Miecznik z fasolą duszoną w winie.
Fasola duszona w winie to prosty pomysł inspirowany kuchnią Portugalii. Gotowaną lub duszoną fasolę czarne oczko podaje się tam zarówno na ciepło jako element dania głównego, jak i w formie zimnej przekąski.
Fasolę czarne oczko duszę w białym winie z kilkoma podstawowymi dodatkami dla wzbogacenia smaku. Ugotowana fasolka powinna być miękka w stylu al dente, czy z zachowaniem jędrności, ponieważ na dalszym etapie będzie jeszcze dusić się w winie. Porcja 200 g fasoli z dodatkami spokojnie wystarcza na cztery normalne porcje albo dwie „od serca”, w portugalskim stylu. Doskonałym dopełnieniem tak przyrządzonej fasoli jest ryba. Tym razem wybrałem stek z miecznika, który jest wręcz stworzony do grillowania; w takiej formie podaję go najczęściej. W razie potrzeby miecznika zastąp tuńczykiem, halibutem lub łososiem.
Miecznik z fasolą duszoną w winie – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 steki z miecznika (każdy o grubości ok. 1,5 cm)
- 200 g fasoli czarne oczko
- papryka ramiro
- papryczka chili
- 2-3 czerwone cebule
- 2 pomidory malinowe
- kieliszek białego wytrawnego wina
- duża garść listków kolendry
- łyżeczka suszonego cząbru
- kopiasta łyżeczka suszonego estragonu
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- pół łyżeczki pieprzu, roztartego w moździerzu
- oliwa extra vergine
- olej
Miecznik z fasolą duszoną w winie – PRZEPIS:
- Fasolę namocz na noc: wsyp do miski, zalej zimną wodą i odstaw w temperaturze pokojowej.
- Na drugi dzień odcedź fasolę, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (fasoli czarne oczko wystarczy ok. 30 minut). Ugotowana fasola powinna być miękka, ale pozostać al dente.
- W tym czasie w głębokiej patelni podduś do miękkości drobno posiekaną cebulę, łodyżki kolendry i chili (możesz usunąć pestki).
- Paprykę ramiro pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na patelnię. Duś całość przez kilka minut, po czym dodaj przyprawy, suszone zioła i ugotowaną wcześniej fasolę.
- Wlej wino i gotuj, aż większość płynu odparuje. Pod sam koniec dodaj drobno posiekany miąższ z pomidora (bez skóry i pestek). Miąższ powinien tylko lekko się podgrzać, nie chodzi o to, by powstał z niego sos. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj posiekane listki kolendry.
- Mocno rozgrzej patelnię grillową i przy pomocy silikonowego pędzla natłuść ją odrobiną oleju. Steki z miecznika smaż przez około 2 minuty z jednej i minutę z drugiej strony.
- Podziel fasolę na porcje, a na niej ułóż steki z miecznika. Skrop je oliwą, oprósz solą i pieprzem, gotowe!