• ok. 100 g jarmużu
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1 limonka
  • 2 banany
  • 1 awokado
  • 1 kopiasta łyżka mielonego ziarna konopi (mąki z konopi)
  • 0,5 litra wody mineralnej
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki miodu lub np. syropu z agawy

Smoothie z jarmużu, mięty i awokado.

To zielone smoothie świetnie smakuje i jest niezwykle odświeżające. Połączenie miętowych i słodkich nut może trochę kojarzyć się… z miętową gumą do żucia;-)

Smoothie – dzięki awokado – jest fajnie kremowe. Lekko dosłodziłem je bananem. Jeśli ktoś woli słodsze smaki, opcjonalnie może dodać 1-2 łyżki miodu. Dobrym, ale nieobowiązkowym składnikiem jest tu też mielone ziarno konopi (czyli mąka konopna), które – podobnie jak wiele innych bezglutenowych mąk z orzechów, ziaren i nasion – doskonale nadaje się nie tylko do pieczenia czy smażenia (np. NALEŚNIK ZE SZPARAGAMI), ale też do jedzenia na surowo – możesz wzbogacać nim także np. takie koktajle.

Ziarno konopi (ZOBACZ) to wartościowe (i wegańskie, bo roślinne) źródło białka, dlatego warto włączyć je do codziennego menu.

Jeśli chcesz, by smoothie było bardziej płynne, użyj więcej wody.

Sprawdź też przepis na: ZIELONY KOKTAJL SZPINAKOWO-BANANOWY

Smoothie jarmuz L_07

Smoothie jarmuz L_05

PRZEPIS:

1. Jarmuż opłucz, usuń z liści łodygi i porwij liście na kawałki.

2. Awokado przekrój na pół, wypestkuj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki.

3. Do blendera wlej wodę, dodaj liście jarmużu, obrane ze skórki i podzielone na mniejsze kawałki banany, awokado, listki mięty, sok z limonki i mąkę z konopi.

4. Zmiksuj na gładko. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj miód lub inny słodzik i ponownie zmiksuj. Przelej do szklanek.

Smacznego!

Smoothie jarmuz L_02

Smoothie jarmuz L_06