Torrejas de arroz argentinas – argentyńskie placki z ryżu.
Tak niewiele potrzeba, by przyrządzić coś tak dobrego. Ryż, jajka, trochę przypraw, pietruszka, kolendra lub szalotka do smaku i gotowe! To argentyńskie torrejas de arroz, czyli proste placuszki z ryżu. Szybkie i łatwe do zrobienia w domu, a przede wszystkim tak pyszne, że nie sposób im się oprzeć. Jeżeli lubisz placki, zakochasz się w tym przepisie od pierwszego wejrzenia :-)
Tradycyjnie masę na placki miesza się w misce widelcem, ale zmiksowanie jej w robocie kuchennym znacznie przyspiesza cały proces. A placki z tak przygotowanej masy są po prostu ładniejsze.
Ryż można ugotować dzień wcześniej. To także idealny przepis do spożytkowania nadwyżek ugotowanego ryżu pozostałego na przykład po rodzinnym obiedzie, etc. Jeżeli chodzi o odmiany ryżu, sprawdzi się tu zdecydowana większość, z wyjątkiem ryżu do risotto (czyli np. carnaroli, arborio czy maratelli).
Torrejas de arroz – SKŁADNIKI na ok. 14 placków (w zależności od wielkości):
Na placki:
- 250 g ryżu basmati
- 80 g mąki ryżowej
- 1 szalotka, posiekana
- duża garść natki pietruszki, posiekanej
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- sól
- pieprz świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu
- olej do smażenia
Na salsę pomidorową:
- 250 g pomidorków koktajlowych różnokolorowych
- 1 mała czerwona cebula albo 1/2 dużej
- kilka suszonych pomidorów w oliwie (najlepiej domowej roboty)
- mała garść listków oregano, posiekanych
- mała garść natki pietruszki, posiekanej
- mała garść listków kolendry, posiekanych
- pieprz
- oliwa extra vergine
- sok z 1 cytryny lub limonki
- sól
Na pastę z awokado:
- 1 dojrzałe awokado (np. Hass)
- sól
- pieprz
- garść listków kolendry, posiekanych
- mała garść pistacji niesolonych
- sok z 1 cytryny lub limonki
Torrejas de arroz – PRZEPIS:
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie, po czym odcedź i odstaw do ostudzenia (nie przelewaj ryżu zimną wodą). Ryż możesz też ugotować wcześniej i wstawić do lodówki.
- Przygotuj pastę z awokado i salsę pomidorową. Salsa pomidorowa: posiekaj drobno cebulę i przełóż do miski. Dodaj szczyptę soli i wlej sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw. Posiekaj drobno pomidorki i suszone pomidory, po czym przełóż do miski. Dodaj posiekane świeże zioła, pieprz, cebulę oraz oliwę. Wymieszaj i odstaw. Pasta z awokado: usuń pestkę i skórkę z awokado. Przełóż miąższ do miski, wlej sok z cytryny i rozgnieć całość widelcem. Dodaj drobno posiekane pistacje, posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wymieszaj.
- W robocie kuchennym zmiksuj krótko (20 sekund) ryż, mąkę ryżową, jajka, posiekaną szalotkę, sól i pieprz. Gotową masę przełóż do miski, dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj.
- Z małych porcji masy formuj torrejas. Kulki ciasta rozpłaszczaj w dłoniach, uzyskując placki.
- Smaż placki na mocno natłuszczonej patelni, z obydwu stron, aż ładnie się zrumienią. Możesz również upiec je w piekarniku – zajmie to trochę więcej czasu, ale placki będą dzięki temu lżejsze.
- Przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu (ZOBACZ).
- Podawaj z pastą z awokado lub salsą pomidorową (ZOBACZ). Torrejas można serwować także z mięsem lub rybą.
Czy ryż pełnoziarnisty też może być? Ładnie się skleją?
Smaczne ale bardzo twarde…a moze popelnilam gdzieś bląd?
Twarde placki z ryżu?:-) Bez dwóch zdań popełniłaś błąd, ale gdzie – nie mnie zgadywać. Są rzeczy, na które nawet ja nie poradzę;-)