Kolacja w ogrodzie – 5 fajnych przepisów.

W tym roku, za sprawą okoliczności, których jeszcze kilka miesięcy temu nikt się nie spodziewał, odkrywamy codzienność na nowo. To, na co dotąd nigdy nie było czasu, albo – z drugiej strony – to, co zdawało się tak zwyczajne, że nie zwracało się na to uwagi, nabrało zupełnie innego wymiaru. Na przykład takie drobiazgi jak śniadanie, lunch czy kolacja w ogrodzie. Kiedyś sporadyczne, dziś częste jak nigdy wcześniej, bo choć lato w tym roku umiarkowanie nasz kraj rozpieszcza, mimo wszystko lepiej spędzić ten czas bliżej natury, aniżeli w domu. Głód podróży jest, nie zniknął, ale nawet jeżeli nie każdy może lub chce (niepotrzebne skreślić) udać się teraz, zaraz w ulubionym kierunku, nie ruszając się z domu może przypomnieć sobie smak miejsc, które miał w planach wyjazdowych i do których tęskni.

Dziś podrzucam 5 fajnych pomysłów na proste danka do podania w ogrodzie – 5 bezglutenowych i 4 wegańskie. Wszystkie pięknie komponują się z dobranym do nich winem, wszystkie robi się szybko i bez zawracania głowy, każde sprawia, że kolacja w ogrodzie to czysta przyjemność. Jakby tego było mało, w każdym używam co najmniej jednego chorwackiego składnika, który możesz kupić w e-sklepie z chorwackimi produktami.

Dla Petara, który kieruje tym sklepem, wysoka jakość produktu to bezwzględny priorytet. Nie dziwi więc, że czarne i zielone oliwki (z pestkami i nadziewane migdałami ) to autentyczny śródziemnomorski smak. Są delikatne i pełne smaku, łatwo odchodzą od pestki, smakują po prostu za dobrze i w efekcie znikają w okamgnieniu. Nie pamiętam, kiedy ostatnim razem jadłem równie smaczne oliwki ze słoika. Na pewno bardzo dawno temu, bo unikam ich jak ognia, a te smakują tak, że naprawdę nie ma do czego się przyczepić. Naturalna mielona papryka, słodka i ostra, wytwarzana jest z papryk uprawianych na polach Slawonii w północnej Chorwacji. Ma intensywny, naturalnie czerwony kolor (nie zawiera barwników) oraz wyrazisty aromat i smak. Czyste chorwackie miody w kilku wariantach, o wysokiej koncentracji pyłków kwiatowych i minerałów, pochodzą z pasiek Zrnić. Jak każdy prawdziwy miód, są antyseptyczne, działają na organizm przeciwzapalnie i antybakteryjnie, to także naturalny przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia. Szczególnie polecam dwa – słonecznikowy i wielokwiat; ten ostatni smakuje inaczej w każdym zakątku globu, dlatego wielokwiatów z różnych regionów warto próbować przy każdej okazji. Nie wszystkie wielokwiaty zachwycają w równym stopniu, ale ten – owszem. A miód słonecznikowy i tak bije wszystkie inne na głowę. Oliwy extra vergine i oleje z pestek dyni są niefiltrowane, tłoczone na zimno, bogate w składniki odżywcze, wyraziste, pełne smaku.

I na koniec wina. Chorwacki sklep Petara od win wystartował i winom poświęca szczególną uwagę. Nie muszę tłumaczyć, że dla nas to najciekawszy produkt w całym asortymencie, muszę natomiast zaznaczyć, że nie ma tam win przypadkowych. Są butelki z winnic Krauthaker (Graševina, Pinot Sivi (gris), Merlot, Pinot crni (noir), Chardonnay) oraz Arman Marijan (Teran, Cabernet Sauvignon, Refošk, Merlot, Malvazija, Chardonnay). Graševina Mitrovac z apelacji Kutjevo w kontynentalnej części Chorwacji stanowiła doskonałe dopełnienie lekkiej letniej kolacji. O innych chorwackich winach więcej już niebawem. Te i inne produkty możesz zamówić online tutaj z wysyłką kurierem lub odbiorem osobistym w Warszawie. Na hasło FIK masz 5% rabatu na wszystko, który łączy się z innymi zniżkami.

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie – 5 łatwych przepisów

Papryka marynowana w oliwie

Składniki:

4 żółte papryki
nierafinowana oliwa extra vergine lub olej z prażonych pestek dyni
2 duże szczypty czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
1-2 garście posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku (opcjonalnie, ja pomijam)

Jak zrobić:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Papryki pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne wraz z wewnętrzną białą błoną. Przełóż papryki do miski, skrop oliwą, wymieszaj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw pod górną grzałkę piekarnika na ok. 40-45 minut (aż papryki zaczną się rumienić – dostosuj czas do parametrów swojego piekarnika). Gotowe papryki przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Dodaj sporo oliwy extra vergine, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i – opcjonalnie – drobno posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Jeżeli cokolwiek zostanie, przechowuj w lodówce.

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Farinata (socca) z zielonymi oliwkami – wegański placek z mąki z ciecierzycy i oliwy

Składniki na patelnię o średnicy 22 cm:

szklanka mąki z ciecierzycy
6 łyżek nierafinowanej oliwy extra vergine + trochę oliwy do natłuszczenia patelni
szklanka wody
pół słoika zielonych oliwek z pestkami w słonej zalewie
kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
spora szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
sól, roztarta w moździerzu

Jak zrobić:

Przesiej mąkę z ciecierzycy do miski i stopniowo dodaj wodę, mieszając. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól do smaku, pieprz i ewentualnie rozmaryn. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny lub dłużej. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od naleśnikowego. Wstaw do piekarnika patelnię dostosowaną do użycia w piecu i rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Dodaj do ciasta 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Wyjmij rozgrzaną patelnię z piekarnika, ostrożnie natłuść ją odrobiną oliwy i wlej ciasto. Wstaw patelnię z powrotem do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż placek ładnie się zrumieni. Gotową farinatę wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Przełóż placek na deskę i podziel na porcje. To rewelacyjny bezglutenowy i wegański zamiennik pieczywa, który można upiec tylko z przyprawami lub ziołami albo dopełnić dowolnym dodatkiem (niekoniecznie roślinnym).

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Sałatka z pomidorów

Składniki na jeden spory talerz:

3 pomidory malinowe lub gruszkowe
pół słoika czarnych oliwek z pestkami w słonej zalewie
kilka listków ziół lub sałat (u mnie: amarantus i mięta)
nierafinowana oliwa extra vergine
płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Jak zrobić:

Pomidory pokrój w około półcentymetrowe plastry i rozłóż na talerzu. Użyj oliwek z pestkami albo płaską stroną noża rozgnieć oliwki i usuń pestki. Dodaj do pomidorów oliwki i listki. Przygotuj aromatyczny dressing: w małej misce dokładnie wymieszaj oliwę z mieloną papryką i tak przygotowanym sosem skrop sałatkę.

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Sałatka z ziół z ogrodu

Składniki na jeden spory talerz:

ok. 100-150 g dowolnych ziół lub sałat (u mnie: musztardowiec, amarantus, rukiew wodna, portulaka)
3 kwiaty cukinii z małymi cukinkami
nierafinowana oliwa extra vergine

Jak zrobić:

Na talerzu rozłóż liście, dodaj kwiaty cukinii, hojnie skrop oliwą. Liście i kwiaty to kwintesencja świeżości i chrupkości, a niefiltrowana oliwa ma na tyle wyrazisty smak, że dodatkowe przyprawy nie są potrzebne. Jeżeli jesteś innego zdania, dopraw sałatkę tak, jak lubisz.

