Ciasto z wiśniami i kruszonką – bez glutenu i bez cukru.

W moim prywatnym owocowym rankingu przy soczyście kwaskowatych polskich wiśniach blednie prawie wszystko, a czereśnie i truskawki przede wszystkim. Wiśnie to smak dzieciństwa, najlepsze owoce do jedzenia tak po prostu, do sałatek, do mięs, naleśników, placków, crumble i wszelkich ciast.

Ciasto z wiśniami i kruszonką to krótka lista podstawowych składników i banalnie prosty przepis. Możesz użyć samych wiśni (moja ulubiona wersja) albo wymieszać je na przykład z jagodami, malinami czy agrestem. Finalna ilość owoców powinna się zgadzać (=1 kg), ale to, czym wypełnisz placek, zależy tylko od Ciebie.

Uwagi:

  • Kruche ciasto w bezglutenowej wersji, którego używam w tym przepisie, jest trudniejsze w obsłudze, dlatego nawet nie próbuję go wałkować, tylko wylepiam nim dno i boki formy, a z pozostałej części robię kruszonkę. Jeżeli wolisz użyć łatwego w obsłudze i elastycznego ciasta, skorzystaj z mojego starego przepisu na kruche ciasto bez glutenu, w którym zamiast z żółtkiem lub jajkiem, ciasto wyrabiam z ricottą (albo naturalnym twarożkiem o podobnej konsystencji)
  • Kruche ciasto z mąki, masła i żółtka w glutenowej wersji (z mąką pszenną) jest łatwiejsze w obsłudze, więc nie powinno być problemu z wałkowaniem i wyłożeniem nim formy do ciasta lub tortownicy
  • Tym razem używam porcelanowej formy do tarty o średnicy 27 cm. Jeżeli zależy Ci na tym, by łatwo wyjąć ciasto z formy, użyj tej z wyjmowanym dnem

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką – SKŁADNIKI na 10 porcji:

Ciasto:

  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 200 g masła + odrobina do natłuszczenia formy
  • 50 g erytrytolu albo cukru kokosowego (erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie)
  • 1 żółtko

Owocowy środek:

  • 1 kg wiśni, wypestkowanych
  • 2 łyżki mąki lub skrobi kukurydzianej (może być również mąka ryżowa)
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 80-100 g erytrytolu albo cukru kokosowego (erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie)

Ciasto z wiśniami i kruszonką – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Przygotuj ciasto: do misy robota kuchennego dodaj mąkę, pokrojone na kawałki masło, erytrytol (lub cukier) i żółtko. Przełóż do miski, uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą lub pergaminem i wstaw do zamrażarki na 20 minut
  3. Wypestkuj wiśnie, przełóż do miski, dodaj mąkę kukurydzianą, erytrytol (lub cukier) i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wymieszaj i odstaw.
  4. Podziel ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część wstaw z powrotem do lodówki, przyda się za chwilę. Większą część przełóż do natłuszczonej masłem formy i wylepiając jej dno uformuj spód ciasta. Przełóż owoce, wypełniając placek po same brzegi, po czym przykryj go kruszonką z pozostałej części ciasta – zetrzyj ciasto na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na wierzch placka.
  5. Piecz na środkowym poziomie (grzanie góra – dół) ok. 40 minut, aż ładnie się zezłoci. Podawaj na ciepło albo na zimno, jeżeli tylko ciasto doczeka momentu, w którym wystygnie ;-)

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką