Marchew smażona z borówkami i cynamonem.
Marchew smażona z borówkami i cynamonem to jeszcze jeden pomysł na bardzo proste, szybkie, a jednocześnie nietuzinkowe danko z pospolitą marchewką w roli głównej. Tak przyrządzone marchewki, słodkawe z natury, możesz podać w dowolny sposób, nawet jako nietypowy deser.
Kto latem przeczytał wpis Jak mrozić owoce? i zamroził borówki, ten wygrał los na loterii :-) Borówka świetnie nadaje się do mrożenia. Zachowuje kształt, soczystość i smak, a tym samym skutecznie osładza zimową tęsknotę za letnimi owocami. Jeżeli nie masz mrożonych borówek, usmaż marchewki tylko z dodatkiem cynamonu i białego wina, albo… skorzystaj z przepisu na cynamonowe marchewki z sokiem z pomarańczy.
Marchew smażona z borówkami i cynamonem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 600 g marchewek (dowolnych, mogą być różnokolorowe)
- ok. 300 g borówek (poza sezonem mogą być mrożone)
- płaska łyżka mielonego cynamonu
- ok. 150 ml białego wytrawnego wina (albo np. świeży sok z jabłek lub pomarańczy, jeżeli wolisz wersję bezalkoholową)
- nierafinowany olej kokosowy do smażenia (albo ghee/masło klarowane)
Marchew smażona z borówkami i cynamonem – PRZEPIS:
- Pokrój marchew w plasterki (starsze sztuki możesz wcześniej obrać ze skórki, przy młodych marchewkach nie ma takiej potrzeby).
- Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i wrzuć marchewki. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż zmiękną.
- Dodaj cynamon i wlej wino. Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a następnie dodaj borówki.
- Duś wszystko jeszcze przez minutę lub dwie. Borówki powinny mocno się podgrzać, ale jednocześnie zachować kształt.
- Podawaj od razu.
Sprawdź też inne przepisy na przystawki, zupy i dania główne z marchewką.
Powyższy przepis ukazał się w październikowym numerze magazynu Kuchnia, dla którego – prócz standardowej comiesięcznej FiK-owej rubryki (tym razem z porem w roli głównej) – przygotowaliśmy sesję okładkową. To zdjęcie na okładkę oraz zestaw 5 przepisów, których motyw przewodni stanowi marchew. Przepisów w pewnym sensie minimalistycznych, ponieważ zgodnie z przyjętym przez wydawcę założeniem wszystkie receptury zawarte w rzeczonym numerze miały zawierać nie więcej niż 5 składników, wliczając w to przyprawy. Jeżeli chcesz ubogacić tę wersję innymi dodatkami, nic nie stoi temu na przeszkodzie
Borówki zamroziłem – i to nawet całkiem sporo ?
Teraz pora, by z tego skorzystać