Szarlotka z gruszkami, bez cukru i bez glutenu. Aromatyczna i pyszna.

Szarlotka z gruszkami to – po klasycznej jabłkowej – druga wersja zdrowszej (FIT) szarlotki. Kruche ciasto nie zawiera glutenu, cukru ani jajek, a wypełniają je słodkie i kruche jesienne gruszki, doprawione tylko odrobiną korzennych przypraw.

Choć utarło się, że szarlotka jest kruchym ciastem z jabłkami, tak naprawdę pierwotny przepis mówił po prostu o cieście z owocami, a jako jego wypełnienia używano nie tylko jabłek, ale też gruszek, brzoskwiń, moreli i innych owoców. Gruszki sprawdzają się w szarlotce świetnie – są soczyste, kruche i tak słodkie, że owocowy środek nie potrzebuje cukru. Dla podkręcenia aromatu wystarczy dodać przyprawy.

Szarlotka z gruszkami nie zawiera cukru, ponieważ piekę ją dla nas, a my go nie potrzebujemy. Kiedy piekłem ciasto po raz pierwszy, nie dodałem do niego cukru, ponieważ… zapomniałem. Wiadomo przecież, że kiedy pieczesz ciasto, cukier to ostatnia rzecz, jaka przychodzi Ci do głowy 😉 Bardzo dobrze się stało, ponieważ okazało się, że dla nas taka wersja jest idealna. Najważniejsze są tu naturalnie słodkie owoce i przyprawy, a aromatyczne kruche ciasto dopełnia całość.

Poza tym, ciasto z bezglutenowej mąki owsianej smakuje po prostu znacznie lepiej niż z pszennej, a owies sam w sobie sprawia wrażenie lekko słodkawego, więc brak cukru w żaden sposób mu nie szkodzi, a deser przy okazji jest dzięki temu zdrowszy. Tak czy owak, ludziki zaliczające się do zbioru „normalni” mogą ciasto dosłodzić, 2-3 łyżki cukru lub innego słodzidła powinny w zupełności wystarczyć. Do gruszek również nie dodaję cukru, ale jeśli wolisz, możesz je dosłodzić (cukrem, miodem, ksylitolem, etc.). Ciasto z cukrem kokosowym będzie mieć ciemniejszą barwę i lekko karmelowy posmak.

W robocie kuchennym ciasto wyrabia się błyskawicznie – wystarczy dodać składniki do misy, włączyć i po ok. 60 sekundach jest gotowe. Dzięki temu przygotowanie całej szarlotki nie zajmuje więcej niż 30 minut.

Szarlotkę piekę w kwadratowej tortownicy z odpinaną obręczą o boku 24 cm. Taka ilość przekłada się na 9 ogromnych albo 18 mniejszych porcji.

Szarlotka z gruszkami

Szarlotka z gruszkami

Szarlotka z gruszkami

Szarlotka z gruszkami – SKŁADNIKI:

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 125 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 315 g zimnej ricotty (z lodówki)
  • 250 g zimnego masła (z lodówki)
  • 1 kopiasta łyżeczka mieszanki przypraw utłuczonych w moździerzu (cała mieszanka to 2 łyżeczki goździków, 2 ziarenka tonki, 1/2 gałki muszkatołowej, 2 ziarenka czarnego kardamonu)
  • szczypta soli (u mnie: sól z pomarańczą i szafranem) – możesz użyć dowolnej

Plus:

  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia tortownicy (jeżeli wolisz, zamiast oleju możesz użyć masła, ale pamiętaj, że masło łatwiej się spieka)
  • garść płatków owsianych bezglutenowych albo np. wiórków kokosowych do posypania ciasta przed wyłożeniem owoców

Przyprawy do utłuczenia w moździerzu (dodatek do owoców i do ciasta):

  • 2 łyżeczki goździków
  • 2 ziarenka tonki
  • 3 ziarenka czarnego kardamonu

plus 1/2 gałki muszkatołowej, świeżo startej

Na owocowy środek:

Plus:

  • 1 płaska łyżeczka cukru do posypania ciasta przed wstawieniem do piekarnika (opcjonalnie, nie jest to konieczne)

Szarlotka z gruszkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Wszystkie składniki ciasta (mąka, ricotta, masło, przyprawy) dodaj do dużej misy robota kuchennego i zmiksuj. Poznasz, że ciasto ma właściwą (jednolitą) konsystencję i jest idealnie wyrobione, gdy w misie zacznie miotać się bryła ciasta (ZOBACZ). Zajmie to około 60 sekund.
  3. Przełóż ciasto z misy robota do miski, uformuj z niego zgrabną kulę (tak jak tutaj) i wstaw na 20 minut do zamrażarki (albo na 1-2 godziny do lodówki). Schłodzone kruche ciasto łatwiej się wałkuje. Ciasto możesz też przechować w lodówce przez noc.
  4. W tym czasie pokrój gruszki na mandolinie (albo nożem) w cienkie plasterki. W zależności od odmiany, nie musisz obierać gruszek ze skórki (ja nie obieram).
  5. Dokładnie wymieszaj w misce plasterki owoców z przyprawami.
  6. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Natłuść dno i boki tortownicy.
  7. Z kuli ciasta odkrój 1/3 i odłóż. Pozostałe 2/3 ułóż na blacie lub dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia (albo silikonową matą do pieczenia) i rozwałkuj na placek o grubości ok. 3-4 mm. Nie używam dodatkowej mąki do podsypywania ciasta przy rozwałkowywaniu, ale jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba, możesz to zrobić.
  8. Ciasto trzeba rozwałkować szybko, sprawnie i bez zbędnych ceregieli, po czym za jednym zamachem cały płat przełożyć do tortownicy – formując naturalny spód i boki szarlotki. Ciasto – choć bezglutenowe – dzięki dodatkowi ricotty jest na tyle elastyczne, że nie rwie się ani nie sprawia innych problemów. Gdyby jednak z jakiegoś powodu ciasto pękło podczas przekładania go do formy, nie przejmuj się – posklejaj je w miejscach, gdzie będzie taka potrzeba. Ładnie się upiecze i nic nie będzie widać.
  9. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i posyp płatkami owsianymi (wchłoną ewentualny nadmiar soku).
  10. Wypełnij ciasto plasterkami gruszek po same brzegi.
  11. Pozostawioną wcześniej 1/3 ciasta rozwałkuj tak samo, jak pierwszą partię. Płatem ciasta przykryj owoce, tworząc wierzch szarlotki. Ponakłuwaj go widelcem. Możesz posypać ciasto łyżeczką cukru kokosowego, ale nie jest to konieczne.
  12. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 35 minut (bez termoobiegu).
  13. Po upieczeniu odstaw szarlotkę do ostygnięcia.

Uwagi:

  • Ciasto kroję zwykle następnego dnia po upieczeniu, ponieważ szarlotka z gruszkami smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno
  • Przechowuj ciacho w lodówce do 5 dni (dzień pieczenia + do 5/6 dni przechowywania). Bez stresu – sprawdzone 🙂

Szarlotka z gruszkami

Szarlotka z gruszkami

Szarlotka z gruszkami

Szarlotka z gruszkami