Piernik figowy z pistacjami – na miodzie i soku z limonki.

Suszone figi – podobnie jak daktyle – to doskonała baza pod panforte, czyli słynny toskański piernik, który obok wspaniałego aromatu i wyjątkowego smaku ma jeszcze jedną wielką zaletę: można go przechowywać miesiącami. Dzięki temu, jeżeli na przykład planujesz upiec panforte na kwietniowe święta, właściwie możesz to zrobić już dziś. Piernik dojrzeje i za dwa miesiące będzie akurat jak znalazł!

Panforte (di Siena) to tradycyjny toskański placek pełen bakalii, czekolady i aromatycznych przypraw. Wywodzi się ze Sieny i jest jednym z typowych toskańskich wypieków bożonarodzeniowych. W zależności od rodzaju, może być słodszy albo bardziej pikantny, więc wśród licznych receptur na pewno znajdziesz coś dla siebie.  

Jak przechowywać panforte? Zawiń go luźno w papier do pieczenia i odłóż w suche miejsce w temperaturze pokojowej (nie w lodówce!).

Piernik figowy z pistacjami

Piernik figowy z pistacjami

Piernik figowy z pistacjami

Uwagi:

  • Warto upiec placek co najmniej na kilka tygodni przed dniem, w którym planujesz go napocząć – placek upieczony, a następnie odłożony na kilka tygodni smakuje najlepiej,
  • Jeżeli nie masz którejś z przypraw, po prostu ją pomiń,
  • Panforte jest naturalnie bezglutenowy.

Sprawdź pozostałe przepisy na panforte.

Piernik figowy z pistacjami – SKŁADNIKI:

Na formę o średnicy 20 cm

  • 400 g suszonych fig (odetnij twarde szypułki – „ogonki”)
  • 250 g migdałów
  • 150 ml soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 200 g miodu kasztanowego
  • 100 g dowolnej mąki (u mnie: mąka z wiórków po wyciskaniu mleka z migdałów ziemnych – chufa)
  • 80 g pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • ziarenko tonki, roztarte w moździerzu
  • przyprawy roztarte w moździerzu: łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka białego pieprzu, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), łyżeczka goździków, łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżka mielonego cynamonu
  • szczypta soli (tu: różowa himalajska roztarta w moździerzu)
  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy

Piernik figowy z pistacjami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.
  2. Wszystkie składniki – poza pistacjami – umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj na dość jednolitą masę.
  3. Przełóż do miski, dodaj pistacje i wymieszaj.
  4. Silikonową formę do pieczenia natłuść olejem kokosowym i przełóż do niej masę. Wyrównaj i starannie dociśnij.
  5. Piecz ok. 40-50 minut. Na ostatnie 5-10 minut możesz wyłączyć górną grzałkę. Uważaj, by wierzch się nie przypalił.
  6. Wystudź w formie przez 2 godziny, po czym przełóż na kratkę lub drewnianą deskę. Panforte di Siena lubi odpocząć.
  7. Pamiętaj, że to solidny, zwarty i dość twardy placek (panforte oznacza „silny chleb”), który jest bardzo sycący, dlatego najlepiej podawać go w postaci cienko krojonych plastrów lub cząstek – w zależności od upodobań i średnicy ciasta.

Piernik figowy z pistacjami

Piernik figowy z pistacjami

Piernik figowy z pistacjami

Piernik figowy z pistacjami

Piernik figowy z pistacjami