta płatków ostrej chili
- mała garść posiekanych listków mięty (+ garść najmniejszych listków w całości do dekoracji)
- duża szczypta gomasio (może być również gruboziarnista sól, np. ziołowa)
- oliwa extra vergine
- trochę oleju do natłuszczenia patelni
Grillowana cukinia z labneh – PRZEPIS:
- Przygotuj labneh: jogurt naturalny (bez cukru) przełóż do miski, dodaj pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj, przełóż jogurt na sito wyłożone jałową gazą, tetrą lub czystą bawełnianą ścierką, zwiń i zaciśnij krawędzie, tworząc “tobołek”, po czym umieść sito w misce lub garnku tak, by nie dotykało dna i wstaw do lodówki na 1-4 dni (szczegółowy opis znajdziesz w przepisie na labneh). Ten labneh odstawiłem do lodówki na 3 dni.
- Cukinie przekrój wzdłuż na połówki. Porządnie rozgrzej patelnię grillową i lekko ją natłuść. Ułóż cukinie na patelni przecięciem do dołu i smaż, aż uzyskasz ładne paski. Odwróć je na drugą stronę i smaż przez podobny czas. Gotowe cukinie zdejmij z patelni. W razie potrzeby smaż partiami.
- W tym czasie wymieszaj labneh z posiekanym koperkiem i miętą. Przełóż labneh na duży talerz i rozprowadź po powierzchni.
- Na labneh wyłóż cukinie usmażone na patelni grillowej. Skrop je oliwą, oprósz przyprawami, posyp gomasio i listkami mięty, gotowe!