Genialne gofry w tropikalnym stylu.
Wyobraźcie sobie gorące, słodkie gofry z nutą limonki i cytryny. Z apetycznie chrupiącą skórką i kusząco puszystym środkiem. A na nich… rozpuszczające się powolutku cudnie kremowe lody cytrusowe na mleku kokosowym, soczysty świeży ananas, wiórki kokosowe, listki świeżej mięty i szczyptę skórki z cytryny. Dodać do tego słoneczną plażę z soczyście zieloną palmą i mamy scenkę jak wziętą wprost z tropikalnego raju ;-) Taki deser, od początku do końca domowej roboty, przygotowałem kilka dni temu dla mojego teścia z okazji jego urodzin.
Moja kulinarna relacja z teściem jest dość skomplikowana. To, za czym sam nie przepadam i czego po prostu nie jem, w jego mniemaniu definiuje dobrą domową kuchnię. Dzieli nas mięso, gluten i cukier, a łączy – ponad tym wszystkim – między innymi zamiłowanie do dobrego jedzenia. W związku z tym, że teść, mimo wyrazistych kulinarnych skłonności od wielu lat godnie znosi przyrządzane przeze mnie posiłki (ostentacyjnie warzywne, bezglutenowe i ubogie w jego ulubione desery) uznałem, że czas najwyższy mu to wynagrodzić.
Szczęśliwie dla mnie, tropikalne gofry spotkały się z uznaniem. Zamanifestowanym wprost i jednoznacznie. Dwie porcje, jedna po drugiej, zniknęły z talerza dosłownie w okamgnieniu. I dobrze, właśnie o to chodziło :-)
Genialne gofry w tropikalnym stylu – SKŁADNIKI na 4 sztuki:
Ciasto na gofry:
- 140 g mąki owsianej
- ok. 180-200 ml piwa bezalkoholowego Warka Radler ciemne cytrynowe (z nutami cytryny i limonki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 70 g ghee / masła klarowanego, roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki:
- świeży ananas, obrany ze skóry i dość drobno pokrojony
- listki świeżej mięty
- wiórki kokosowe
- lody cytrusowe na mleku kokosowym wg tego przepisu (albo inne, jakie lubisz)
Genialne gofry w tropikalnym stylu – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj mąkę (bez przesiewania), proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść ghee (masło).
- W drugiej misce wymieszaj jajka z piwem cytrynowym.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek oraz roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło i nieco napęczniało. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli. Jeśli po upływie kwadransa ciasto będzie zbyt płynne, dodaj nieco mąki; a jeśli zbyt gęste, dodaj nieco płynu.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne gofrownicy odrobiną oleju (używam silikonowego kuchennego pędzla), a następnie przy pomocy chochli wlej ciasto na środek każdej kratki płyty grzejnej.
- Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku trwa to 10 minut.
- Na ciepłe gofry wyłóż po 2 gałki lodów cytrusowych, dodaj porcję ananasa, świeżą miętę i skórkę z cytryny.
- Jeżeli chodzi o lody, możesz użyć dowolnych, ale naprawdę warto przygotować je wg mojego przepisu. Mają prosty skład, wspaniałą konsystencję i mocny, intensywnie cytrusowy smak, który orzeźwia wprost rewelacyjnie. Warto spróbować!
Wpis powstał we współpracy z właścicielem marki Warka.
Czy można dodać cydr w opcji bezglutenowej?
Jak najbardziej, to idealny zamiennik.
Zrobione wczoraj na śniadanie, musiałam dopiekać dodatkowe gofry, bo inaczej rodzina by się pokłóciła;) Ten napój do picia jest średni, ale gofry z nim to mistrzostwo!:)