Frittata z karczochami.
Frittata, czyli włoski omlet, który w końcowej fazie przyrządzania dopieka się w piekarniku, to bardzo fajny pomysł na śniadanie lub lunch o każdej porze roku.
Frittata – jak papier – przyjmie wszystko ;-) ponieważ jajka mają to do siebie, że wspaniale łączą się z nieskończoną liczbą składników. Przyrządzam ją często i w bardzo różnych wariantach (wiele z nich trafiło na blog – przepisy na frittatę), ale tak się jakoś złożyło, że nie ma wśród nich frittaty z karczochami. Czas nadrobić zaległości, tym bardziej, że karczochy – szczególnie młode, małe i delikatne – są wspaniałym dodatkiem do tego włoskiego omletu. Cały urok tkwi w prostocie – dobre jajka, smaczne karczochy, trochę ziół i przypraw, chwila w kuchni i gotowe. Przepis jest bardzo łatwy, a karczochów nie trzeba się bać :-) Spróbuj koniecznie!
Frittata z karczochami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
- 4-5 młodych karczochów
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki listków tymianku
- trochę listków bazylii (tu: fioletowa, ale może być też klasyczna lub tajska)
- 1 papryczka piri-piri (pokruszona)
- 1 owoc długiego pieprzu albo zwykłego czarnego (roztarty w moździerzu)
- sól
- oliwa extra vergine
- olej kokosowy lub ghee / masło klarowane do smażenia
Frittata z karczochami – PRZEPIS:
- Przygotuj karczochy. Oderwij kilka zewnętrznych liści, odetnij łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu. Przekrój ją wzdłuż na połówki. Małe karczochy nie posiadają włoskowatej części serca, więc nie trzeba jej usuwać. Karczochy porządnie skrop sokiem z cytryny lub natrzyj je połówką cytryny, co zapobiegnie (lub chociaż ograniczy) ich ciemnienie.
- Ugotuj karczochy na parze (ok. 15 minut).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy oraz tymianek i listki bazylii porwane na mniejsze kawałki. Wymieszaj trzepaczką.
- Na patelni przeznaczonej do używania w piekarniku (tu: o średnicy 20 cm) rozgrzej olej kokosowy lub ghee / masło. Wlej na patelnię masę jajeczną, a na wierzchu ułóż karczochy ugotowane wcześniej na parze.
- Smaż frittatę do momentu, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia delikatnie nadrywaj lub podważaj silikonową łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.
- Gdy na wierzchu frittaty pozostanie niewiele płynnej masy jajecznej, skrop omlet oliwą i wstaw patelnię do piekarnika. Piecz kilka minut, aż góra omletu się zetnie.
- Gotowy omlet posyp listkami tymianku. Podawaj od razu.
Pro tip: Świetnym dopełnieniem będzie świeże i mineralne wytrawne białe wino, np. lekkie sycylijskie Vigneti Zabu Grillo. To idealne wino do lekkich letnich dań z ryb i owoców morza, warzyw, ale też np. do risotto, lekkiego makaronu lub świeżego sera.