Čotar Vitovska 2020.
Skalisty i dziki słoweński Kras to fascynująca kraina położona na płaskowyżu pomiędzy Doliną Vipavy a Zatoką Triesteńską. To również dom dla niezliczonej ilości niezwykłych mikro winnic, wśród których poczesne miejsce zajmuje między innymi posiadłość rodziny Čotar (Branko i Vasja). Kras, z około 600 ha winnic, jest najmniejszym regionem winiarskim Słowenii. Jest to również najchłodniejszy ze wszystkich śródziemnomorskich regionów winiarskich, z Adriatykiem z jednej i górami z drugiej strony.
Organiczne winnice Čotar leżą w zachodniej części Krasu, we wsi Gorjansko w gminie Komen, zaledwie 5 km od morza i włoskiej granicy oraz jeszcze bliżej, bo tylko niespełna 3 km od siedziby innego słoweńskiego winiarskiego magika, Marko z Vinogradi Fon. Čotar to kilkadziesiąt lat rodzinnej tradycji, która wyewoluowała w prężną małą winiarnię. W 1974 w krasowej skale wykuto pierwszy poziom piwnic Čotar, a powstawały tam dwa wina przeznaczone rodzinnej restauracji Čotarów. Po pierwsze, Teran (Refosco), a po drugie Kraško Belo (biały kupaż odmian typowych dla Krasu). W 1989 wykuto w skale drugi poziom piwnic, a w 2002 ukończono trzeci. Pierwszą hurtową butelkę z rocznika 1988 zabutelkowano w 1990, w związku z czym od tej daty możemy liczyć formalny początek winnic Čotar w kształcie, w jakim funkcjonują do dziś. Čotar działa jako gospodarstwo ekologiczne, oparte na uprawach winorośli przyjaznych naturze, ręcznych zbiorach i nisko interwencyjnym przetwarzaniu gron w żywe wino. Parcele na obszarach Pečina, Olarija, Dražna, Dusce, Polje, Kot i Ivanji grad zajmują łącznie 7,5 hektara rdzawoczerwonych ziem bogatych w wapień i żelazo, a wypełniają je Refosco, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malvasia Istriana, Sauvignon Blanc i Vitovska, w proporcji mniej więcej 50/50 odmian białych do czerwonych. Długość maceracji (kontaktu moszczu ze skórkami winogron) zależy od rocznika i uznania winiarza. Spontaniczna fermentacja na naturalnych drożdżach i dojrzewanie na osadzie następują w podziemnych piwnicach, w dębowych beczkach różnej wielkości, o pojemności od 200 do 2000 litrów. Białe wina, w tym Vitovska, dojrzewają minimum dwa lata, a czerwone od czterech do pięciu lat. Producent nie filtruje win przed butelkowaniem. Charakterystyczne etykiety Čotar sygnowane odciskiem palca od razu rzucają się w oczy. Zaprojektował je Marijan Močivnik jako symboliczną gwarancję jakości i unikalnego charakteru win spod tego szyldu.
Vitovska to stara autochtoniczna odmiana, obecna przede wszystkim w słoweńskiej i włoskiej części Krasu oraz, szczątkowo, w Dolinie Vipavy. Bardzo dobrze znosi trudy lokalnego klimatu, to jest zarówno suszę, jak i ostre krasowe wichury. Kiedyś, z uwagi na wysoką odporność, krzewy winorośli tej odmiany sadzono w pierwszych, skrajnych rzędach od północnego wschodu, by chroniły inne szczepy przed zimnym wiatrem Bora. Uwielbiamy ten szczep od pierwszego kieliszka. Vitovska daje wspaniałe wytrawne wina, a każdy producent ma na tę odmianę własny patent, dzięki czemu każda nowo otwarta butelka to inny pakiet wrażeń.
Vitovska by Čotar to przedłużona (tu około tygodniowa) maceracja ze skórkami bez kontroli temperatury, fermentacja w otwartych kadziach na rdzennych drożdżach i trzy lata dojrzewania na osadzie w 2000 l dębowych beczkach. Co w kieliszku: teksturowane wino w kolorze złocistego bursztynu, bogactwo aromatu, na który składają się intensywne nuty owocowe (pomarańcze, suszone morele, brzoskwinie) i roślinne, zioła, trochę miodu, octu z cydru i korzennych przypraw. Żywa kwasowość spotyka się tu z delikatną taniną, do tego złożona mineralność z nutą skał wapiennych i długa trwała końcówka. Wspaniała, przepyszna, ciepła i otulająca Vitovska.
Nazwa: Čotar Vitovska 2020
Kraj: Słowenia
Region: Kras (Karst/Carso), Primorska
Rodzaj: białe, wytrawne (pomarańczowe), naturalne
Szczep: 100% Vitovska
Moc: 11,5 %