- 2 pomarańcze sycylijskie
- 2 pomarańcze różowe
- 1 awokado
- ok. 200 g koziego twarogu
- 2 garście pistacji
- 3 marakuje
- 1 łyżeczka miodu
- oliwa extra vergine
- 1-2 łyżeczki niebieskiego maku
- pieprz
Sałatka z pomarańczy, awokado i koziego sera.
To prosta, lekka i kolorowa sałatka, która łączy w sobie soczyste gorzkie pomarańcze, kremowe awokado, wyrazisty w smaku kozi twaróg oraz chrupkie pistacje. Dzięki temu w łatwy sposób możesz uzyskać zróżnicowaną fakturę poszczególnych składników i połączyć pozornie kontrastujące ze sobą elementy, jak pomarańcze i awokado.
Użyłem pomarańczy sycylijskich z uwagi na ich wybarwienie i atrakcyjny wygląd, ale w razie potrzeby spokojnie możesz dodać również zwykłe. To idealna sałatka na zimę, kiedy w naszej szerokości geograficznej zarówno pomarańcze, jak i awokado są najsmaczniejsze.
Kozi ser możesz zastąpić wiejskim tłustym twarogiem z krowiego mleka jak najlepszej jakości. Ser powinien mieć idealnie gładką konsystencję i łatwo formować się w kulki przypominające czekoladowe trufle. W przypadku sera o bardziej grudkowatej konsystencji, wystarczy zmiksować go ręcznym blenderem – dzięki temu stanie się gładki i kremowy. Dojrzałe awokado nie powinno szybko ściemnieć, ale na wszelki wypadek przed dodaniem do sałatki warto skropić je sokiem z cytryny.
PRZEPIS:
- Przygotuj dressing: miąższ z marakui przetrzyj przez sito o drobnych oczkach, a uzyskany mus przelej do słoika. Dodaj miód i porządny chlust oliwy, zakręć słoik i wstrząśnij.
- Z sera uformuj w dłoniach kulki i obtocz je w drobno posiekanych pistacjach (ZOBACZ).
- Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórek wraz z białą błoną (albedo). Pokrój pomarańcze w plastry i rozłóż na talerzach (ZOBACZ).
- Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką oddziel miąższ od skórki. Pokrój połówki awokado na plastry i rozłóż na pomarańczach.
- Skrop sałatkę dressingiem i rozłóż na wierzchu kulki z sera. Oprósz grubo mielonym pieprzem i niebieskim makiem.
Sprawdź też: inne przepisy z PISTACJAMI
Kulki z sera w orzechach to fajna przekąska sama w sobie, np. na imprezę. Skorzystam z pomysłu.
W braku koziego twarogu użyłam „miąższu” z kozich roladek pleśniowych. Przepyszne. Kremowy ser i chrupkie pistacje smakują rewelacyjnie, a cytrusy dodają fajnej świeżości. Prosta i efektowna, idealna na spotkania towarzyskie <3
Na śniadanie też idealna!:-)
OMG bajeczne zestawienie, nie wpadłabym na to, żeby połączyć cytrusy z awokado. Dla mnie to nieoczywiste, ale bardzo przekonujące:) Będzie:)
Piękna kompozycja
To musi byc pyszne!!! :)
Wygląda obłędnie!
Jakim innym dressingiem mogę zastąpić dressing z marakui?
Na przykład takim: sok z pomarańczy lub grejpfruta + oliwa + miód albo mój standardowy dressing, który najczęściej dodaję do sałatek, etc. ponieważ pasuje do wszystkiego: oliwa + sok z cytryny / limonki albo oliwa + ocet np. jabłkowy, z cydru, z sherry…
czym mozna zastapic cytrusy, bo tutaj w Kanadzie sa beznadziejne?Gruszka przychodzi doglowy jedynie. Pomozcie, bo reszte mam i juz slinka mi sie zbiera. Dodam, ze mieszkalam ponad rok w Grecji i pamietam smak miejscowych cytrusow,.