Sałatka z nasturcji i musztardowca.
Mówiłem już, że zielony to mój ulubiony kolor? ;-) Kiedy przeprowadziłem się do Gośki z Wrocławia na warszawski Żoliborz, na brak zieleni nie mogłem narzekać, w końcu uznaliśmy jednak, że zamiast kupować większe mieszkanie w mieście, lepiej uciec z niego trochę dalej. Praca w Warszawie i dom pod Warszawą to combo, które wymaga poświęceń, ale nawet jeżeli od poniedziałku do piątku przez dojazdy pośpisz nieco krócej, bilans i tak zawsze wyjdzie na plus. Uwielbiam zieleń, ponieważ nie dość, że koi nerwy i pozwala nabrać dystansu, to jeszcze jest źródłem nieskończonych inspiracji, a ogród – nawet bez rasowego warzywnika – można sformatować tak, by co sezon cieszyć się własnymi owocami, odkrywać nowe kwiaty jadalne i zapomniane zioła, których na targu nie uświadczysz (ogórecznik, musztardowiec, nasturcje, forsycje i tak dalej).
Tak samo jak zieleń, uwielbiamy wzgardzone przez wielu zielone sałatki. Lubię je komponować, lubię je jeść i pewnie nigdy nie przestanę, niezależnie od bezsensownych uwag, że męski talerz to stek z ewentualnym zielonym garniszem. Otóż: niekoniecznie. Każdy je jak chce, a dla mnie – choć do weganizmu mi daleko – mięso mogłoby nie istnieć.
Liście nasturcji i musztardowca pochodzą z naszych skrzynek, a kwiaty cukinii i groszek – od Majlertów. Wszystkie składniki podaję na surowo. W razie potrzeby świeżo wyłuskany groszek możesz zastąpić mrożonym, krótko blanszowanym i ostudzonym pod zimną bieżącą wodą. Dla mnie taki talerz wygląda fantastycznie, to kwintesencja lata!
Sałatka z nasturcji i musztardowca – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2-3 duże garście listków musztardowca (alternatywnie – rukola lub roszponka też będzie pasować)
- ok. 10-12 listków nasturcji
- ok. 500 g zielonego groszku (waga w strąkach)
- 2 żeńskie kwiaty cukinii (z małymi cukinkami)
- mała garść drobniejszych listków mięty
- trochę kwiatków kolendry (lub tymianku)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- pieprz, roztarty w moździerzu (do smaku)
Sałatka z nasturcji i musztardowca – PRZEPIS:
- Na talerzach rozłóż przepłukane liście musztardowca, dodaj listki mięty i nasturcji oraz małe cukinki odcięte od kwiatów i posiekane w cienkie plasterki.
- Na liściach rozsyp świeżo wyłuskany surowy zielony groszek. Dodaj kwiaty cukinii oraz kwiatki kolendry.
- Sałatkę skrop oliwą i, jeśli potrzebujesz, dopraw pieprzem.