Marchew smażona z borówkami i cynamonem.

Marchew smażona z borówkami i cynamonem to jeszcze jeden pomysł na bardzo proste, szybkie, a jednocześnie nietuzinkowe danko z pospolitą marchewką w roli głównej. Tak przyrządzone marchewki, słodkawe z natury, możesz podać w dowolny sposób, nawet jako nietypowy deser.

Kto latem przeczytał wpis Jak mrozić owoce? i zamroził borówki, ten wygrał los na loterii 🙂 Borówka świetnie nadaje się do mrożenia. Zachowuje kształt, soczystość i smak, a tym samym skutecznie osładza zimową tęsknotę za letnimi owocami. Jeżeli nie masz mrożonych borówek, usmaż marchewki tylko z dodatkiem cynamonu i białego wina, albo… skorzystaj z przepisu na cynamonowe marchewki z sokiem z pomarańczy.

Marchew smażona z borówkami

Marchew smażona z borówkami

Marchew smażona z borówkami i cynamonem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 600 g marchewek (dowolnych, mogą być różnokolorowe)
  • ok. 300 g borówek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • płaska łyżka mielonego cynamonu
  • ok. 150 ml białego wytrawnego wina (albo np. świeży sok z jabłek lub pomarańczy, jeżeli wolisz wersję bezalkoholową)
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia (albo ghee/masło klarowane)

Marchew smażona z borówkami i cynamonem – PRZEPIS:

  1. Pokrój marchew w plasterki (starsze sztuki możesz wcześniej obrać ze skórki, przy młodych marchewkach nie ma takiej potrzeby).
  2. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i wrzuć marchewki. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż zmiękną.
  3. Dodaj cynamon i wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a następnie dodaj borówki.
  4. Duś wszystko jeszcze przez minutę lub dwie. Borówki powinny mocno się podgrzać, ale jednocześnie zachować kształt.
  5. Podawaj od razu.

Sprawdź też inne przepisy na przystawki, zupy i dania główne z marchewką.

Marchew smażona z borówkami

Powyższy przepis ukazał się w październikowym numerze magazynu Kuchnia, dla którego – prócz standardowej comiesięcznej FiK-owej rubryki (tym razem z porem w roli głównej) – przygotowaliśmy sesję okładkową. To zdjęcie na okładkę oraz zestaw 5 przepisów, których motyw przewodni stanowi marchew. Przepisów w pewnym sensie minimalistycznych, ponieważ zgodnie z przyjętym przez wydawcę założeniem wszystkie receptury zawarte w rzeczonym numerze miały zawierać nie więcej niż 5 składników, wliczając w to przyprawy. Jeżeli chcesz ubogacić tę wersję innymi dodatkami, nic nie stoi temu na przeszkodzie 🙂

cdn.