Torrejas de arroz argentinas – argentyńskie placki z ryżu.

Tak niewiele potrzeba, by przyrządzić coś tak dobrego. Ryż, jajka, trochę przypraw, pietruszka, kolendra lub szalotka do smaku i gotowe! To argentyńskie torrejas de arroz, czyli proste placuszki z ryżu. Szybkie i łatwe do zrobienia w domu, a przede wszystkim tak pyszne, że nie sposób im się oprzeć. Jeżeli lubisz placki, zakochasz się w tym przepisie od pierwszego wejrzenia 🙂

Tradycyjnie masę na placki miesza się w misce widelcem, ale zmiksowanie jej w robocie kuchennym znacznie przyspiesza cały proces. A placki z tak przygotowanej masy są po prostu ładniejsze.

Ryż można ugotować dzień wcześniej. To także idealny przepis do spożytkowania nadwyżek ugotowanego ryżu pozostałego na przykład po rodzinnym obiedzie, etc. Jeżeli chodzi o odmiany ryżu, sprawdzi się tu zdecydowana większość, z wyjątkiem ryżu do risotto (czyli np. carnaroli, arborio czy maratelli).

Torrejas de arroz argentinas

Torrejas de arroz argentinas

Torrejas de arroz – SKŁADNIKI na ok. 14 placków (w zależności od wielkości):

Na placki:

  • 250 g ryżu basmati
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1 szalotka, posiekana
  • duża garść natki pietruszki, posiekanej
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu
  • olej do smażenia

Na salsę pomidorową:

  • 250 g pomidorków koktajlowych różnokolorowych
  • 1 mała czerwona cebula albo 1/2 dużej
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie (najlepiej domowej roboty)
  • mała garść listków oregano, posiekanych
  • mała garść natki pietruszki, posiekanej
  • mała garść listków kolendry, posiekanych
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • sól

Na pastę z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado (np. Hass)
  • sól
  • pieprz
  • garść listków kolendry, posiekanych
  • mała garść pistacji niesolonych
  • sok z 1 cytryny lub limonki

Torrejas de arroz – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, po czym odcedź i odstaw do ostudzenia (nie przelewaj ryżu zimną wodą). Ryż możesz też ugotować wcześniej i wstawić do lodówki.
  2. Przygotuj pastę z awokado i salsę pomidorową. Salsa pomidorowa: posiekaj drobno cebulę i przełóż do miski. Dodaj szczyptę soli i wlej sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw. Posiekaj drobno pomidorki i suszone pomidory, po czym przełóż do miski. Dodaj posiekane świeże zioła, pieprz, cebulę oraz oliwę. Wymieszaj i odstaw. Pasta z awokado: usuń pestkę i skórkę z awokado. Przełóż miąższ do miski, wlej sok z cytryny i rozgnieć całość widelcem. Dodaj drobno posiekane pistacje, posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  3. W robocie kuchennym zmiksuj krótko (20 sekund) ryż, mąkę ryżową, jajka, posiekaną szalotkę, sól i pieprz. Gotową masę przełóż do miski, dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj.
  4. Z małych porcji masy formuj torrejas. Kulki ciasta rozpłaszczaj w dłoniach, uzyskując placki.
  5. Smaż placki na mocno natłuszczonej patelni, z obydwu stron, aż ładnie się zrumienią. Możesz również upiec je w piekarniku – zajmie to trochę więcej czasu, ale placki będą dzięki temu lżejsze.
  6. Przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu (ZOBACZ).
  7. Podawaj z pastą z awokado lub salsą pomidorową (ZOBACZ). Torrejas można serwować także z mięsem lub rybą.

Torrejas de arroz argentinas

Torrejas de arroz argentinas