Lody jagodowe na jogurcie – trzy składniki.
Jak lipiec, to leśne jagody! Soczyste, pyszne, najlepsze. Świeżo zebrane jagody to doskonały materiał na lody i sorbety, a obecne upały wyjątkowo sprzyjają mrożonym deserom. Przepis na domowe kremowe lody jagodowe jest tak prosty, że naprawdę nie wypada ich sobie odmawiać. Wystarczą dosłownie trzy składniki. Efekt? Rewelacja!
Lody jagodowe na jogurcie – SKŁADNIKI na 8-10 gałek:
- 200 g świeżych jagód
- 600 g jogurtu naturalnego bez cukru (u mnie: 2% tłuszczu, możesz użyć tłustszego jogurtu)
- 100 g erytrytolu (albo dowolnego innego słodzidła, jakiego używasz)
- opcjonalnie: kwiaty jadalne i świeże owoce do dekoracji (u mnie: chabry i maliny)
By lody miały kremową (a nie sorbetową) konsystencję, proporcje owoców do jogurtu powinny być takie, jak podane w przepisie lub ewentualnie przesunięte w kierunku mniejszej ilości owoców i większej ilości jogurtu lub śmietany. Jagody są bardzo soczyste, a ich intensywny ciemny kolor sprawia, że wystarczy naprawdę niewielka ilość, by zabarwić sporą ilość jogurtu czy śmietany.
Lody jagodowe na jogurcie – PRZEPIS:
- Przejrzyj i dokładnie przepłucz jagody, usuń ewentualne listki i szypułki.
- Jogurt, słodzidło i jagody umieść w kielichu blendera (używam super blendera Ronic Zyle Led II) i zmiksuj na gładko. Możesz dodać przyprawy, na przykład tonkę lub wanilię.
- Z gotową masą na lody jagodowe możesz postąpić dwojako: –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej zmiksowaną masę na lody i włącz urządzenie w trybie hard albo soft (jak wolisz, ja używam trybu hard). W maszynce do lodów Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz zrobić. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż przygotowaną wcześniej masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach około 45-60 min.
Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Maszynka do lodów Zyle
Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć urządzenie w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. To jeden z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów dostępnych na rynku, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej autentyczną ozdobę.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczam się do najbardziej istotnych. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz w zasięgu ręki przez cały rok – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość i poziom nacukrzenia pozostawia wiele do życzenia,
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz mrożone desery,
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka Zyle, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody roślinne, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez laktozy i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.