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Plus: zielone oliwki nadziewane blanszowanymi migdałami

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Sery

Petar ma w planach wzbogacić asortyment m.in. o chorwackie sery, na co – przyznaję – czekamy z utęsknieniem, a póki co nasz zestaw bazuje na dorobku sąsiedniego serowego mocarstwa. Talerz apeniński to: Ricotta Pecorina Salata, Asiago Fresco DOP, Robiola DOP, Sant’Ambrogio DOP (z szafranem) i długo dojrzewający Pecorino Colline Maremmane DOP. Do tego garść orzechów i dwa przepyszne chorwackie miody: z kwiatów słonecznika oraz wielokwiat.

Graševina Mitrovac z apelacji Kutjevo w kontynentalnej części Chorwacji stanowiła znakomite dopełnienie lekkiej letniej kolacji. Winogrona przeznaczone do produkcji tego wina pochodzą wyłącznie z nasadzeń mających co najmniej trzydzieści lat.

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Jak przygotować deskę serów? Zasady są po to, żeby je łamać, ale by robić to z głową, najpierw trzeba je znać. Najkrócej rzecz ujmując, liczy się 6 elementów, tj.:

1. Ilość – próbowanie jednocześnie więcej niż 5-6 serów mija się z celem, ponieważ kubki smakowe mają swoje ograniczenia. Zbyt wiele serów wywoła tylko kakofonię smakowych wrażeń, a przecież nie o to chodzi. Przy serach, jak przy winie, wskazane jest umiarkowanie 🙂

2. Temperatura serwowania – większość serów warto wyjąć z lodówki co najmniej na godzinę przed podaniem – dzięki temu ser, szczególnie dojrzały, taki jak np. Pecorino Maremmane, ma szansę uwolnić pełnię aromatu i smaku, które w niskich temperaturach ulegają przytłumieniu. Ser wyjęty prosto z lodówki w zasadzie nie nadaje się do jedzenia. Nacje serowarów dobrze o tym wiedzą, a Polacy taką nacją nie będą jeszcze długo.

3. Różnorodność w parze z dowolnością – sery powinny być dobrane tak, by tworzyć różnorodny zestaw, zarówno pod względem rodzaju mleka, z którego są wytwarzane (kozie, owcze, krowie i ich mieszanki), jak i poziomu dojrzałości – od młodych i łagodnych, po dojrzałe i twarde. Deskę można wypełnić serami pochodzącymi z jednego regionu lub kraju albo połączyć produkty z kilku regionów czy krajów. W ideale, poszczególne gatunki serów nie powinny się stykać Przestrzeń pomiędzy serami warto wypełnić dodatkami, np. orzechami, suszonymi owocami lub porcją miodu czy konfitury.

4. Cząstki, czyli jak pokroić – okrągłe sery najłatwiej dzielić na trójkątne kawałki (jak ciasto), a kwadratowe lub prostokątne kroić w plasterki lub słupki. Generalnie chodzi o to, by serowa kompozycja była estetyczna, a to już kwestia subiektywna.

5. Degustacja, czyli jak to zrobić dobrze – sery powinno się degustować, poczynając od najłagodniejszych (najmłodszych), sięgając kolejno po bardziej i najbardziej dojrzałe, twarde i wyraziste w smaku.

6. Wino – złota reguła udanego posiłku przy winie stanowi, że: klucz do sukcesu to porzucić święte reguły i dobrać takie wino, które Ci odpowiada. Wybierz swój kolor, szczep, region, cenę – co chcesz. Ty określasz kryteria i ustalasz dla nich hierarchię ważności. My najbardziej lubimy zestawiać z serami wina wytrawne, których szczep nie zawsze odpowiada wyobrażeniom sommelierów, ale to nie oni płacą za nasze wina, więc nie ma powodu traktować ich zbyt poważnie 😉 Liczy się jedno: wino dobrane do serów i innych elementów posiłku powinno Ci smakować, więc idź za głosem winnego serca 🙂

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów

Kolacja w ogrodzie - 5 łatwych przepisów