Zupa marchewkowa.

Krem z pieczonych marchewek

Jesień nadeszła znacznie szybciej niż bym tego oczekiwał. Jest sierpień, a aura za oknem bardziej przywodzi na myśl październik. Stalowe niebo, zimno, deszczowo i ponuro… Pora oswoić się z myślą, że sezon na rozgrzewające zupy, curry, dhale i inne oparte na warzywach jednogarnkowe potrawy właściwie można uznać już za otwarty.

Wszelkiego rodzaju pieczone warzywa (szczególnie korzeniowe) świetnie sprawdzają się jako baza do zup, w tym także kremów. Marchew nie jest tu wyjątkiem.

To bardzo prosty przepis na krem z pieczonych marchewek. Przygotowuje się szybko i nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Do kremu dodałem tym razem tylko pieprz, ale jeśli chcesz, możesz podostrzyć go papryczką chilli albo kawałkiem imbiru. Zamiast z kolendrą i płatkami migdałów możesz podać zupę na przykład z pietruszką lub bazylią i grubo posiekanymi orzechami (włoskimi, pekan, brazylijskimi, laskowymi, etc.).

Zupa jest wegańska i bezglutenowa.

Sprawdź też inne przepisy z marchewką.

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa – SKŁADNIKI:

  • ok. 500 g marchewki
  • ok. 500 ml wody
  • oliwa extra vergine
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • trochę świeżych listków rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • trochę świeżych listków kolendry
  • mała garść płatków migdałowych
  • 1 dodatkowa marchewka do dekoracji

Zupa marchewkowa – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Marchewki dokładnie umyj i oskrob (młode sztuki) albo obierz ze skórki.
  3. Pokrój marchew na kawałki i wrzuć do naczynia do zapiekania.
  4. Skrop marchewki oliwą, dodaj owoce fenkułu i rozmaryn (ZOBACZ). Wymieszaj dłońmi.
  5. Wstaw naczynie do piekarnika na około 45 minut lub (w razie potrzeby) nieco dłużej.
  6. Upieczone marchewki przełóż do blendera i dodaj nieco wody. Zmiksuj i w razie potrzeby dolej więcej wody. Dopraw zupę solą i porządną szczyptą pieprzu. Ponownie krótko zmiksuj.
  7. Na suchej patelni podpraż płatki migdałów. Uważaj, by ich zbyt mocno nie zrumienić. Zdejmij płatki migdałowe z patelni.
  8. Obraną ze skórki marchewkę pokrój w paski obieraczką do warzyw (jak tagliatelle). Na lekko natłuszczonej patelni podsmaż paski z marchewki, aż zmiękną.
  9. Przelej zupę do garnka i podgrzej. Podaj z płatkami migdałowymi, paskami marchewki i listkami kolendry.

Smacznego!

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.