Sałatka z ziemniaków i awokado.
Pieczone ziemniaki to doskonała baza pysznych, pożywnych, jesiennych sałatek, które świetnie sprawdzają się o każdej porze dnia – od śniadania do kolacji, a ta pełna smaku sałatka z pieczonych ziemniaków, słodkich pomidorków i kremowego awokado w limonkowo-musztardowym sosie jest tak prosta, że robi się praktycznie sama.
Małe ziemniaki piekę surowe (bez podgotowywania) w airfryerze – ich ilość najlepiej dobierz tak, by wszystkie ziemniaki zmieściły się w jednej warstwie w koszyku airfryera. Wtedy najlepiej się pieką i po zadanym czasie (około 40 minut) są idealnie kremowe w środku, z apetycznie chrupiącą skórką. Bardzo lubię, gdy w tej sałatce jest sporo awokado, dlatego zwykle dodaję co najmniej dwie sztuki. Idzie zima, nie ma powodu się ograniczać 🙂 Proporcje składników sosu dobierz wedle własnego uznania – ja lubię, gdy dressing ma wyraźnie kwaśną, orzeźwiającą nutę. Jeżeli musztarda Dijon jest dla Ciebie zbyt ostra, możesz użyć innej, ale pamiętaj, że pozostałe rodzaje musztardy niestety zwykle mają w składzie cukier.
Sałatka z ziemniaków i awokado – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 500-600 g drobnych ziemniaków
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 awokado (Hass)
- 4 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
- mały pęczek dymki, posiekanej
- garść posiekanego koperku
- sok z 2 limonek
- 4-5 łyżeczek musztardy Dijon
- oliwa extra vergine
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- sól Maldon
Sałatka z ziemniaków i awokado – PRZEPIS:
- Wyszorowane ziemniaki przekrój na połówki i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj i przełóż do koszyka airfryera. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Przygotuj dressing: w słoiku wymieszaj sok z limonki, musztardę Dijon i oliwę.
- Upieczone ziemniaki przełóż do miski, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, awokado pokrojone w kawałki, zielony pieprz, posiekaną dymkę i koperek. Wlej sos i wymieszaj, gotowe!
Mój airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze nie tylko ziemniaki, ale też dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!
Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.











FiK --> JEDZENIE. PICIE. PODRÓŻE. Życie nie jest głupią dekoracją na stoliczku nicości. Z życia trzeba korzystać! ZaFiKsuj się! 







