• pomidory - dowolna ilość w różnych kształtach i kolorach (u mnie co najmniej 2 kg)
  • 6 kwiatów cukinii (opcjonalnie)
  • duża garść listków mięty
  • duża garść listków bazylii (tu: ogrodowa bazylia wieloletnia)
  • 1-2 papryczki chilli (tu: żółta i czerwona)
  • oliwa extra vergine
  • pieprz, sól

Sałatka z pomidorów, ziół i kwiatów cukinii.

Kolorowe pomidorowe szaleństwo na talerzu. Dokładnie takie, jakie lubię najbardziej.

Pisałem już nieraz, że widok różnych odmian pomidorów, bogactwo ich kształtów i kolorów sprawia, że z miejsca poprawia mi się nastrój. Patrzę na nie i po prostu czuję się… szczęśliwszy 🙂 Jeszcze lepiej jest wtedy, kiedy wszystkie te cudne skarby lądują na moim talerzu, podane w najprostszy możliwy sposób – taki jak choćby ta sałatka, do której będą pasować wszystkie możliwe typy pomidorów, jakie tylko uda Ci się zdobyć. Im więcej i bardziej różnorodnie, tym lepiej 🙂

Oprócz pomidorów doskonale sprawdzą się tu zioła, w tym przypadku – klasyczny zestaw pod tytułem bazylia i mięta oraz kilka innych dodatków. Sięgnąłem po kwiaty cukinii i chilli, ale równie dobrze możesz dodać oliwki, kapary, cebulę, szczypiorek czy inne zioła. Postaraj się tylko nie przeładować sałatki dodatkami, ponieważ dzielić i rządzić powinny tu bezdyskusyjnie doskonałe w swej prostocie pomidory.

Pomidory z mieta L_02

Pomidory z mieta L_03

Pomidory z mieta L_08

PRZEPIS:

  1. Pomidory pokrój w różny sposób, a najmniejsze pomidorki koktajlowe pozostaw w całości.
  2. Od kwiatów cukinii odetnij małe cukinki wraz z dolną częścią kwiatu (cukinki wykorzystaj do innego dania). Każdy kwiat porwij na kilka (4-5) mniejszych części i dodaj do pomidorów.
  3. Dodaj posiekane papryczki (z niektórych lub wszystkich możesz usunąć pestki, by były mniej ostre) oraz zioła.
  4. Wlej oliwę oraz – jeśli potrzebujesz – dopraw do smaku. Ja w przypadku świeżych aromatycznych pomidorów dojrzewających w letnim słońcu nie używam żadnych dodatkowych przypraw.

Pomidory z mieta L_04

Pomidory z mieta L_06