Frittata z karczochami.

Frittata, czyli włoski omlet, który w końcowej fazie przyrządzania dopieka się w piekarniku, to bardzo fajny pomysł na śniadanie lub lunch o każdej porze roku.

Frittata – jak papier – przyjmie wszystko ;-) ponieważ jajka mają to do siebie, że wspaniale łączą się z nieskończoną liczbą składników. Przyrządzam ją często i w bardzo różnych wariantach (wiele z nich trafiło na blog – przepisy na frittatę), ale tak się jakoś złożyło, że nie ma wśród nich frittaty z karczochami. Czas nadrobić zaległości, tym bardziej, że karczochy – szczególnie młode, małe i delikatne – są wspaniałym dodatkiem do tego włoskiego omletu. Cały urok tkwi w prostocie – dobre jajka, smaczne karczochy, trochę ziół i przypraw, chwila w kuchni i gotowe. Przepis jest bardzo łatwy, a karczochów nie trzeba się bać :-) Spróbuj koniecznie!

Frittata z karczochami

Frittata z karczochami

Frittata z karczochami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • 4-5 młodych karczochów
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki listków tymianku
  • trochę listków bazylii (tu: fioletowa, ale może być też klasyczna lub tajska)
  • 1 papryczka piri-piri (pokruszona)
  • 1 owoc długiego pieprzu albo zwykłego czarnego (roztarty w moździerzu)
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • olej kokosowy lub ghee / masło klarowane do smażenia

Frittata z karczochami – PRZEPIS:

  1. Przygotuj karczochy. Oderwij kilka zewnętrznych liści, odetnij łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu. Przekrój ją wzdłuż na połówki. Małe karczochy nie posiadają włoskowatej części serca, więc nie trzeba jej usuwać. Karczochy porządnie skrop sokiem z cytryny lub natrzyj je połówką cytryny, co zapobiegnie (lub chociaż ograniczy) ich ciemnienie.
  2. Ugotuj karczochy na parze (ok. 15 minut).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy oraz tymianek i listki bazylii porwane na mniejsze kawałki. Wymieszaj trzepaczką.
  5. Na patelni przeznaczonej do używania w piekarniku (tu: o średnicy 20 cm) rozgrzej olej kokosowy lub ghee / masło. Wlej na patelnię masę jajeczną, a na wierzchu ułóż karczochy ugotowane wcześniej na parze.
  6. Smaż frittatę do momentu, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia delikatnie nadrywaj lub podważaj silikonową łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.
  7. Gdy na wierzchu frittaty pozostanie niewiele płynnej masy jajecznej, skrop omlet oliwą i wstaw patelnię do piekarnika. Piecz kilka minut, aż góra omletu się zetnie.
  8. Gotowy omlet posyp listkami tymianku. Podawaj od razu.

Pro tip: Świetnym dopełnieniem będzie świeże i mineralne wytrawne białe wino, np. lekkie sycylijskie Vigneti Zabu Grillo. To idealne wino do lekkich letnich dań z ryb i owoców morza, warzyw, ale też np. do risotto, lekkiego makaronu lub świeżego sera.

Frittata z karczochami

Frittata z karczochami

Frittata z karczochami