Miecznik z fasolą duszoną w winie.

Fasola duszona w winie to prosty pomysł inspirowany kuchnią Portugalii. Gotowaną lub duszoną fasolę czarne oczko podaje się tam zarówno na ciepło jako element dania głównego, jak i w formie zimnej przekąski.

Fasolę czarne oczko duszę w białym winie z kilkoma podstawowymi dodatkami dla wzbogacenia smaku. Ugotowana fasolka powinna być miękka w stylu al dente, czy z zachowaniem jędrności, ponieważ na dalszym etapie będzie jeszcze dusić się w winie. Porcja 200 g fasoli z dodatkami spokojnie wystarcza na cztery normalne porcje albo dwie „od serca”, w portugalskim stylu. Doskonałym dopełnieniem tak przyrządzonej fasoli jest ryba. Tym razem wybrałem stek z miecznika, który jest wręcz stworzony do grillowania; w takiej formie podaję go najczęściej. W razie potrzeby miecznika zastąp tuńczykiem, halibutem lub łososiem.

Miecznik z fasolą

Miecznik z fasolą

Miecznik z fasolą

Miecznik z fasolą

Miecznik z fasolą duszoną w winie – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 steki z miecznika (każdy o grubości ok. 1,5 cm)
  • 200 g fasoli czarne oczko
  • papryka ramiro
  • papryczka chili
  • 2-3 czerwone cebule
  • 2 pomidory malinowe
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • duża garść listków kolendry
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • kopiasta łyżeczka suszonego estragonu
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu 
  • pół łyżeczki pieprzu, roztartego w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • olej

Miecznik z fasolą duszoną w winie – PRZEPIS:

  1. Fasolę namocz na noc: wsyp do miski, zalej zimną wodą i odstaw w temperaturze pokojowej.
  2. Na drugi dzień odcedź fasolę, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (fasoli czarne oczko wystarczy ok. 30 minut). Ugotowana fasola powinna być miękka, ale pozostać al dente.
  3. W tym czasie w głębokiej patelni podduś do miękkości drobno posiekaną cebulę, łodyżki kolendry i chili (możesz usunąć pestki).
  4. Paprykę ramiro pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na patelnię. Duś całość przez kilka minut, po czym dodaj przyprawy, suszone zioła i ugotowaną wcześniej fasolę.
  5. Wlej wino i gotuj, aż większość płynu odparuje. Pod sam koniec dodaj drobno posiekany miąższ z pomidora (bez skóry i pestek). Miąższ powinien tylko lekko się podgrzać, nie chodzi o to, by powstał z niego sos. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj posiekane listki kolendry.
  6. Mocno rozgrzej patelnię grillową i przy pomocy silikonowego pędzla natłuść ją odrobiną oleju. Steki z miecznika smaż przez około 2 minuty z jednej i minutę z drugiej strony.
  7. Podziel fasolę na porcje, a na niej ułóż steki z miecznika. Skrop je oliwą, oprósz solą i pieprzem, gotowe!

Miecznik z fasolą

Miecznik z fasolą

Miecznik z fasolą

Miecznik z fasolą