Szarlotka z gruszkami, bez cukru i bez glutenu. Aromatyczna i pyszna.
Szarlotka z gruszkami to – po klasycznej jabłkowej – druga wersja zdrowszej (FIT) szarlotki. Kruche ciasto nie zawiera glutenu, cukru ani jajek, a wypełniają je słodkie i kruche jesienne gruszki, doprawione tylko odrobiną korzennych przypraw.
Choć utarło się, że szarlotka jest kruchym ciastem z jabłkami, tak naprawdę pierwotny przepis mówił po prostu o cieście z owocami, a jako jego wypełnienia używano nie tylko jabłek, ale też gruszek, brzoskwiń, moreli i innych owoców. Gruszki sprawdzają się w szarlotce świetnie – są soczyste, kruche i tak słodkie, że owocowy środek nie potrzebuje cukru. Dla podkręcenia aromatu wystarczy dodać przyprawy.
Szarlotka z gruszkami nie zawiera cukru, ponieważ piekę ją dla nas, a my go nie potrzebujemy. Kiedy piekłem ciasto po raz pierwszy, nie dodałem do niego cukru, ponieważ… zapomniałem. Wiadomo przecież, że kiedy pieczesz ciasto, cukier to ostatnia rzecz, jaka przychodzi Ci do głowy ;-) Bardzo dobrze się stało, ponieważ okazało się, że dla nas taka wersja jest idealna. Najważniejsze są tu naturalnie słodkie owoce i przyprawy, a aromatyczne kruche ciasto dopełnia całość.
Poza tym, ciasto z bezglutenowej mąki owsianej smakuje po prostu znacznie lepiej niż z pszennej, a owies sam w sobie sprawia wrażenie lekko słodkawego, więc brak cukru w żaden sposób mu nie szkodzi, a deser przy okazji jest dzięki temu zdrowszy. Tak czy owak, ludziki zaliczające się do zbioru „normalni” mogą ciasto dosłodzić, 2-3 łyżki cukru lub innego słodzidła powinny w zupełności wystarczyć. Do gruszek również nie dodaję cukru, ale jeśli wolisz, możesz je dosłodzić (cukrem, miodem, ksylitolem, etc.). Ciasto z cukrem kokosowym będzie mieć ciemniejszą barwę i lekko karmelowy posmak.
W robocie kuchennym ciasto wyrabia się błyskawicznie – wystarczy dodać składniki do misy, włączyć i po ok. 60 sekundach jest gotowe. Dzięki temu przygotowanie całej szarlotki nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Szarlotkę piekę w kwadratowej tortownicy z odpinaną obręczą o boku 24 cm. Taka ilość przekłada się na 9 ogromnych albo 18 mniejszych porcji.
Szarlotka z gruszkami – SKŁADNIKI:
Na kruche ciasto:
- 250 g mąki owsianej bezglutenowej
- 125 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 315 g zimnej ricotty (z lodówki)
- 250 g zimnego masła (z lodówki)
- 1 kopiasta łyżeczka mieszanki przypraw utłuczonych w moździerzu (cała mieszanka to 2 łyżeczki goździków, 2 ziarenka tonki, 1/2 gałki muszkatołowej, 2 ziarenka czarnego kardamonu)
- szczypta soli (u mnie: sól z pomarańczą i szafranem) – możesz użyć dowolnej
Plus:
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia tortownicy (jeżeli wolisz, zamiast oleju możesz użyć masła, ale pamiętaj, że masło łatwiej się spieka)
- garść płatków owsianych bezglutenowych albo np. wiórków kokosowych do posypania ciasta przed wyłożeniem owoców
Przyprawy do utłuczenia w moździerzu (dodatek do owoców i do ciasta):
- 2 łyżeczki goździków
- 2 ziarenka tonki
- 3 ziarenka czarnego kardamonu
plus 1/2 gałki muszkatołowej, świeżo startej
Na owocowy środek:
- ok. 2,5 kg twardych gruszek (waga przed obraniem)
- przyprawy (jak wyżej)
Plus:
- 1 płaska łyżeczka cukru do posypania ciasta przed wstawieniem do piekarnika (opcjonalnie, nie jest to konieczne)
Szarlotka z gruszkami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wszystkie składniki ciasta (mąka, ricotta, masło, przyprawy) dodaj do dużej misy robota kuchennego i zmiksuj. Poznasz, że ciasto ma właściwą (jednolitą) konsystencję i jest idealnie wyrobione, gdy w misie zacznie miotać się bryła ciasta (ZOBACZ). Zajmie to około 60 sekund.
