Patisony duszone w pomidorach.
Patisony duszone w pomidorach to jeden z tych błyskawicznych patentów pod tytułem „2 składniki + przyprawy”, które latem są nam późnym obiadem lub kolacją w tygodniu, po pracy, kiedy nie ma ani czasu ani ochoty na bardziej czasochłonne gotowanie.
Młode mini patisony są wręcz stworzone do gotowania na parze i duszenia. Można je dusić najprościej – w głębokiej patelni pod przykryciem, bez żadnych – prócz ziół i przypraw – bardziej konkretnych dodatków, albo w aromatycznym i pełnym smaku sosie z dojrzałych w słońcu malinówek, które w sezonie z łatwością podbijają smak każdego dania.
Tego rodzaju przepisy maksymalnie upraszczam, unikam zbędnego komplikowania. Cel jest jeden: ma być prosto, szybko i smacznie, dlatego używam jedynie podstawowych ziół i przypraw, w tym jednej z moich ulubionych, tj. organicznej mieszanki kolendry i ostrej papryki, która wraca ze mną zawsze z francuskich wojaży, kiedy odwiedzamy okolice Clisson. To przyprawa, która jest idealnie zbalansowana, a jednocześnie naprawdę ostra. Podobną mieszankę łatwo można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy do tego suszona kolendra i dowolna ostra papryka. W sosie świetnie sprawdza się również niezawodny pimenton, czyli mielona wędzona papryka (klasyk hiszpańskiej kuchni). W podobny sposób warto przyrządzać również młodą cukinię lub fasolkę szparagową.
Patisony duszone w pomidorach – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 700 g młodych mini patisonów
- 4-6 dojrzałych pomidorów malinowych (w zależności od wielkości)
- trochę listków świeżego tymianku
- trochę listków świeżej mięty
- duża szczypta papryki z kolendrą (to często używana przeze mnie organiczna mieszanka, którą można przygotować też samodzielnie w domu)
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa extra vergine
Patisony duszone w pomidorach – PRZEPIS:
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i dodaj pomidory. Dodaj przyprawy i przykryj rondel. Duś wszystko przez ok. 20 minut.
- W tym czasie patisony pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj patisony do sosu, przykryj patelnię i duś jeszcze ok. 10 minut, aż patisony zmiękną, ale nie staną się rozgotowane (powinny pozostać jędrne).
- Na koniec dodaj świeże zioła, wymieszaj i podawaj.
Sprawdź też inne przepisy #PATISONY