Zupa marchewkowa.
Krem z pieczonych marchewek
Jesień nadeszła znacznie szybciej niż bym tego oczekiwał. Jest sierpień, a aura za oknem bardziej przywodzi na myśl październik. Stalowe niebo, zimno, deszczowo i ponuro… Pora oswoić się z myślą, że sezon na rozgrzewające zupy, curry, dhale i inne oparte na warzywach jednogarnkowe potrawy właściwie można uznać już za otwarty.
Wszelkiego rodzaju pieczone warzywa (szczególnie korzeniowe) świetnie sprawdzają się jako baza do zup, w tym także kremów. Marchew nie jest tu wyjątkiem.
To bardzo prosty przepis na krem z pieczonych marchewek. Przygotowuje się szybko i nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Do kremu dodałem tym razem tylko pieprz, ale jeśli chcesz, możesz podostrzyć go papryczką chilli albo kawałkiem imbiru. Zamiast z kolendrą i płatkami migdałów możesz podać zupę na przykład z pietruszką lub bazylią i grubo posiekanymi orzechami (włoskimi, pekan, brazylijskimi, laskowymi, etc.).
Zupa jest wegańska i bezglutenowa.
Sprawdź też inne przepisy z marchewką.
Zupa marchewkowa – SKŁADNIKI:
- ok. 500 g marchewki
- ok. 500 ml wody
- oliwa extra vergine
- 1 łyżeczka owoców fenkułu
- trochę świeżych listków rozmarynu
- sól
- pieprz
- trochę świeżych listków kolendry
- mała garść płatków migdałowych
- 1 dodatkowa marchewka do dekoracji
Zupa marchewkowa – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Marchewki dokładnie umyj i oskrob (młode sztuki) albo obierz ze skórki.
- Pokrój marchew na kawałki i wrzuć do naczynia do zapiekania.
- Skrop marchewki oliwą, dodaj owoce fenkułu i rozmaryn (ZOBACZ). Wymieszaj dłońmi.
- Wstaw naczynie do piekarnika na około 45 minut lub (w razie potrzeby) nieco dłużej.
- Upieczone marchewki przełóż do blendera i dodaj nieco wody. Zmiksuj i w razie potrzeby dolej więcej wody. Dopraw zupę solą i porządną szczyptą pieprzu. Ponownie krótko zmiksuj.
- Na suchej patelni podpraż płatki migdałów. Uważaj, by ich zbyt mocno nie zrumienić. Zdejmij płatki migdałowe z patelni.
- Obraną ze skórki marchewkę pokrój w paski obieraczką do warzyw (jak tagliatelle). Na lekko natłuszczonej patelni podsmaż paski z marchewki, aż zmiękną.
- Przelej zupę do garnka i podgrzej. Podaj z płatkami migdałowymi, paskami marchewki i listkami kolendry.
Smacznego!
Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.
Wygląda przepysznie. Sam często robię zupy z pieczonych warzyw, pieczenie super wydobywa aromaty. Moim nr 1 jest pieczony batat i brukselka w miso
Dzięki :-) Polecam te wpisy:
– https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/pieczone-warzywa-w-roli-glownej/
– https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/brukselka-10-pysznych-przepisow/
Ja chyba jednak nie mam faworytów, za trudny wybór, ale polecam szczególnie rzodkiewki, małą rzepę, pasternak i kalafior. Bataty mają wzięcie, to najpopularniejsze przepisy na zapiekanki na tym blogu. Może dlatego, że to tak słodkie z natury warzywo?;-)
U mnie dziś nieoczekiwany powrót lata (a w sobotę ma być podobno tylko 15 stopni na plusie!), ale zupa i tak już zaplanowana, bo wygląda przepięknie kusząco:)