Sałatka z burratą.
Póki sezon, jakość i smak pomidorów na to pozwalają mam ich w domu tyle, że… błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli ;-) Dużo. A w miniony weekend trochę przesadziłem z zakupami i było ich jeszcze więcej z uwagi na planowany pomidorowy tort, który udał się naprawdę pięknie (ZOBACZ). Przepis na tort już za kilka dni, a na razie szybka i pożywna sałatka, którą wypełniają same dobre rzeczy.
Kiedy termin ważności burraty niebezpiecznie zbliża się do końca, cały parapet jest zastawiony doniczkami z ziołami, a stan zapasów wskazuje na znaczne nadwyżki pomidorów, najprościej jest połączyć to wszystko w jednej misce.
Ta banalnie prosta sałatka w założeniu miała być małą celebracją kończącego się sezonu na aromatyczne pomidory różnych odmian i kolorów. Za chwilę nastanie zima, a wraz z nią blade pomidory o smaku tektury, które słońca nigdy nie widziały, dlatego warto najeść się na zapas ;-) Podobnych misek pełnych pomidorów zrobiłem już w życiu chyba milion, może nawet dwa, ponieważ pomidory to nasza wielka słabość. I miłość. Tym razem towarzyszą im awokado, orzechy i – last but not least – burrata. Burrata di bufala ze wspaniałym kremowym środkiem smakuje jak cząstka raju, a to oznacza, że jest godna ostatnich dobrych pomidorów i doskonale nadaje się do uczczenia takiej okazji.
Sałatka z burratą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 duża burrata di bufala (200 g) albo 2 mniejsze (po 100 g)
- kilka różnokolorowych pomidorów (tu: malinowe, żółte, czarne)
- ok. 300 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych (tu: żółte i czerwone)
- 1 dojrzałe awokado
- garść listków oregano
- garść listków bazylii
- duża garść orzechów pecan (mogą być też laskowe albo włoskie)
- czarny pieprz, utłuczony w moździerzu (ilość wedle uznania)
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- oliwa extra vergine
- trochę soku z cytryny (lub limonki)
- ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
Sałatka z burratą – PRZEPIS:
- Do miski wrzuć duże liście ziół (ZOBACZ), pokrojone na kawałki pomidory i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Dodaj mniejsze listki ziół, grubo posiekane orzechy i pokrojone na kawałki awokado.
- Dopraw pieprzem utłuczonym wcześniej w moździerzu, wlej sok z cytryny oraz oliwę. Wymieszaj i przełóż do miski lub dużego głębokiego talerza, z którego każdy może nałożyć sobie porcję sałatki.
- Na wierzchu ułóż burratę (przed podaniem podziel ją na cząstki). Całość skrop niewielką ilością oliwy i octu balsamicznego. Na koniec oprósz czerwonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu.
Szymon, gdzie w Polsce kupujesz burraty? I wszystkiego najlepszego z okazji siódemki!!!!!!:)
Dziękujemy:-)
Jeśli chodzi o burratę – obecnie tylko w Piccola Italia (Żoliborz). Kiedyś fajne włoskie delikatesy działały niedaleko Hali Mirowskiej i Pl. Grzybowskiego, ale padły jakieś 18 miesięcy temu. Mieli świetną burratę, świeżą, nie pakowaną w kubki.
Uwielbiam takie kolory! Gdzie kupię ocet balsamiczny z miodem? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Akurat ten balsamico z miodem przywiozłem z Bra, ale podobne (innego producenta) można kupić w Piccola Italia przy Pl.Wilsona.
Mega połączenie, tylko burratę trudno znaleźć, więc było z mozzarellą di bufala, dzięki:)
Uwielbiam burratę, zawsze przywożę z Włoch, piękna sałatka!