Placki ze śliwkami – świetny przepis na śniadanie!
To bardzo łatwy przepis na przepyszne małe placki ze śliwkami – doskonałe na weekendowe śniadanie.
Jedni mówią, że smakują niebiańsko. Inni, że szatańsko. Grunt, że nikt nie jest w stanie przejść obok nich obojętnie. Przepadają za nimi ludziki w każdym wieku :-)
Kolejny raz kopiuję tu swój własny pomysł z początków bloga, który po raz pierwszy objawił się pod postacią placków z plasterkami limonki (Placki z limonką), później w plackach z truskawkami, na które przepis znajdziesz w naszej książce oraz w plackach ze świeżymi figami sprzed dwóch lat.
Jesienią jako wypełnienie placków znakomicie nadadzą się nie tylko słodkie świeże figi, ale też nasze polskie śliwki, które – podobnie jak placki – w sezonie smakują jak dzieło Szatana ;-)
Dzięki dodaniu odrobiny proszku do pieczenia, placki są nieco bardziej puszyste. Jak zwykle, do ciasta nie dodaję cukru. Jeśli wolisz słodkie smaki, podaj placki z miodem – nasiąkną nim i będą jeszcze smaczniejsze.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 25 naprawdę małych placuszków. Smażę je na żeliwnej patelni do placków (ZOBACZ). Dzięki temu placki są niewielkie i zgrabne. Możesz usmażyć je również na zwykłej patelni – nie będą wtedy idealnie okrągłe, ale to przecież bez znaczenia :-)
Placki ze śliwkami – SKŁADNIKI (na ok. 25 sztuk):
- 2 jajka (wiejskie zerówki)
- ok. 8 łyżek bezglutenowej mąki owsianej (tu: Provena, może być też kasztanowa, jaglana, niepalona gryczana, teff, etc.)
- 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- gazowana woda mineralna
- ok. 6-8 śliwek (dowolnych, np. węgierki dąbrowickie, etc.)
- nierafinowany organiczny olej kokosowy do smażenia
- 1-2 łyżeczki miodu
- trochę listków świeżej mięty
- sól
Placki ze śliwkami – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajka i dodaj do nich mniej więcej połowę przesianej przez sito mąki. Wymieszaj wraz z niewielką ilością wody, po czym dodaj resztę mąki. Wlej tyle wody, by uzyskać gładkie ciasto o konsystencji nieco gęstszej od naleśnikowego. Dodaj proszek do pieczenia, ziarenka z laski wanilii oraz szczyptę soli.
- Pokrój śliwki – z obydwu stron pestki – w średniej grubości plasterki.
- Dobrze rozgrzej patelnię i natłuść ją olejem kokosowym. Jeśli używasz specjalnej patelni do placków, przy pomocy łyżki wlewaj ciasto do wydzielonych na patelni kółek, a następnie na każdym placku ułóż plasterek śliwki i dociśnij. Następnie odwróć placki i smaż z drugiej strony. Uważaj, ponieważ placki smażą się na żeliwnej patelni bardzo szybko. W podobny sposób smaż placki, jeżeli używasz tradycyjnej patelni.
- Gotowe placki podawaj skropione miodem i udekorowane listkami mięty.