Castagnaccio z airfryera.
Castagnaccio – placek z mąki kasztanowej – w wersji na airfryer. Castagnaccio (zwany też torta di neccio lub pattona, w zależności od regionu Toskanii) to włoski placek z mąki kasztanowej, tradycyjnie pieczony z bakaliami, listkami świeżego rozmarynu i oliwą. Mąka kasztanowa nadaje mu charakterystycznego, słodkawego posmaku. Castagnaccio to nazwa stosowana na obszarze pomiędzy Lukką a Florencją. Castagnaccio pierwotnie składał się tylko z mąki kasztanowej (w Toskanii dostępnej powszechnie i w przeszłości stosowanej zamiast mąki pszennej), wody i oliwy. Z czasem receptura na placek ewoluowała i zaczęto do niego dodawać bakalie oraz obowiązkowy rozmaryn. W przepisie na castagnaccio z airfryera, z uwagi na specyfikę tego urządzenia, rozmaryn celowo pomijam; dodaję tylko pistacje albo pistacje i suszone wiśnie/rodzynki.
Castagnaccio – SKŁADNIKI na 8 porcji:
- 215 g mąki kasztanowej
- około 335 ml ciepłej wody
- 100 g pistacji, niesolonych, bez łupinek
- 4 łyżki oliwy extra vergine
Castagnaccio – PRZEPIS:
- Około ⅓ pistacji wsyp do miseczki, zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut lub nieco dłużej.
- W dużej misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę kasztanową i wodę. Mąkę i wodę dodawaj stopniowo. Gotowe ciasto powinno być dość gęste, ale jednocześnie powinno raczej swobodnie spływać z łyżki.
- Do ciasta dodaj 4 łyżki oliwy i wymieszaj. Następnie dodaj resztę pistacji.
- Natłuść oliwą formę do pieczenia (u mnie: silikonowa forma do tarty o średnicy 20 cm, która mieści się w airfryerze) i przelej do niej ciasto.
- Wierzch ciasta posyp ⅓ pistacji z pkt 1. Skrop oliwą, wstaw do koszyka airfryera i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C, a następnie około 10 minut w temperaturze 150 stopni C. Placek jest gotowy, gdy na jego wierzchu pojawią się pęknięcia.
Mój airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze nie tylko ziemniaki, ale też dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!
Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.















FiK --> JEDZENIE. PICIE. PODRÓŻE. Życie nie jest głupią dekoracją na stoliczku nicości. Z życia trzeba korzystać! ZaFiKsuj się! 







