Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem.
Kiedyś moje relacje z awokado były dość skomplikowane, a obecnie to jeden z ważniejszych elementów mojego jadłospisu. Ten niezwykle uniwersalny owoc świetnie łączy się z wieloma składnikami, ale może odgrywać także główną rolę – nie tylko w guacamole.
Pozostawiam awokado w skórce, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by za pomocą łyżki oddzielić miąższ od skórki. To łatwe zadanie. Wystarczy, że owoc będzie odpowiednio dojrzały (nie przejrzały). Najlepiej sprawdzi się tu odmiana Hass. Jajko i awokado to jedno z najlepszych połączeń smakowych, a wyrazisty parmezan dopełnia całość. Z drugiej strony, w razie potrzeby łatwo przygotujesz również wegańską wersję tej przystawki. Możesz skorzystać z tego przepisu albo stworzyć własną wersję z awokado w roli głównej. Ten owoc zdecydowanie na to zasługuje.
Poniższy przepis przygotowałem w ramach współpracy z magazynem Kuchnia (publikacja w numerze 05/2018)
Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem – SKŁADNIKI na 3-6 porcji:
- 3 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany Hass)
- 6-10 jaj przepiórczych
- kilka owoców kaparowca
- mała garść oliwek Kalamata (z pestką)
- gałązka pomidorków koktajlowych (mogą być też pomidorki daktylowe, etc.)
- nierafinowany olej kokosowy lub ghee (masło klarowane) do smażenia
- 1/2 limonki lub cytryny
- mała garść niesolonych i nieprażonych pistacji lub pinioli (albo innych ulubionych orzechów)
- oliwa extra vergine
- mała garść listków mięty
- mała garść listków kolendry
- kawałek parmezanu
- łyżeczka czerwonego pieprzu w kulkach
- łyżeczka zielonego pieprzu w kulkach
Awokado z jajem przepiórczym i parmezanem – PRZEPIS:
- Owoce kaparowca przekrój na pół. Z oliwek usuń pestki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Usmaż jajka na oleju kokosowym lub maśle tak, by żółtka pozostały płynne (ZOBACZ).
- Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, ułóż owoc na talerzu przecięciem ku górze i skrop sokiem z limonki lub cytryny (by miąższ awokado nie ściemniał).
- Dodaj pokrojone wcześniej kaparowce, pomidorki, oliwki, pistacje i jajka.
- Całość skrop oliwą, a na koniec posyp zielonymi listkami, pokruszonym parmezanem i kolorowym pieprzem.
Sprawdź też inne przepisy z #AWOKADO
Wygląda obłędnie! Jakieś 2 lata temu robiłam podobną wersję, ale z jajkiem kurzym. Było smaczne, ale nie prezentowało się tak cudownie.
Dwa lata temu zrobiłem to samo w wersji wegan, polecam: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/awokado-bob-kapary-pomidorki-koktajlowe/. A jajko i awokado to klasyka + jedno z naszych częstych śniadań, od jesieni do wiosny:-) https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/jajko-szparagi-awokado-gruszka/
Połączenie tych dwóch pomysłów w jeden było tylko kwestią czasu:-) Przy okazji, warto pamiętać, że zapiekanie awokado z jajkiem to kiepski pomysł z uwagi na to, jak wysokie temperatury wpływają na tłuszcze zawarte w tym owocu.
Rewelacja, kolory są niesamowite. Jak wybierasz ładne awokado?
Jak to robisz, że smażysz takie piękne jaja przepiórcze? dla mnie są za małe, nie jestem w stanie ładnie ich rozbić:(
Po prostu… mówią na to talent czy jakoś tak;-)
Wystarczy koncentracja, delikatność, ostrożność i sukces murowany:-)
Fantastyczny pomysł, nie dość, że zdrowo to jeszcze jak kolorowo! Masz może jakiś tajny patent na to, jak wybrać piękne awokado?