Sałatka ze szpinaku i pomarańczy.

Prosta i pyszna zimowa sałatka z czerwonych pomarańczy, szpinaku, cebuli marynowanej w soku z limonki i dojrzewającego sera Piramide, którego cechą charakterystyczną jest trójkątny kształt. Piramide sprzedawany w sklepach jest dość miękki i ma raczej kremową konsystencję, a w ryzach trzyma go twarda niejadalna skórka. Po zakupie, kilka grubych trójkątnych plastrów zapakowałem próżniowo i odłożyłem na kilka miesięcy – ser w tym czasie zmienił strukturę na twardszą i bardziej zwartą, a jego smak stał się bogatszy i dojrzalszy. Piramide dojrzał w próżni, co oznacza, że mając w domu pakowarkę próżniową warto z tej opcji korzystać. Czerwoną cebulę zwykle marynuję pokrojoną w talarki (zobacz), dlatego tym razem – dla kontrastu – dodałem do sałatki cebulę drobno posiekaną.

Trwa sezon na orzechy włoskie, których jak co roku mamy zatrzęsienie, więc do sałatki – zamiast oliwy – dodaję dopiero co wytłoczony surowy i pyszny olej z orzechów włoskich, który tłoczę w domowej prasie do oleju. Surowy olej orzechowy możesz wytłoczyć również na przykład z pekanów, nerkowców czy orzechów laskowych. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej o tym super zdrowym oleju i o maszynie, w której łatwo zrobisz go w domu, zajrzyj do tego wpisu. I pamiętaj o rabacie!

Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • kilka garści młodego szpinaku
  • 3 czerwone pomarańcze sycylijskie
  • olej z orzechów włoskich świeżo wytłoczony w domowej prasie do oleju (albo: oliwa extra vergine jak najlepszej jakości)
  • 2 garście orzechów włoskich 
  • ok. 150-200 g sera Piramide (Italia)
  • 1-2 czerwone cebule, w zależności od wielkości
  • 3-4 limonki na sok
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 2 szczypty płatków ostrej chili

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z orzechów włoskich: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 250 g orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 150 ml czystego, surowego i nie klarowanego oleju. Wytłoczony olej możesz (nie musisz!) odstawić na 1-2 dni do sklarowania – osady opadną na dno.
  2. Czerwoną cebulę obierz, posiekaj i przełóż do małej miski. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z limonki, wymieszaj i odstaw (cebula powinna marynować się przez co najmniej godzinę). Sok z limonki powinien w całości przykryć cebulę.
  3. Na talerzach rozłóż większość listków szpinaku.
  4. Pomarańcze okrój ostrym nożem ze skórki i albedo. Pokrój owoce w plastry i ułóż na szpinaku. Dodaj pozostałe listki.
  5. Sałatkę posyp zamarynowaną wcześniej posiekaną cebulą i skrop sokiem z limonki, w którym się marynowała. Dopraw sałatkę świeżo wytłoczonym olejem z orzechów włoskich, dodaj cząstki orzechów i czerwony pieprz, lekko rozgnieciony w moździerzu. Na koniec dodaj kawałki sera, gotowe!

Czytaj też:

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy