Awokado – przepisy, które sprawią, że będziesz je jeść codziennie!

Dlaczego warto jeść awokado?

Bo jest pyszne! To powinno Wam wystarczyć, ale dla nieprzekonanych mam kilka dodatkowych argumentów. Ten niezwykły owoc stanowi cenne źródło wielu istotnych dla zdrowia substancji odżywczych, wśród których najważniejsze to m.in.:

  • kwas oleinowy – jeden z tłuszczów nienasyconych, które przeważają w składzie awokado. Hamuje stany zapalne, działa korzystnie na układ pokarmowy, obniża poziom LDL (tzw. złego cholesterolu) i zwiększa HDL (dobry cholesterol), jest stosowany w profilaktyce nowotworowej, profilaktyce miażdżycy i otyłości;
  • błonnik roślinny – jeden owoc zawiera ok. 50% dziennego zapotrzebowania na to włókno pokarmowe;
  • kwas foliowy – ma zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • kwas pantotenowy (witamina B5) – wzmacnia serce i chroni przed infekcjami, łagodzi oznaki zmęczenia i wzmacnia proces pigmentacji włosów (zapobiega siwieniu);
  • beta-karoten – antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki, stosowany w leczeniu chorób oczu i skóry;
  • awokado zawiera również szereg minerałów, w tym m.in. cynk, magnez, miedź, mangan, fosfor, wapń i potas, który przeciwdziała skurczom i gromadzeniu się wody w organizmie;
  • a poza tym: witaminy z grupy B, witaminy E, H i K, która reguluje krzepliwość krwi.

Jak kupić awokado dobrej jakości?

Dobre awokado, czyli smaczne i ładne to takie z czystym, zielonym i dojrzałym (nie przejrzałym!) miąższem. Bez kropek, plam, włókien i tak dalej. Ja robię tak: wybieram awokado o ładnej skórce (takiej odmiany, jaka się trafi, Hass kupuję sporadycznie, ponieważ często – paradoksalnie – są kiepskiej jakości), całkowicie twarde, czyli niedojrzałe, po czym w domu układam je w piwnicy i czekam, aż dojrzeją. Stan awokado najlepiej sprawdzać codziennie – ten owoc tak już ma, że trzeba się z nim cackać 😉 Do jedzenia awokado nadaje się wtedy, kiedy zmięknie, ale nie całkiem rozmięknie – wówczas jest już za późno. Kilka prób wystarczy, by zacząć rozpoznawać właściwy moment i jeść awokado wtedy, gdy jest najsmaczniejsze.

Jak jeść awokado?

Kiedyś moje relacje z awokado były raczej trudne, a obecnie to jeden z ważniejszych elementów codziennego jadłospisu. Ten niezwykle uniwersalny owoc świetnie łączy się z wieloma składnikami, ale może odgrywać także główną rolę – nie tylko w guacamole.

Awokado powinno się jeść na surowo. Obróbka termiczna pozbawia je leczniczych właściwości – wysokie temperatury fatalnie wpływają na tłuszcze zawarte w tym owocu. Zanim postanowisz zapiec awokado, dwa razy się zastanów.

Przepisy z awokado:

Poniżej zestaw przepisów z awokado na każdą porę dnia – od śniadania do kolacji. Wszystkie poniższe przepisy są bezglutenowe, spora część jest wegańska. Nazwy potraw nad zdjęciami stanowią jednocześnie linki do poszczególnych przepisów.

Awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym

Awokado

Spaghetti z cukinii z awokado i pistacjami

Awokado

Sałatka z awokado, pomidorów i pomarańczy

Awokado

Nutella wegańska

Awokado

Szparagi z awokado i serem

Awokado

Sałatka z awokado, koziego sera i pistacji

Awokado

Cytrynowa sola na puree z bobu i awokado

Awokado

Omlet z awokado

Awokado

Awokado z bobem

Awokado

Tabbouleh z awokado

Awokado

Sałatka z komosy ryżowej, bobu i awokado

Awokado

Kanapka ze śledziem i awokado

Awokado

Pasta z awokado (do chleba)

Awokado

Placki z ryżu z awokado

Awokado

Burrata z pomidorami i awokado

Awokado

Awokado z jajkiem, szparagami i gruszką

Awokado

Miętowy koktajl z jarmużem i awokado

Awokado

Zdrowa micha rozmaitości czyli buddha bowl

Awokado