Ciastka z rokitnikiem.

Ciastka z rokitnikiem to nic innego jak kruche maślane ciastka podkręcone kwaskowatym pudrem z rokitnika. To krzew dający małe, kwaśne, pomarańczowe owocki. Są bardzo smaczne, można je zbierać na dziko albo kupić na przykład pod Halą Mirowską. Sezon trwa 🙂

Ciastka są bezglutenowe – zawierają czystą (certyfikowaną jako glutenfree) mąkę owsianą i nieco tapioki. Tapioka jest opcjonalnym dodatkiem, w razie potrzeby możesz zastąpić ją mąką owsianą – po prostu zwiększ jej ilość o 25 g. Nierafinowany cukier puder można kupić online w sklepach z żywnością organiczną.

Ciastka upiekłem na maśle z koziego mleka, dzięki czemu są delikatniejsze, ale spokojnie możesz użyć tradycyjnego, prawdziwego masła z krowiego mleka. Ciasto wyrabia się łatwo, masa jest elastyczna. Ciastka formuję w dłoniach na oko.

Dodatkowa uwaga: puder z rokitnika możesz zastąpić innym pudrem owocowym, ale też karobem albo kakao. Zamiast sproszkowanych składników możesz dodać również na przykład posiekane orzechy, miechunkę, rodzynki lub inne bakalie. Ciastka są banalne w przygotowaniu, robią się błyskawicznie i przyjmą dosłownie wszystko 😉

Sprawdź inne przepisy z ROKITNIKIEM.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 15 ciastek.

Ciastka z rokitnikiem

Ciastka z rokitnikiem

Ciastka z rokitnikiem – SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 25 g tapioki sproszkowanej
  • 125 g miękkiego masła z koziego mleka
  • 100 g cukru pudru nierafinowanego (bio)
  • 1,5 g sody oczyszczonej
  • 1,5 g soli
  • 50 g posiekanej czekolady (tu: kokosowa Raw Cocoa)
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki pudru z rokitnika

Ciastka z rokitnikiem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. W mikserze albo ręcznie wymieszaj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), cukier i sól (w KA prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
  3. Dodaj mąkę owsianą wymieszaną z tapioką i sodą (ja nie przesiewam przez sito) i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
  4. Dodaj rokitnik i dalej wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
  5. Odstaw ciasto na pół godziny, by trochę odpoczęło.
  6. Uformuj ciastka: formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ). Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w piekarniku zwiększą objętość i mogą skleić się z sąsiadami.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 8-9 minut (4 minuty grzanie góra-dół, dalej tylko od góry – nie używam termoobiegu). W połowie czasu pieczenia odwróć blachę w piekarniku.
  8. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do ostygnięcia (ZOBACZ). Następnie przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły.

Ciastka są pyszne – maślane, kruche i chrupkie.

Sprawdź też inne przepisy na: CIASTKA

Ciastka z rokitnikiem

Ciastka z rokitnikiem

Ciastka z rokitnikiem