Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem.

Trufle daktylowe z czarnym czosnkiem – prosty deser pełen superfoods

Do dnia wizyty w Tallinie o czarnym czosnku tylko słyszałem, ale nie miałem okazji go próbować. To produkt popularny między innymi w Estonii, gdzie zaliczany jest do lokalnych superfoods.

Czarny czosnek powstaje w procesie fermentacji i pieczenia, który trwa kilka tygodni. Fermentacji poddaje się całe główki czosnku. Zachodzi ona przy wysokiej wilgotności, w temperaturze około 60 stopni C. Wszystko to sprawia, że czarny czosnek traci charakterystyczny czosnkowy aromat i smak, a jednocześnie zdecydowanie poprawia się przyswajalność zawartych w nim substancji aktywnych.

Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem

Czarny czosnek ma miękką, delikatną i kremową konsystencję, można rozetrzeć go w palcach na przykład jak… upieczoną dynię hokkaido 🙂

Czarny czosnek jest znacznie bogatszy w antyoksydanty (przeciwutleniacze) niż czosnek świeży. To właśnie między innymi zawartość antyoksydantów sprawia, że uznaje się go za superfood.

Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem

Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem

Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem

Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem

Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem

Zalety czarnego czosnku w skrócie:

– obniża poziom cholesterolu we krwi
– działa hepatoprotekcyjnie (chroni komórki wątroby)
– wykazuje działanie przeciwzapalne
– stosowany w profilaktyce nowotworowej
– obniża ciśnienie krwi
– wzmacnia odporność
– spowalnia procesy starzenia
– wpływa korzystnie na kondycję komórek mózgowych

Jest też lżej strawny i łagodniejszy dla przewodu pokarmowego. Skład czarnego czosnku to wyłącznie czosnek, zero konserwantów, barwników czy innych zbędnych dodatków. To produkt w 100% naturalny, wegański, bezglutenowy i bez dodatku cukrów.

Jak smakuje i do czego dodawać?

Czarny czosnek jest zaskakująco łagodny w smaku, słodkawy, z wyczuwalnym posmakiem balsamico i nutami przywodzącymi na myśl solony karmel. Albo sos sojowy. W niczym nie przypomina smaku ani zapachu świeżego czosnku, bez problemu można go jeść saute albo np. dodawać do deserów, batonów muesli, etc. Świetnie podkręca ich smak, a przy okazji nadaje ciemniejszy kolor.

Po raz pierwszy deser z dodatkiem czarnego czosnku – pod postacią ręcznie robionego toffi – jedliśmy w Restoran Ö w Tallinie, a ostatnio pojawił się też w jednym ze słodkich amuse bouche u Wojciecha Amaro.

To bardzo fajny składnik, nie tylko zdrowy, ale też niezwykle interesujący pod względem smakowym. Od niedawna jest powszechniej dostępny również w Polsce. Warto się z nim oswoić i eksperymentować.

Trufle możesz obtoczyć w dowolnym pudrze owocowym, w drobno posiekanych orzechach (świetnie sprawdzają się np. pistacje) albo w kakao (polecam surowe). Możesz skorzystać z jednego z moich przepisów na puder owocowy albo użyć gotowego. Przed zakupem zwróć uwagę na skład – dobry puder owocowy powinien składać się w 100% z owoców. Nie powinien zawierać cukru ani żadnych innych dodatków, barwników, konserwantów etc. Ja użyłem tym razem gotowego pudru z rokitnika, który kupiłem w Tallinie.

Z podanych ilości składników otrzymasz ok. 30 sztuk.

Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem – SKŁADNIKI:

  • 400 g świeżych daktyli Medjool (waga bez pestek)
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 ząbki czarnego czosnku
  • puder z rokitnika (albo puder z innych owoców / kakao, etc.) do obtaczania

Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem – PRZEPIS:

  1. Daktyle Medjool wypestkuj, porwij na cząstki i wrzuć do miski.
  2. Wiórki kokosowe wsyp do miski z daktylami i zagniataj jak ciasto do momentu, aż składniki w pełni się połączą (zajmie to max. 3-5 minut).
  3. Dodaj ząbki czarnego czosnku (ZOBACZ) i zagnieć ciasto do pełnego połączenia składników – dobrze wyrobiona masa daktylowa z czosnkiem powinna zmienić barwę na wyraźnie ciemniejszą (ZOBACZ). Czosnek powinien zostać rozprowadzony w masie daktylowej równomiernie.
  4. Odstaw ciasto daktylowe na pół godziny (w misce, pod przykryciem).
  5. Formuj małe kulki (trufle) i odkładaj je kolejno na duży talerz.
  6. Wsyp puder do miski i obtaczaj kolejno trufle w pudrze. Gotowe odkładaj na talerz. Staraj się, by trufle nie stykały się ze sobą.
  7. Gotowe trufle możesz podawać od razu. Schłodzone w lodówce twardnieją i stają się bardziej zwarte – jak trufle czekoladowe.
  8. Słodka trufla w przekroju wygląda tak: TRUFLA Z CZARNYM CZOSNKIEM.
  9. Możesz przechowywać je w lodówce do 14 dni (sprawdzone), a może nawet dłużej.

Sprawdź też:

Inne pomysły na zdrowe desery z daktyli

Trufle z czarnym czosnkiem i rokitnikiem