Sałatka z burratą.

Póki sezon, jakość i smak pomidorów na to pozwalają mam ich w domu tyle, że… błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli 😉 Dużo. A w miniony weekend trochę przesadziłem z zakupami i było ich jeszcze więcej z uwagi na planowany pomidorowy tort, który udał się naprawdę pięknie (ZOBACZ). Przepis na tort już za kilka dni, a na razie szybka i pożywna sałatka, którą wypełniają same dobre rzeczy.

Kiedy termin ważności burraty niebezpiecznie zbliża się do końca, cały parapet jest zastawiony doniczkami z ziołami, a stan zapasów wskazuje na znaczne nadwyżki pomidorów, najprościej jest połączyć to wszystko w jednej misce.

Ta banalnie prosta sałatka w założeniu miała być małą celebracją kończącego się sezonu na aromatyczne pomidory różnych odmian i kolorów. Za chwilę nastanie zima, a wraz z nią blade pomidory o smaku tektury, które słońca nigdy nie widziały, dlatego warto najeść się na zapas 😉 Podobnych misek pełnych pomidorów zrobiłem już w życiu chyba milion, może nawet dwa, ponieważ pomidory to nasza wielka słabość. I miłość. Tym razem towarzyszą im awokado, orzechy i – last but not least – burrata. Burrata di bufala ze wspaniałym kremowym środkiem smakuje jak cząstka raju, a to oznacza, że jest godna ostatnich dobrych pomidorów i doskonale nadaje się do uczczenia takiej okazji.

Sałatka z burratą

Sałatka z burratą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 duża burrata di bufala (200 g) albo 2 mniejsze (po 100 g)
  • kilka różnokolorowych pomidorów (tu: malinowe, żółte, czarne)
  • ok. 300 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych (tu: żółte i czerwone)
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść listków oregano
  • garść listków bazylii
  • duża garść orzechów pecan (mogą być też laskowe albo włoskie)
  • czarny pieprz, utłuczony w moździerzu (ilość wedle uznania)
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • oliwa extra vergine
  • trochę soku z cytryny (lub limonki)
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości

Sałatka z burratą – PRZEPIS:

  1. Do miski wrzuć duże liście ziół (ZOBACZ), pokrojone na kawałki pomidory i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  2. Dodaj mniejsze listki ziół, grubo posiekane orzechy i pokrojone na kawałki awokado.
  3. Dopraw pieprzem utłuczonym wcześniej w moździerzu, wlej sok z cytryny oraz oliwę. Wymieszaj i przełóż do miski lub dużego głębokiego talerza, z którego każdy może nałożyć sobie porcję sałatki.
  4. Na wierzchu ułóż burratę (przed podaniem podziel ją na cząstki). Całość skrop niewielką ilością oliwy i octu balsamicznego. Na koniec oprósz czerwonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu.

Sałatka z burratą

Sałatka z burratą

Sałatka z burratą