- pomidory - dowolna ilość w różnych kształtach i kolorach (u mnie co najmniej 2 kg)
- 6 kwiatów cukinii (opcjonalnie)
- duża garść listków mięty
- duża garść listków bazylii (tu: ogrodowa bazylia wieloletnia)
- 1-2 papryczki chilli (tu: żółta i czerwona)
- oliwa extra vergine
- pieprz, sól
Sałatka z pomidorów, ziół i kwiatów cukinii.
Kolorowe pomidorowe szaleństwo na talerzu. Dokładnie takie, jakie lubię najbardziej.
Pisałem już nieraz, że widok różnych odmian pomidorów, bogactwo ich kształtów i kolorów sprawia, że z miejsca poprawia mi się nastrój. Patrzę na nie i po prostu czuję się… szczęśliwszy :-) Jeszcze lepiej jest wtedy, kiedy wszystkie te cudne skarby lądują na moim talerzu, podane w najprostszy możliwy sposób – taki jak choćby ta sałatka, do której będą pasować wszystkie możliwe typy pomidorów, jakie tylko uda Ci się zdobyć. Im więcej i bardziej różnorodnie, tym lepiej :-)
Oprócz pomidorów doskonale sprawdzą się tu zioła, w tym przypadku – klasyczny zestaw pod tytułem bazylia i mięta oraz kilka innych dodatków. Sięgnąłem po kwiaty cukinii i chilli, ale równie dobrze możesz dodać oliwki, kapary, cebulę, szczypiorek czy inne zioła. Postaraj się tylko nie przeładować sałatki dodatkami, ponieważ dzielić i rządzić powinny tu bezdyskusyjnie doskonałe w swej prostocie pomidory.
PRZEPIS:
- Pomidory pokrój w różny sposób, a najmniejsze pomidorki koktajlowe pozostaw w całości.
- Od kwiatów cukinii odetnij małe cukinki wraz z dolną częścią kwiatu (cukinki wykorzystaj do innego dania). Każdy kwiat porwij na kilka (4-5) mniejszych części i dodaj do pomidorów.
- Dodaj posiekane papryczki (z niektórych lub wszystkich możesz usunąć pestki, by były mniej ostre) oraz zioła.
- Wlej oliwę oraz – jeśli potrzebujesz – dopraw do smaku. Ja w przypadku świeżych aromatycznych pomidorów dojrzewających w letnim słońcu nie używam żadnych dodatkowych przypraw.
Twoja sałatka wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)