Ciastka z rokitnikiem.
Ciastka z rokitnikiem to nic innego jak kruche maślane ciastka podkręcone kwaskowatym pudrem z rokitnika. To krzew dający małe, kwaśne, pomarańczowe owocki. Są bardzo smaczne, można je zbierać na dziko albo kupić na przykład pod Halą Mirowską. Sezon trwa :-)
Ciastka są bezglutenowe – zawierają czystą (certyfikowaną jako glutenfree) mąkę owsianą i nieco tapioki. Tapioka jest opcjonalnym dodatkiem, w razie potrzeby możesz zastąpić ją mąką owsianą – po prostu zwiększ jej ilość o 25 g. Nierafinowany cukier puder można kupić online w sklepach z żywnością organiczną.
Ciastka upiekłem na maśle z koziego mleka, dzięki czemu są delikatniejsze, ale spokojnie możesz użyć tradycyjnego, prawdziwego masła z krowiego mleka. Ciasto wyrabia się łatwo, masa jest elastyczna. Ciastka formuję w dłoniach na oko.
Dodatkowa uwaga: puder z rokitnika możesz zastąpić innym pudrem owocowym, ale też karobem albo kakao. Zamiast sproszkowanych składników możesz dodać również na przykład posiekane orzechy, miechunkę, rodzynki lub inne bakalie. Ciastka są banalne w przygotowaniu, robią się błyskawicznie i przyjmą dosłownie wszystko ;-)
Sprawdź inne przepisy z ROKITNIKIEM.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 15 ciastek.
Ciastka z rokitnikiem – SKŁADNIKI:
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej
- 25 g tapioki sproszkowanej
- 125 g miękkiego masła z koziego mleka
- 100 g cukru pudru nierafinowanego (bio)
- 1,5 g sody oczyszczonej
- 1,5 g soli
- 50 g posiekanej czekolady (tu: kokosowa Raw Cocoa)
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki pudru z rokitnika
Ciastka z rokitnikiem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- W mikserze albo ręcznie wymieszaj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), cukier i sól (w KA prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
- Dodaj mąkę owsianą wymieszaną z tapioką i sodą (ja nie przesiewam przez sito) i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
- Dodaj rokitnik i dalej wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
- Odstaw ciasto na pół godziny, by trochę odpoczęło.
- Uformuj ciastka: formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ). Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w piekarniku zwiększą objętość i mogą skleić się z sąsiadami.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 8-9 minut (4 minuty grzanie góra-dół, dalej tylko od góry – nie używam termoobiegu). W połowie czasu pieczenia odwróć blachę w piekarniku.
- Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do ostygnięcia (ZOBACZ). Następnie przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły.
Ciastka są pyszne – maślane, kruche i chrupkie.
Sprawdź też inne przepisy na: CIASTKA
Uwielbiam maślane ciacha z Twoich przepisów, a te wg przepisu z Gate smakują jak niebo. Te upiekę najpewniej z karobem.