- Przełóż ciasto z misy robota do miski, uformuj z niego zgrabną kulę (tak jak tutaj) i wstaw na 20 minut do zamrażarki (albo na 1-2 godziny do lodówki). Schłodzone kruche ciasto łatwiej się wałkuje. Ciasto możesz też przechować w lodówce przez noc.
- W tym czasie pokrój gruszki na mandolinie (albo nożem) w cienkie plasterki. W zależności od odmiany, nie musisz obierać gruszek ze skórki (ja nie obieram).
- Dokładnie wymieszaj w misce plasterki owoców z przyprawami.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Natłuść dno i boki tortownicy.
- Z kuli ciasta odkrój 1/3 i odłóż. Pozostałe 2/3 ułóż na blacie lub dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia (albo silikonową matą do pieczenia) i rozwałkuj na placek o grubości ok. 3-4 mm. Nie używam dodatkowej mąki do podsypywania ciasta przy rozwałkowywaniu, ale jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba, możesz to zrobić.
- Ciasto trzeba rozwałkować szybko, sprawnie i bez zbędnych ceregieli, po czym za jednym zamachem cały płat przełożyć do tortownicy – formując naturalny spód i boki szarlotki. Ciasto – choć bezglutenowe – dzięki dodatkowi ricotty jest na tyle elastyczne, że nie rwie się ani nie sprawia innych problemów. Gdyby jednak z jakiegoś powodu ciasto pękło podczas przekładania go do formy, nie przejmuj się – posklejaj je w miejscach, gdzie będzie taka potrzeba. Ładnie się upiecze i nic nie będzie widać.
- Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i posyp płatkami owsianymi (wchłoną ewentualny nadmiar soku).
- Wypełnij ciasto plasterkami gruszek po same brzegi.
- Pozostawioną wcześniej 1/3 ciasta rozwałkuj tak samo, jak pierwszą partię. Płatem ciasta przykryj owoce, tworząc wierzch szarlotki. Ponakłuwaj go widelcem. Możesz posypać ciasto łyżeczką cukru kokosowego, ale nie jest to konieczne.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 35 minut (bez termoobiegu).
- Po upieczeniu odstaw szarlotkę do ostygnięcia.
Uwagi:
- Ciasto kroję zwykle następnego dnia po upieczeniu, ponieważ szarlotka z gruszkami smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno
- Przechowuj ciacho w lodówce do 5 dni (dzień pieczenia + do 5/6 dni przechowywania). Bez stresu – sprawdzone :)
Jaką odmianę gruszek widać na zdjęciach?
Niestety nie pamiętam. Sprawdzę przy okazji.
Piękna:)
Wygląda wspaniale, będzie pieczona!
Najlepsza decyzja:-)
Pysznie wygląda to ciasto. Ja bardzo lubię szarlotkę, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałem.
Tym bardziej polecam!
Da sie zrobic wersję veganska? Tę riccotte czym najlepiej zastąpić? Pominac? ?
Samo pominięcie niewiele da, chyba że używasz mąki pszennej (wtedy może sam gluten wystarczy). Przy wersji bezglutenowej ktoś pisał, że próbował z jogurtem sojowym i ciasto się udało. Przekazuję;-) chociaż nie sprawdzałem, więc nie mogę wziąć odpowiedzialności za ten pomysł.
Czy ricottę da się zastąpić kozim serkiem, hm ?
Jeżeli będzie mieć postać miękkiego twarogu – tak.
Wspaniała!:) Gdzie można kupić taką kwadratową formę?