• 2 pomarańcze sycylijskie
  • 2 pomarańcze różowe
  • 1 awokado
  • ok. 200 g koziego twarogu
  • 2 garście pistacji
  • 3 marakuje
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwa extra vergine
  • 1-2 łyżeczki niebieskiego maku
  • pieprz

Sałatka z pomarańczy, awokado i koziego sera.

To prosta, lekka i kolorowa sałatka, która łączy w sobie soczyste gorzkie pomarańcze, kremowe awokado, wyrazisty w smaku kozi twaróg oraz chrupkie pistacje. Dzięki temu w łatwy sposób możesz uzyskać zróżnicowaną fakturę poszczególnych składników i połączyć pozornie kontrastujące ze sobą elementy, jak pomarańcze i awokado.

Użyłem pomarańczy sycylijskich z uwagi na ich wybarwienie i atrakcyjny wygląd, ale w razie potrzeby spokojnie możesz dodać również zwykłe. To idealna sałatka na zimę, kiedy w naszej szerokości geograficznej zarówno pomarańcze, jak i awokado są najsmaczniejsze.

Kozi ser możesz zastąpić wiejskim tłustym twarogiem z krowiego mleka jak najlepszej jakości. Ser powinien mieć idealnie gładką konsystencję i łatwo formować się w kulki przypominające czekoladowe trufle. W przypadku sera o bardziej grudkowatej konsystencji, wystarczy zmiksować go ręcznym blenderem – dzięki temu stanie się gładki i kremowy. Dojrzałe awokado nie powinno szybko ściemnieć, ale na wszelki wypadek przed dodaniem do sałatki warto skropić je sokiem z cytryny.

Salatka z pomaranczy L_03

Salatka z pomaranczy L_02

PRZEPIS:

  1. Przygotuj dressing: miąższ z marakui przetrzyj przez sito o drobnych oczkach, a uzyskany mus przelej do słoika. Dodaj miód i porządny chlust oliwy, zakręć słoik i wstrząśnij.
  2. Z sera uformuj w dłoniach kulki i obtocz je w drobno posiekanych pistacjach (ZOBACZ).
  3. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórek wraz z białą błoną (albedo). Pokrój pomarańcze w plastry i rozłóż na talerzach (ZOBACZ).
  4. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką oddziel miąższ od skórki. Pokrój połówki awokado na plastry i rozłóż na pomarańczach.
  5. Skrop sałatkę dressingiem i rozłóż na wierzchu kulki z sera. Oprósz grubo mielonym pieprzem i niebieskim makiem.

Sprawdź też: inne przepisy z PISTACJAMI

Salatka z pomaranczy L_01