• 2 jajka
  • 6 plasterków prosciutto
  • 1 awokado
  • 1 gruszka
  • 2 małe garście młodego szpinaku
  • 8 zielonych szparagów
  • 4 łyżeczki dobrej musztardy (tu: gruszkowa)
  • oliwa extra vergine
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • pieprz
  • trochę płatków chilli lub mielonej chilli
  • trochę masła do smażenia

Jajko, szparagi, awokado, gruszka.

To moja kolejna propozycja eleganckiego śniadania, skomponowanego z bardzo smacznych i odpowiednio zestawionych składników.

Nie ma tu zbędnego kombinowania, wszystko ma być proste i powinno zająć jak najmniej czasu. Musztarda (tu: gruszkowaZOBACZ) odgrywa ważną rolę, ponieważ stanowi swoiste spoiwo, łączące poszczególne składniki, a zarazem doprawia całość – dlatego poszukaj musztardy jak najlepszej jakości.

Pamiętaj o zachowaniu chrupkich i sprężystych szparagów – to podstawa zarówno tego dania, jak i wszystkich innych przepisów z użyciem tego wspaniałego wiosennego warzywa.

Sprawdź też inne przepisy ze SZPARAGAMI

Czytaj też: PRZYRZĄDZANIE SZPARAGÓW – sztuki magiczne

Jajo awokado prosciutto L_04

Jajo awokado prosciutto L_02

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Zagotuj wodę w płaskim garnku lub rondlu i gotuj szparagi przez 3 minuty, po czym przełóż je do miski z zimną wodą.
  2. Usmaż jajka sadzone. Gdy rozbijesz je na patelni, posyp je solą, pieprzem i chilli.
  3. Wrzuć umyty i wysuszony szpinak do miski, wlej trochę oliwy i wymieszaj.
  4. Przygotuj sos – wymieszaj musztardę, oliwę oraz ocet, aż składniki idealnie się połączą. Gotowy sos powinien być gładki i na tyle rzadki, by swobodnie spływał z łyżeczki. Sos powinien być ostry – w razie potrzeby dopraw go.
  5. Na każdym talerzu ułóż usmażone jajko, szparagi i garść szpinaku. Dodaj cząstki gruszek, cząstki obranego ze skóry awokado oraz po trzy plasterki prosciutto. Całość skrop sosem musztardowym (ZOBACZ).

Jajo awokado prosciutto L_03

Jajo awokado prosciutto L_06