- 700 g wiśni (waga bez pestek)
- 500 g truskawek
- 1 duża brzoskwinia
- 3 duże brzoskwinie ufo
- garść listków świeżej mięty
Smoothie z wiśni i brzoskwiń.
Smoothies to moja niezawodna polisa przeciw skutkom braku umiarkowania w zakupach. Tak właśnie. Od wiosny do jesieni za każdym razem, kiedy robię zakupy na targu pod Halą Mirowską, czyli co najmniej raz w tygodniu, tracę nad sobą kontrolę i kupuję tyle, że nasza dwójka nie jest w stanie tego wszystkiego przejeść. Część zakupów – do pewnego momentu (czyt. do osiągnięcia granicy wyporności stojących w piwnicy kilku zamrażarek) – można zamrażać. Jest dopiero lipiec, a ja już nie zliczę pudełek pełnych świeżo zamrożonych na później malin, jagód, jeżyn, porzeczek, bobu i tak dalej, w końcu jednak przychodzi moment, w którym sytuację może uratować wyłącznie blender.
2 kg owoców –> ok. 1,3 litra koktajlu
Mój blender ma tę zaletę, że można do niego upchnąć prawie 2 kg owoców, co przekłada się na co najmniej półtora dzbanka gotowego koktajlu. Wstawiony do lodówki na noc może stać się błyskawicznym gotowym śniadaniem jako po prostu smoothie albo baza owsianki czy smoothie bowl z dowolnymi dodatkami (orzechy, owoce suszone, chia, nasiona konopi, świeże owoce, etc.).
Tym razem do blendera trafiły wiśnie, truskawki, brzoskwinie i listki mięty. Jak zwykle, nie używam cukru ani żadnego innego słodzidła. Truskawki i brzoskwinie z natury są wystarczająco słodkie, dzięki czemu świetnie równoważą przyjemnie kwaskowaty smak wiśni. Taki koktajl doskonale pobudza do działania, orzeźwia i gasi pragnienie. Świetny pomysł na lato, nic tylko pić!
Polecam też kilka innych przepisów na hit-smoothies, które podbijają serce każdego, kto tylko ich spróbuje! :-)
- Smoothie z malin i grapefruita bez cukru
- Truskawki – 6 najlepszych koktajli
- Smoothie z czereśni i czarnej porzeczki bez cukru
- Smoothie z wiśni, jagód i malin bez cukru
- Smoothie z truskawek i pomarańczy bez cukru
- Mus z czarnej porzeczki słodzony daktylami
- Smoothie ze śliwek, brzoskwiń i buraków
- Koktajl ze szpinaku
- Koktajl z jarmużu
- Więcej pomysłów –> smoothies
Smoothie z wiśni i brzoskwiń – PRZEPIS:
- Brzoskwinie umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki. Wiśnie i truskawki umyj oraz – odpowiednio – wydryluj / usuń szypułki.
- Wrzuć owoce do blendera, dodaj listki mięty i zmiksuj na idealnie gładki mus (3 minuty).
- Podawaj od razu albo schłódź w lodówce.
- Smoothie idealnie się przechowuje, nie rozwarstwia się, a odstawione na noc do lodówki gęstnieje i przybiera postać musu, który można jeść łyżeczką.
Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam owocowe desery :)
https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam owocowe desery :)
Jak mrozisz maliny? Myjesz je wcześniej?
Nie, maliny przed mrożeniem tylko przebieram i ewentualnie oczyszczam na sucho.
Gdybym ja tak wypakowała owocami swój blender, spaliłabym mu silnik i tyle byłoby koktajli :P co to za marka?
KitchenAid. Przy twardych owocach też mógłby się nieco zmulić (wtedy trzeba wlać nieco wody), ale miękkie wiśnie, czereśnie, truskawki czy jagody mu niestraszne;-)
To zdjęcie z blenderem wydrukowałabym sobie chętnie jako plakat do kuchni. Świetne!
Dzięki!:-)
Bardzo dobre