Piernik figowy z pistacjami – na miodzie i soku z limonki.
Suszone figi – podobnie jak daktyle – to doskonała baza pod panforte, czyli słynny toskański piernik, który obok wspaniałego aromatu i wyjątkowego smaku ma jeszcze jedną wielką zaletę: można go przechowywać miesiącami. Dzięki temu, jeżeli na przykład planujesz upiec panforte na kwietniowe święta, właściwie możesz to zrobić już dziś. Piernik dojrzeje i za dwa miesiące będzie akurat jak znalazł!
Panforte (di Siena) to tradycyjny toskański placek pełen bakalii, czekolady i aromatycznych przypraw. Wywodzi się ze Sieny i jest jednym z typowych toskańskich wypieków bożonarodzeniowych. W zależności od rodzaju, może być słodszy albo bardziej pikantny, więc wśród licznych receptur na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Jak przechowywać panforte? Zawiń go luźno w papier do pieczenia i odłóż w suche miejsce w temperaturze pokojowej (nie w lodówce!).
Uwagi:
- Warto upiec placek co najmniej na kilka tygodni przed dniem, w którym planujesz go napocząć – placek upieczony, a następnie odłożony na kilka tygodni smakuje najlepiej,
- Jeżeli nie masz którejś z przypraw, po prostu ją pomiń,
- Panforte jest naturalnie bezglutenowy.
Sprawdź pozostałe przepisy na panforte.
Piernik figowy z pistacjami – SKŁADNIKI:
Na formę o średnicy 20 cm
- 400 g suszonych fig (odetnij twarde szypułki – „ogonki”)
- 250 g migdałów
- 150 ml soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 200 g miodu kasztanowego
- 100 g dowolnej mąki (u mnie: mąka z wiórków po wyciskaniu mleka z migdałów ziemnych – chufa)
- 80 g pistacji, niesolonych i nieprażonych
- ziarenko tonki, roztarte w moździerzu
- przyprawy roztarte w moździerzu: łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka białego pieprzu, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), łyżeczka goździków, łyżeczka ziela angielskiego
- łyżka mielonego cynamonu
- szczypta soli (tu: różowa himalajska roztarta w moździerzu)
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
Piernik figowy z pistacjami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.
- Wszystkie składniki – poza pistacjami – umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj na dość jednolitą masę.
- Przełóż do miski, dodaj pistacje i wymieszaj.
- Silikonową formę do pieczenia natłuść olejem kokosowym i przełóż do niej masę. Wyrównaj i starannie dociśnij.
- Piecz ok. 40-50 minut. Na ostatnie 5-10 minut możesz wyłączyć górną grzałkę. Uważaj, by wierzch się nie przypalił.
- Wystudź w formie przez 2 godziny, po czym przełóż na kratkę lub drewnianą deskę. Panforte di Siena lubi odpocząć.
- Pamiętaj, że to solidny, zwarty i dość twardy placek (panforte oznacza „silny chleb”), który jest bardzo sycący, dlatego najlepiej podawać go w postaci cienko krojonych plastrów lub cząstek – w zależności od upodobań i średnicy ciasta.