Marchewki w soku z pomarańczy.

Marchew duszona w soku z pomarańczy to pyszna (i szybsza) alternatywa dla marchewek pieczonych. Pomarańcze i marchew doskonale do siebie pasują, a w tym prostym daniu obydwa składniki świetnie się uzupełniają.

Cointreau wzbogaca aromat i smak, ale jeżeli nie chcesz dodawać alkoholu, po prostu go pomiń. Możesz również użyć nieco innego zestawu przypraw niż proponowany przeze mnie (np. cynamon, kardamon czy ziele angielskie).

Gorzkie pomarańcze sycylijskie mają wyjątkowy krwistoczerwony kolor i bardziej złożony smak (są mniej słodkie), ale w razie potrzeby spokojnie możesz je zastąpić zwykłymi. Możliwe, że wtedy będziesz potrzebować ich mniej, ponieważ gorzkie pomarańcze zazwyczaj są mniejsze od klasycznych.

Niezależnie od tego, czy na co dzień używasz masła, czy też zależy Ci na daniu w wersji wegańskiej, polecam użyć do smażenia oleju kokosowego, ponieważ bardzo dobrze współgra z pozostałymi składnikami.

Nie rozgotuj marchewki, lepiej by pozostała lekko al dente.

Sprawdź też:

Marchewki w soku z pomarańczy

Marchewki w soku z pomarańczy

Marchewki w soku z pomarańczy

Marchewki w soku z pomarańczy

Marchewki w soku z pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 600 g marchewek (dowolnych, mogą być różnokolorowe)
  • 10 gorzkich czerwonych pomarańczy sycylijskich (albo zwykłych)
  • ok. 100 ml Cointreau lub Grand Marnier (opcjonalnie)
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia (albo ghee / masło klarowane)
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1/2 tonki (opcjonalnie)
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Timur (nepalskiego) albo szczypta czarnego
  • garść pistacji niesolonych i nieprażonych

Marchewki w soku z pomarańczy – PRZEPIS:

  1. Pokrój marchew w plasterki. Starsze sztuki możesz wcześniej obrać ze skórki, przy młodych marchewkach nie ma takiej potrzeby.
  2. Wyciśnij sok z 5 pomarańczy. Jeżeli użyjesz do tego celu robota Magimix z przystawką do soku z cytrusów, już nigdy nie spojrzysz łaskawym okiem na konkurencyjne osprzęty do wyciskania soku. Magimix wyposażony w dwie nakładki różnej wielkości (duża – idealna do pomarańczy, grejpfrutów i dużych cytryn, mała – do limonek i małych cytryn) wyciska cały sok z połówki dowolnego cytrusa w dosłownie 3 sekundy (funkcja działa w trybie PULSE). Dzięki temu sok z 5 pomarańczy wyciskasz w mniej niż minutę, wliczając w to krojenie owoców na pół i przelewanie soku do szklanek :-)
  3. Z pozostałych pomarańczy ostrym nożem odetnij skórę wraz z albedo (białą błoną). Pokrój pomarańcze w plastry, a następnie na kawałki (ZOBACZ).
  4. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i wrzuć marchewki. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż zmiękną.
  5. Wlej Cointreau (lub Grand Marnier) i dodaj przyprawy. Duś do momentu, aż alkohol odparuje, po czym wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
  6. Duś wszystko pod przykryciem, aż marchewki zmiękną. Pod sam koniec dodaj pomarańcze i wymieszaj – jeżeli  uznasz, że płynu jest zbyt dużo, zdejmij pokrywkę i pozwól mu nieco odparować. Kawałki pomarańczy powinny zachować kształt, dlatego nie trzymaj ich na patelni zbyt długo.
  7. Przełóż zawartość patelni do głębszego naczynia. Posyp pistacjami (grubo posiekanymi albo pozostawionymi w całości). Podawaj gorące.

Marchewki w soku z pomarańczy

Marchewki w soku z pomarańczy

Marchewki w soku z pomarańczy

Marchewki w soku z pomarańczy

Marchewki w soku z pomarańczy