- 2 sole (w całości, wypatroszone)
- mąka z quinoa (lub inna) do obtoczenia ryby
- masło do smażenia
- 800 g bobu (waga po wyłuskaniu)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 kopiasta łyżeczka mielonego sumaku
- mała garść listków świeżego majeranku
- garść świeżych listków mięty
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
- 3 cytryny
Sola smażona z sosem cytrynowym na puree z bobu i awokado.
Sola to ryba o wspaniałym, soczystym i delikatnym mięsie, które właściwie nie zawiera ości. Najczęściej smażona z dodatkiem sporej ilości masła, a w restauracjach np. we Francji czy Portugalii często podawana z sosem cytrynowym.
To moja wersja tego dania, choć nie kierowałem się tu żadną szczególną recepturą, opierając się wyłącznie na dwóch założeniach: sporo (choć bez przesady) masła, którego zasadniczo nie używam zbyt wiele plus cytryna. Do sosu dodałem kwaskowaty sumak, który lekko zabarwił go na czerwono, a także świeży majeranek i bób.
Bób pojawia się w dwóch postaciach – w całości (w sosie) i zmiksowany (w puree). W tym ostatnim również nie może zabraknąć cytryny oraz przypraw, które pożądane są szczególnie wówczas, gdy używasz kremowego i łagodnego w smaku awokado.
Do smażenia ryby użyłem bezglutenowej mąki z quinoa, ale możesz użyć dowolnej innej – np. pszennej (jeśli używasz) lub – w wersji bez glutenu – np. ryżowej czy owsianej.
Przepis jest prosty, a przyrządzona w ten sposób sola jest wręcz nieprzyzwoicie smaczna, polecam!
Czytaj też: JAK GOTOWAĆ BÓB
PRZEPIS:
- Ugotuj bób (3-4 minuty), przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Odłóż dwie garście najmniejszych i najładniejszych fasolek bobu.
- Bób i miąższ z awokado przełóż do blendera (lub miksera). Dodaj sok z cytryny i chlust oliwy. Zmiksuj – puree nie musi być idealnie gładkie, małe grudki nie zaszkodzą. W razie potrzeby, by ułatwić pracę urządzenia, dodaj więcej oliwy lub niewielką ilość wody. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do innego naczynia, dodaj posiekaną miętę i wymieszaj.
- Solę oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na dużej patelni na sporej ilości masła. Smaż, aż sola się zrumieni, ale – jak w przypadku każdej płaskiej ryby – pamiętaj, że nie potrzeba do tego wiele czasu (wystarczą ok. 2 minuty na każdą stronę – sprawdź, czy ryba jest gotowa, nakłuwając ją widelcem).
- Zdejmij rybę z patelni. Jeśli zostało na niej mało tłuszczu, dodaj trochę więcej masła i wlej sok z dwóch cytryn. Dodaj sumak i zredukuj sos na dużym ogniu o ok. połowę (lub trochę więcej). Nieco wcześniej dodaj do sosu listki majeranku i odłożony uprzednio bób.
- Podaj solę na puree, polaną sosem cytrynowym.
Sole kupisz u Pana Homara przy ul. Żelaznej w Warszawie (na BioBazarze), co tydzień – od czwartku do niedzieli (ZOBACZ).
Proszę proszę jakie smakołyki, na sam widok ślinka cieknie, chyba znalazłam przepis na dzisiejszy obiadek :)
Nie trzeba czasem bobu gotować trochę dłużej. Przepis wygląda bardzo kusząco, chyba sobie zrobię to na dzisiejszy obiadek :)
Nie trzeba. Polecam ten wpis: jak gotować bób https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/jak-gotowac-bob-jak-mrozic/
Świetny przepis na lato, warzywnie, lekko, zdrowo i sezonowo <3
Piękne ryby, piękny bób, a ja mam pytanie o awokado. Wybierasz te z czarną czy z zieloną skórką? I te duże, czy mniejsze? (to chyba różne gatunki)
Jest sumak pod Mirowską?