Sałatka z granatem i czerwoną cykorią.

Sałatki niemal od zawsze są dla mnie pretekstem do przedstawiania tu różnych, często naprawdę wyjątkowych i unikalnych serów, których szukamy na urlopach i które, w miarę możliwości, staramy się również przywozić ze sobą do domu. Póki co, większości z nich nie da się kupić w Polsce, ale warto o nich wiedzieć (i pamiętać), ponieważ nawet jeśli nie spróbujecie ich tu, jest wielce prawdopodobne, że traficie na nie za granicą. I to wcale niekoniecznie w miejscu pochodzenia, ponieważ serowe butiki choćby we Francji czy UK swoim asortymentem potrafią przyprawić o zawrót głowy nawet doświadczonego seromaniaka.

Co dziś na tapecie? Znakomity Lligat D’Ovella, który przywieźliśmy niedawno z Girony. To półtwardy ser o kremowej konsystencji, wytwarzany z niepasteryzowanego (surowego) owczego mleka. Wyróżnia go wspaniały, złożony, wyrazisty i bogaty smak z orzechowymi nutami. Dojrzewa dość krótko, 2-3 miesiące. Lligat de Ovella pochodzi z małej katalońskiej wioski El Palau d’Anglesola, w której ręcznie wyrabia go serowy rzemieślnik Robert Camps. Ser wytwarzany jest z użyciem plecionej szmatki zamiast formy, która nadaje mu unikalny, bardzo rustykalny kształt (widoczny na pierwszym zdjęciu pod przepisem). Ser wyróżniono srebrnym medalem w konkursie The World Cheese Awards. Robert Camps wyrabia także bliźniaczy ser z mleka koziego – Lligat De Cabra.

Czerwona cykoria, podzielona na listki i rozłożona w jednej warstwie na dużym talerzu prezentuje się bardzo atrakcyjnie i stanowi doskonały punkt wyjścia do komponowania pięknych i pysznych zimowych sałatek. Na przykład takich, jak ta – z soczystym granatem i owczym serem. Jeżeli chcesz pominąć ser, nie krępuj się, wersja wegańska również zda egzamin na piątkę.

Do dekoracji sałatki używam jadalnych kwiatów, ale nie jest to niezbędne. Kolorowe bratki stanowią ładny dodatek, ale nie decydują o smaku całości. Brak kwiatów nie jest zatem żadną wymówką w kwestii przygotowania sałatki ;-) Do dzieła!

Sałatka z granatem i czerwoną cykorią

Sałatka z granatem i czerwoną cykorią

Sałatka z granatem i czerwoną cykorią

Sałatka z granatem i czerwoną cykorią – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 250 g czerwonej cykorii
  • 1/2 granatu
  • kawałek dobrego sera (tu: Lligat D’Ovellaformatge artesa czyli rzemieślniczy ser owczy z Katalonii)
  • garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • dwie garście listków mięty
  • 1/2 gorzkiej czerwonej pomarańczy (albo zwykłej)
  • oliwa extra vergine
  • trochę jadalnych kwiatów, np. bratków (opcjonalnie)

Sałatka z granatem i czerwoną cykorią – PRZEPIS:

  1. Wyłuskaj pestki z połówki granatu.
  2. Cykorię podziel na pojedyncze listki, dokładnie opłucz, osusz i rozłóż na dużych talerzach.
  3. Posyp cykorię pestkami granatu, listkami świeżej mięty, kawałkami sera skrojonymi przy pomocy noża do sera oraz pistacjami. Skrop sokiem z pomarańczy i oliwą.
  4. Na koniec możesz dodać trochę jadalnych kwiatów, na przykład bratków*. Dzięki temu gotowa sałatka będzie jeszcze ładniejsza.

*Jadalne bratki (czyste, niepryskane) można kupić w Hali Mirowskiej, również w zimie. Przed zakupem polecam skontrolować stan kwiatków. Te, które widać na zdjęciach, po zakupie spędziły tydzień w mojej lodówce nim trafiły na talerze i zniosły czas oczekiwania całkiem nieźle. Gdyby były w kiepskiej formie w dniu zakupu, nie wytrzymałyby nawet 2 dni.

Sałatka z granatem i czerwoną cykorią

Sałatka z granatem i czerwoną cykorią