Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą.

Fasolka z grzybami to pyszna przystawka, która oddaje ducha portugalskiej kuchni w jej najlepszym, czyli najprostszym wydaniu. Połączyłem w niej przywiezione z Douro składniki, tj. bardzo popularną fasolkę frade (tzw. czarne oczko) oraz czarne suszone grzyby, tj. lejkowca dętego (w PT znane jako trompeta negra). Jeżeli Portugalia, to również obowiązkowo cebula. I tyle, kwintesencja prostoty. Nie zapomnij o oliwie na koniec!

Uwagi:

  • W razie potrzeby, pieczony czarny czosnek zastąp zwykłym świeżym czosnkiem
  • Suszone grzyby mogą być dowolne (doskonałe będą np. suszone kurki – lejkowiec dęty jest „krewnym” kurki, dobrze sprawdzą się również borowiki, etc.)
  • Danie powinno być dobrze doprawione, a do fasoli świetnie pasują niemal wszystkie suszone zioła
  • Pietruszkę dobrze zastąpią kolendra, trybula lub lubczyk

Poniżej: targ w Pinhão

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 300 g suchej fasoli czarne oczko (portugalska frade)
  • 30 g suszonego lejkowca dętego (black trumpet)
  • 3-5 czerwonych cebul (w zależności od wielkości)
  • pół główki czarnego czosnku
  • pęczek natki pietruszki (albo połowa, jeżeli pęczek jest bardzo duży)
  • oliwa extra vergine
  • po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, nasion fenkułu (kopru włoskiego), kminku oraz białej lub czarnej gorczycy – rozgniecionych w moździerzu
  • po 1 łyżeczce suszonego cząbru i ziół prowansalskich
  • sól roztarta w moździerzu (używam gruboziarnistej soli himalajskiej)

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą – PRZEPIS:

  1. Namocz fasolę przez noc w zimnej wodzie.
  2. Ugotuj fasolę (ok. 40 minut) i odcedź.
  3. Grzyby przełóż do małej miski i zalej wrzątkiem na co najmniej 20 minut.
  4. W głębokiej patelni podduś cebulę na oliwie przez kilka minut. 
  5. Odcedź grzyby, zachowując wodę, w której się moczyły. Wodę możesz przelać przez sitko o bardzo drobnych oczkach, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.
  6. Gdy cebula zmięknie, dodaj do niej drobno posiekany czarny czosnek i odcedzone grzyby, po czym wlej kilka łyżek wody grzybowej. Duś pod przykryciem, co pewien czas mieszając i, w razie potrzeby, dolewając więcej wody po moczeniu grzybów (przez ok. 15 minut).
  7. Dodaj fasolę, wszystkie przyprawy i jeszcze trochę płynu. Duś całość, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dolej płynu, pamiętając, że to nie zupa ani sos, więc płynu nie powinno być zbyt wiele.
  8. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz chlust oliwy. Podawaj od razu.

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą

Fasola czarne oczko z grzybami i cebulą