Zielona sałatka z piniolami.
Uwielbiam zieleń. Dla mnie zieleń to wiosna, natura i święty spokój. Między innymi dla zieleni kilkanaście lat temu wynieśliśmy się z miasta na podmiejską wieś. Miasto na dłuższą metę męczy, a zieleń i bliższy kontakt z naturą zapewnia jako taką równowagę. Wystarczy sam widok zielonych drzew za oknem, chwila relaksu w ogrodzie albo nawet… talerz pełen wspaniałej, pysznej, świeżej zieleniny, i od razu czuję się lepiej. Jak wiadomo, do zielonego jedzenia mam wielką słabość, a teraz jest na nie najlepszy czas :-) Szczególnie lubię zielone sałatki. Choćby takie jak ta, o której poniżej.
Ten przepis to właściwie bardziej punkt wyjścia. Do sałatki możesz dodać dowolne zielone liście (na przykład rukolę, roszponkę, szpinak czy sałatę rzymską), a groszek cukrowy zastąpić choćby szparagami albo fasolką szparagową.
Groszek cukrowy to wiosenna gwiazda warzywnych straganów. Króluje na nich właśnie teraz, w zależności od pogody czasem już nawet w połowie lub pod koniec maja (tak jak w tym roku, kiedy maj trafił się wybitnie słoneczny i ciepły) oraz w czerwcu. Warto czerpać z tego pełnymi garściami. Czas leci, za chwilę groszek będzie tylko wspomnieniem.
Krótko blanszowany groszek cukrowy jest chrupki, soczysty i pełen tej niezwykłej wiosennej świeżości, której nie da się odtworzyć o żadnej innej porze roku. Piniole dodają sałatce fajnego chrupkiego elementu, który dopełnia całość. Do tego wystarczy już tylko dobrej jakości oliwa, trochę pieprzu i gotowe.
Zielona sałatka z piniolami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- dwie duże garście groszku cukrowego
- dowolne ładne liście (tutaj: szczaw czerwony, batawia, rukiew wodna)
- 2 łyżeczki orzeszków pini (mogą być także niesolone i nieprażone pistacje lub inne orzechy, które lubisz)
- trochę ziela oliwnego (opcjonalnie, do kupienia np. pod Halą Mirowską)
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa extra vergine
Zielona sałatka z piniolami – PRZEPIS:
- Blanszuj groszek we wrzątku (przez ok. 1-2 minuty), po czym natychmiast przełóż go do miski z wodą i lodem.
- W głębokich talerzach ułóż liście, poczynając od największych. Groszek cukrowy posiekaj dość drobno i dodaj do sałatki.
- Gotową sałatkę oprósz świeżo mielonym pieprzem.
- Dodaj orzechy (jeżeli używasz innych niż piniole lub orzeszki cedrowe, wcześniej – w razie potrzeby – grubo je posiekaj) oraz listki-gałązki ziela oliwnego. Na koniec skrop oliwą.
Sprawdź też inne przepisy na #SAŁATKI